PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1271}

Szklana pułapka 2

Die Hard 2
1990
7,3 113 tys. ocen
7,3 10 1 113478
7,3 42 krytyków
Szklana pułapka 2
powrót do forum filmu Szklana pułapka 2

"Yyippee-ki-yay....'' - ten słynny juz tekst zna każdy szanujacy sie fan kina akcji. ,,Die hard''
to juz klasyk gatunku, a takie filmy cieszą sie najlepszą opinią, lecz dziwi mnie fakt, ze
ocena na FW to ,,tylko'' 7.8 / 10. Mamy tutaj do czynienia z filmem ,,kompletnym'' - tzn.
mającym wszystko czego można oczekiwac po kinie akcji. Duża dawka emocji i
napiecia do ostatniej sekundy filmu. Bardzo dobre i zabawne dialogi w połączeniu, ze
świetną grą aktorską Bruca Willisa i Alana Rickmana, dają coś czego dzisiejsze filmy nie
są w stanie nam zaoferowac - prawdziwego klimatu kina akcji (oczywiście to tylko moje
odczucia ). Jedno jest pewne - kto nie widział - musi obejrzec. Absolutny ,,must have''.

John McClane - nowojorski gliniarz, który znalazł sie w niewłaściwym miejscu i czasie.
McClane był własnie w drodze do swojej żony, która pracuje jako sekretarka w Nakatomi
Plaza - japonskim biorowcu liczącym ponad 100 pieter. Niestety, ale w tym samym
czasie Hans Gruber- niemiecki terrorysta, przeprowadza napad na Nakatomie. Gruber i
jego 12 ,,goryli'' opanowali budynek i mają zakładników, w tym żone McClane'a. Wszystko
szło jak po maśle, bo plan był doskonały. Gruber nie przewidzial tylko drobnego
szczegółu, jakim jest John McClane. Od tej chwili zaczyna sie wojna Johna z Gruberem i
jego ludzmi. John może liczyc tylko na pomoc innego gliniarza z LA - Sierżanta Ala
Powella, który wspiera McClayna psychicznie. Jednego możemy byc pewni- bedzie sie
działo !

Każda scena jest dopracowana do granic możliwości. Strzelaniny i wybuchy wyglądają
perfekcyjnie. A gra aktorska stoi na najwyższym poziomie ze strony wszystkich aktorów.
Od początku do konca film zaskakuje i doprowadza do wstrzymania
oddechu. Jest to bez wątpienia najlepsza rola Bruca Willisa i tak go właśnie
zapamietamy. Osobiście nie moge sie doczekac kolejnej czesci ,,Die Hard''.

Na koniec dodam, ze ,,Die Hard'' jest jedyne w swoim rodzaju i nikt nie powinien byc
rozczarowanym po seansie. POLECAM !

użytkownik usunięty
damian_filmweb

co to w ogóle znaczy to "Yyippee-ki-yay....'' ? ;D

ocenił(a) film na 10

tak mowia cowboye, a raczej mowili, do konia, aby ten ruszyl z miejsca :) a doslownego tlumaczenia nie ma, bo tak naprawde to nic nie znaczy.

ocenił(a) film na 7
damian_filmweb

Dziwi Cię ocena? Jak dla mnie nie ma takiego filmu z gatunku akcji, który zasługiwałby na najwyższą ocenę, a już na pewno nie Die Hard 2, który jest gorszy od części pierwszej.

ocenił(a) film na 10
lostek815

nie ma takiego filmu z gatunku kina akcji ? uwazasz, ze na 10 zasluguja tylko smutne dramaty i inne bzdury ? taki terminator 2 - kino akcji, a zasluguje na 11/10.

dla ciebie die hard 2 jest gorszy, ale dla mnie rownie dobry, a nawet lepszy niz pierwsza czesc. Ten sam klimat, humor i swietna realizacja - to jest jeden z najlepszych filmow w tym gatunku i ocena 10/10 nie powinna nikogo dziwic.

ocenił(a) film na 7
damian_filmweb

Prędzej z komedii bym coś znalazł, co zasługuje na 10 niż z akcji... Terminator to dziadostwo, tak samo jak Iron Man - człowiek robot kurde.

ocenił(a) film na 10
lostek815

terminator to dziadostwo ? ECH.. T-2 to jeden z najwazniejszych filmow w historii kinematografii, wiec zastanow sie...

damian_filmweb

ja jestem jak najbardziej na tak! tekst johna rozwala! dzisiaj o 20 na polsacie die hard 2 <3