Aż dziw bierze że Amerykanie mogli stworzyć tak niesmaowity, tak nie powtarzalny dramat wojenny, przpelatając bardzo ralistyczną walkę z grozą wojny.
Podchodziłem do filmu bardzo sceptycznie: myślać ale będzie piękna bajeczka o słynnym amerykańskim motywie przewodnim tzn. "podnoszeniu flagi na Iwo Jimie".
A tutaj po wspomnieli o tym, iż ich wileki moment glorii i chwały jest jedynie farsą. W końcu (co na szczęście film pokazuję) walki wciąż trwały na wyspie kiedy ustawiaono tą flagę. W takim wypadku co za zwycięstwo, to jak dzielnie skóry nz żywym niedziwedziu.
!!! PRZESTRZEGAM !!!
Proszę nie opierać się na filmie słynne zdjęcie zostało wykonane, przypadkowo. Reporter dokładnie zaplanował i wyreżyserował tych żołnierzy jak mają stać, zdjęcie nie było dziełem przypadku i uchwyceniem chwili.
Apropo samego filmu już dawno nie ogladałem tak niesamowitego oraz nie powtarzalnego dramatu wojennego.
<<A tutaj po wspomnieli o tym, iż ich wileki moment glorii i chwały jest jedynie farsą. >>
Aż chce się przytoczyć cytat, który to potwierdzi:)
"Pięć dni po zrobieniu zdjęcia trójka z "bojaterów" ze zdjęcia już nie żyła":)
Mam pytanie czy to jest popieranie czy też wyśmiewanie mojego postu
P.S. Przepraszam za lietrówki czasami się zdarzają.
Niech zgadnę, jesteś dziewczyną nie masz więcej niż 15 lat, historia II WŚ jest Ci bardzo obca, a filmów wojennych widziałaś tyle, że można policzyć na dwóch palcach, jednej ręki ;-)
Ciekaw jest ile ty wiesz mistrzu o II Wojnie Światowej. Zrobiłem stronę o niem. czołgu Tygrys (www.strefa-tygrysa.xt.pl), kleję modelę, aktywnie uczestniczę na forach historycznych, jestem członkiem grupy rekonstukcyjnej z okresu II wojny Świaotwej.
Mam 22 lata "towriszu"
No cóż, pozory mylą, ale niemniej jednak dziwi mnie zachwyt nad filmem Sztandar chwały. Ile filmów wojennych widziałeś? I jakie?
I to są tylko tytuły które uznaję za interesujące obejrzenia:
Czas Apokalipsy
Tears of the Sun
Enemy at the Gates
The Enemy Below
Pluton
SniperI
Sniper II
Black Hawk Down
Stalingrad
Żelazny Krzyż
Pan i Władca na krańcu świata
Les Chevaliers Du Ciel
Bratertswo Broni
9 Kompania
Das Boot
Szeregowiec Ryan
Poszło sporo kasy na wypożyczalnię ale warto było.
I chodzi mi, iż jak na Hollywood to jest bardzo udana produkcja, nie mówię że najlepsza jaką obejrzałem, lecz z pewnością udana. A tak się składa że ostatnio mało oglądałem ciekawych wojennych filmów.