Szybko i wściekle

Fast & Furious
2009
7,3 166 tys. ocen
7,3 10 1 165515
5,3 27 krytyków
Szybko i wściekle
powrót do forum filmu Szybko i wściekle

Witam
po tym poście zostanę zapewne znienawidzony przez fanów F&F, ale cóż, moje zdanie jest moje.

(uwaga post zawiera spojlery)

Uważam, że film ten jest nieco naciągany, a może nawet i bardzo. Chcieli wsadzić do niego Diesle oraz Walkera i powiązać tą część z (wyśmienitą) "jedynką". I chwała im za to, że chcieli, szkoda tylko że na chęciach się skończyło. Owszem powiązania są, aktorzy są ale akcja jest według mnie naciągana. Raz kradną cysterne potem juz dom ucieka, to ktos zginal i nagle bach... Dom spotyka się z Brianem co za zbieg okoliczności... te wyścigi w tunelach... i wogóle jakoś nie przemówił do mnie ten film, a bardzo chciałem go polubić, niestety
a teraz krótko:

pozytywne: 2 sceny: 1. ze Stasiakiem ;) oraz na końcu gdy Biran twierdzi przekonany że wygrałby gdyby Dom nie oszukiwał "chyba mocno walnąłeś się w głowe" :D.

Samochody, chevelle, charger, skyline, piękny mustang oraz wiele innych, choć zabrakło mojej perełki rx-7(mogli wkorzystać tą z pierwszej części, kórą jeździł Dom) :/ a szkoda.

Gra aktorów zwłaszcza Vin'a Diesla

Negatywne: naciągana fabuła, która niestety ale mnie uśpiła,

ocena: 6/10.

pozdrawiam E.

Erni89

Jasne, ze naciagany :/. Producenci zapomnieli o czyms takim jak prawa fizyki. Nie mniej wcale sie do tego nie przyczepiam, bo juz wieksze jaja byly w filmach :)

ocenił(a) film na 9
Shagohad

hm chloopcze nie widzialem jeszcze zadnego filmu "akcji" z poscigami samochodowymi ktory nie podwazal by praw fizyki..eh myslisz ze przeciętny czlowiek wytrzymal by np. mocne pobicie ? tzn jak to jest w filmach" pojękał by chwile i by poszedl dalej" ? albo jeszce lepiej jak kogos postrzelą... zlapie sie za postrzelone miejsce i moze przejsc jescze sporo filmu z tą raną, baa nawet jeszcze zabije przestępców + sam dojdzie do szpitala... film to film, "nie prawdziwe" rzeczy sa obowiązkowe w filmach "akcji"...

p.s
film nie zachwycił mnie tak jak 2 czesc, ale na 7 zasługuje

p.s2
ktos sie czepial ze nagle "don + walker" wpadają na siebie hm ?
w koncu film to film... do wszystkiego mozna sie przyczepic, np. w 2 czesci mieli wozić miliony w gotówce i uciekac przed policją, ale po co ? przecież mogli wsadzic kase do plecaka i pojechac autobusem do danego miejsca - nikt by ich o nic nie podejrzewał, ale wtedy film nie miał by wątku, który musi być
p.s3

kazdemu polecam na wybranie sie do kina, na nową odslone f&f
pzdr.

guli_radom

skoro tak definiujesz film akcji, to znaczy, że "jedynka" nie była filmem akcji, tam jakoś "nie prawdziwe" rzeczy zdarzały się niezwykle żadko

ocenił(a) film na 9
Erni89

Każdy ma prawo do swojej opinii. Ja się np. z nią nie zgadzam i tyle :). Fabuła mi się podobała, a ten motywy na początku z kradzieżą cysterny i pogonią z tym latynosem sprawdziły się w kinie. Końcowy wybuch i przejażdżka pod płonącą, rolującą się cysterną była może ;) lekką przesadą, no ale po za tym reszta była całkiem spoko. Podobał mi się motyw z tunelami i sposób wyścigu (nie zamknięte ulice i GPS), nawiązywało to trochę do NFS :D. Ta część trochę mniej skupia się na autach i laskach, ale może to i lepiej, bo inaczej było by to powielanie poprzednich części. Jak dla mnie 8.5/10 (zaokrąglone do 9 ;))

ocenił(a) film na 7
Szczepanek

Z jednej strony film bardzo fajny a z drugiej czegoś mu brak. Jestem wielkim fanem F&F i aż mi jest ciężko napisać coś złego na temat tego filmu. Fabuła tak pół na pół, niby dobra, nowa, bardziej oryginalna niż w poprzednich częściach, ale jednak powielane wciąż te same schematy. Straszne przegięcie pały z tą cysterną. Moim zdaniem najgorsza scena w całym filmie, która mogłaby zniknąć. Wyścig na mieście z użyciem gps, jazda w tunelach to już mistrzostwo. Wreszcie wymyślili coś nowego co się okazało strzałem w dziesiątkę. Poza tym bardzo słaba muzyka, no i za mało lasek, aut i tych typowych undergroundowych imprez. Gra aktorska na wysokim poziomie. Ogólnie film wypada na plus. Moja ocena ze względu, że jestem wielkim fanem to 9/10 ale gdybym tym fanem nie był to pewnie bym dał 7/10.

Valmont_3

tak do negatywów na pewno dołącza muzyka, której wczesniej nie wypisałem
co do przegięć to było pare prócz samej cysterny, gdy Dom dostał kulkę w bar, już mógł chociaż troszkę jęknąć nie wiem skulić się a on nic
no ale wyscig z gps'em był fajny, choć też były momenty gdzie poniosło reżysera :D i nie wiem czy mi się dobrze wydaje ale czy w ostatniej scenie w tunelach był ten chevelle SS, którego Dom wczesniej "wybuchnął"?

Erni89

Erni89 dla twojej informacji ten film powstał tylko dlatego ,że Vin Diesel się tego domagał on był głównym prowodyrem by powstał ta część{ podobna sytuacja prawdopodobnie będzie z XXX 3) Gdyż wcześniej odmówił wystąpienia w drugiej części. Film jest nawiązaniem do całej serii a dzieje się między 2 a 3 częścią .

Tibn

miło mi że nie tylko ja mam takie odczucie na temat tego filmu:)
a no właśnie Vin chyba bardzo chciał wystąpić w kolejnej odsłonie F&F juz w Tokio drift chciał koniecznie wystąpić, ale załapał sie tylko na końcówke :p z XXX będzie pewnie tak jak napisałeś, gdzies wyczytałem że Vin chce nagrywać równolegle dwa filmy F&F5 i XXX3 twierdzi ze nie ma nic przeciwko...

Erni89

Napiszę krutko lecz na temat. NO niestety seria F&F skonczyła się już na Tokyo Drift (takie jest moje zdanie nie wątpie że paru innych osób również) jedyne co mi się w miare podobało to właśnie wyścig z GPS bo reszta to była makabryczna jeżeli oglądam film z podpartą głową to jest niestety no ale dno nie popisali się w ostatniej cześci Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 6
Erni89

Moim zdaniem za dużo gangsterki, strzelanin i latynowskich cwaniaków. Za mało samochodów, owszem są ale wszystkie sceny wyścigów to gorzej niż nfs, gdzie prawa fizyki? Samochody, hmm dobre, ale nie świetne, zresztą tak jak mówię, za mało mechaniki. Tunele niby fajne, ale pytam się: skąd w zamkniętych kopalniach jest asfalt??? Scena z pościgiem na pustyni: fajnie że oni wszyscy dogonili głównych bohaterów, po kilku(nastu?) minutach ucieczki. Muzyka słaba, a laski to już mi się przejadły, w tej części wyjątkowo nie fajne :D Dałem ocenę 4, poniżej moich oczekiwań.