Powiedzcie mi proszę dlaczego 90% filmów na filmwebie ma oceny powyżej 7?
Przecież to oznacza że są świetne. Może mam pecha, ale starając sie bardzo nie marnować swojego czasu na szmiry i tak dość często na nie trafiam.
Czy szybko i wściekle to świetny film?
Rozumiem że komuś podoba sie ten klimat. Jest akcja, adrenalina, to co chłopcy lubią. Ja też.
Ale bez przesady...
Najwyzej 5 - 6.
O widzisz, ty wystawiasz 5-6 bo ten film to nie twoje klimaty a wiekszosc da 10 bo lubia takie filmy. W kazdym filmie znajda sie ludzie ktorym sie podoba a reszcie nie i potem takie oceny. Hitmanowi wiekszosc da np. a ja dam 10 bo film mi przypasowal, i znajdzie sie jeszcze paru ludzi co im film pasowal i wychodzi wysoka ocena.
ja sie zgadzam chociaz wystawielm "siodemke" a 10 z hitmanem albo tym to przesada, w obu filmach az razilo komercja o Hitmanie mogl bym zalozyc osobny temat, bo film poprostu slaby, zwlaszcza dla mnie jako fana gry.
Bardziej wiarygodne pod względem ocen jest IMDb. Tam "Szybko i wściekle" ma średnią 6.9. Jeszcze za wysoką, ale na FW średnie wielu filmów są czasem skandaliczne.
wali mnie wasz stres ja dałem 10 bo dla mnie film jak i cała seria fast and furious wymiata. Obsada + mega fury + dobre efekty + klimat = 10/10. Każdy ma swoje gusta, proste.
wg mnie chodzi o to że osoby którym dany film się podoba chętniej
wystawiają mu ocenę niż osoby, którym nie przypadł on do gustu...dlatego
też oceny wielu filmów są zaniżone
ja tez już nad myslałem, że wiekszość filmów jest oceniona za wysoko, przecież ocena 7/10 jest bardzo wysoka, ale ludzie pisza ze np film ich zawiódł i daja tylko 7/10. Każdy gniot, każdy denny aktor ma niesamowicie wysoka średnią sporo uzytkowników filmwebu powinno sie zastanowić nad systemem oceniania
przy kazdej ocenie jest tez komentarz i dla mnie ten film byl niezly, wiec 6/10. Proste:P
Wydaje mi się ze Plaszczek ma rację.
Sam też nieraz z niesmaku po obejrzeniu jakiegoś gniota, po prostu nie wystawiłem mu oceny. A jak sie ma motywację - film się spodobał, to wszyscy śpieszymy wystawić wysoką ocenę. Zrobiłem tak nieraz, więc nie mogę narzekać...
Podam przykłady paru filmów:
Hitman
IMDb:6,3
FW: 7,11
Ucieczka z Alcaraz:
IMDb: 7,6
FW: 8,35
Szybko i wsciekle
IMDb: 6,8
FW: 7,84
Zmierzch
IMDb:6,1
FW: 7,64
Siedem dusz
IMDb: 7,6
FW: 8,2
To mówi samo za siebie, że na Filmwebie nie można sugerować się za bardzo oceną filmu, gdyż niektórzy ludzie nie potrafią oceniać różnych rzeczy, ja mam wystawione tylko sześć ocen 10 i uważam, że te filmy można dla mnie nazwać Arcydziełami, ale nie rozrzucam 10 gdzie popadnie, niestety oceny tutaj zawsze bedą tak wyglądać, dochodzi nawet do sytuacji gdize film jest oceniony o 1,5 oceny wyzej! To jest bardzo duzo w skali od 1 do 10.
zdecydowanie sie zgadzam z hitamnem i z szybko i wsciekle, uczieczka z alcatraz ogladalem dawno ale dalem 8 i siedem dusz rowniez ! lepiej sie nie wzorowac tutaj na ocenie
sorry ale musialem to napisac a zapomnialem
THE MIST - 7.4/10 a na fw ocena ponizej 7 to jedna z ocen ktora mnie najbardziej zbulwersowala.
to że film Ci się podoba cieciu malinowy, to nie znaczy że musisz wyzywać ludzi którym film się podobał od kołków i mongołów. Po to jest ta zasrana średnia żeby dawać oceny takie, na jakie film według Ciebie zasługuje.
I co z tego że na IMDB filmy mają różną średnią niż na FW. Na imdb jest o wiele więcej użytkowników i dlatego średnia się wacha tak a nie inaczej. Poza tym jeśli komuś się nie podoba, to niech patrzy na średnią z IMDB. Ja zawsze patrze na te dwa portale.