Szybko i wściekle

Fast & Furious
2009
7,3 166 tys. ocen
7,3 10 1 165515
5,3 27 krytyków
Szybko i wściekle
powrót do forum filmu Szybko i wściekle

4 część nie powala jak pierwsza trylogia sentymentem. Jest dobra fabuła to można przyznać , dla niektórych banalna no ale czasem banały są fajne. Nieco słabe efekty specjalne w niektórych momentach (zwłaszcza te jazdy w podziemnych tunelach) mnie rozczarowały. Próbowali coś zrobić by kontynuować sagę to brawa za próby chociaż !

ocenił(a) film na 9
CheesteR34

We wrześniu TVN Fabuła zrobiła wspaniałą robotę puszczając wieczorami losowo filmy z serii Szybcy i Wściekli. To jest niesamowite jak z perspektywy czasu zmieniają się odczucia co do filmu i sam jego odbiór. Pierwsze 3 części były świetnie, widać te wszystkie różnice, od samochodów, kolorów, pracy kamery, na samych aktorach kończąc. Zawsze miałem sentyment do tej serii. Czwórka była pewnego rodzaju próbą odrodzenia, powiedzenia jak potoczyły się losy bohaterów - jeszcze bez Romana, Hobbsa, Showa - te nowe filmy są pełne akcji, efektów, ale fabuły jest mało. Pierwsze 3 części i Czwórka są po prostu o ludziach, o tych bohaterach, bez ratowania świata, bez tajnych służb itp. Wszystko dzieje się na malej przestrzeni Los Angeles czy Tokio. Oglądając w tv wybrane części dopadła mnie niesamowita nostalgia, znowu oglądałem film z wypiekami na twarzy, ale innymi, takimi pełnymi może tęsknoty, może czasów w jakich te filmy kręcono, wspaniałym soundtrackiem.... Pierwsze części skłoniły mnie do poszukiwań na portalach Nissanów, Hond, których jest coraz mniej, a kojarzą się z tą serią. Nowsze odcinki też są okej, ale bez tej magii hermetycznego świata, który otwiera się z każdym wyścigiem. W piątce jest już walka z gangami, przypomina to trochę mix policji, tajnych służb, najemników.... pierwsze cztery natomiast niosą pewną historię. Warto obejrzeć po kilku latach.