Szybko i wściekle

Fast & Furious
2009
7,3 166 tys. ocen
7,3 10 1 165515
5,3 27 krytyków
Szybko i wściekle
powrót do forum filmu Szybko i wściekle

powinno byc szybcy i wsciekli, albo po angielsku fastly and furiously...

ocenił(a) film na 10
olexyy

Wydaje mi się, że nie ma czegoś takiego w angielskim jak tworzenie takiego przysłówka z 'fast' dodając końcówkę -ly. Nie jestem pewna, ale 'fast' samo w sobie zależnie od kontekstu znaczy 'szybko'. Albo 'szybki' a z dodaniem 'the' będą 'szybcy'. Chyba jakoś tak.
Właśnie 'Szybcy i Wściekli' to by było 'The Fast and the furious', tak jak z resztą tytuł pierwszej części. To 'the' ma mimo wszystko ogromne znaczenie tutaj.
Ale nawet czytałam na forum amerykańskim i tam pisali, że u nich to 'Fast and Furious' to brzmi bardzo głupio, podobnie jak u nas 'Szybko i Wściekle'. Bo mi się osobiście w ogóle ten tytuł nie podoba.

MRodIsHot

oczywiście MRodIsHot ma rację a Tobie olexyy proponuję najpierw pouczyć się angielskiego zanim wyskoczysz ze swoim "fastly and furiously"... żenada...

ocenił(a) film na 7
olexyy

nie masz co się burzyć... bez przerwy w Polsce tłumaczą tytuły tak że ręce opadają np Gone Baby Gone na Gdzie jesteś Amando ? no kompletny żal ...w POlsce zawsze muszą coś swojego wsadzić to już normalne

Beemka

Jak macie chociaż jakieś pojecie o profesjonalnym tłumaczeniu, to powinniście wiedzieć, że nie zawsze tłumaczy się dosł. lub w przypadku filmów, to odpowiednik oryginalnego tytułu w danym kraju nie musi być przetłumaczony na inny język dosł. - często np. wymyśla się tytuły pasujące/nawiązujące mniej lub bardziej do kontekstu filmu, fabuły itp. itd.

psiqtas

Po prostu tytuł w danym języku ma oddawać jego sens, który przetłumaczony dokładnie z języka na język nie zawsze(albo nawet rzadko) jest ten sam. Druga sprawą jest trafność i rzetelność tych tłumaczeń w Polsce...

Beemka

1. książka Lehana była tak przetłumaczona
2. może lepiej by było: "Zniknęło dziecko, zniknęło" (miauczyńskim zaleciało)

cargante

Ciekawe jakby przetłumaczyli dosłownie oryginalny tyt. "Szklanej
Pułapki"- "Die Hard"? ;-)