PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10016709}

Tár

2022
7,1 26 tys. ocen
7,1 10 1 26049
7,7 79 krytyków
Tár
powrót do forum filmu Tár

Towarzyszymy Lydii Tar od pierwszego kadru do ostatniego. Poznajemy ją w mało różnorodnych sytuacjach, bo całe jej życie koncentruje się wokół muzyki i siebie samej. Inni ludzie są tylko dodatkiem do tego, co dla niej najważniejsze, chociaż doskonale widzimy skutki jej działań dla otoczenia. Reżyser daje nam tylko urywki, nie zagłębia się w dokładne opowiadanie wydarzeń. Sami je sobie opowiadamy i to wystarczy. Nie wyjaśnia, nie ocenia. To też zostawia widzowi. To taki film, po którym każdy będzie miał własna interpretację zdarzeń i samej bohaterki.
Cate Blanchett zagrała hipnotyzująco.

użytkownik usunięty
Agatonik

ŻEGNAM.

ocenił(a) film na 8
Agatonik

Nawiąże do ostatniego kadru,pomimo całego narcyzmu głównej bohaterki zakończenie filmu pokazuje,że muzyka dla niej jest wszystkim.Przeszła przemianę,która pokazała że nie ważne dla niej jest to gdzie i kim dyryguje.Przyjeżdżając do nowej pracy na Filipinach,od początku było widać że się zmieniła,stała się bardziej ja wiem,ludzka...Pojawiła się jakaś empatia i sympatia do ludzi dalekiego wschodu,których bardzo szybko przestała traktować jak "robotów" tak jak poprzednio ludzi zachodu którzy nie nie przystawali do jej wszechstronnego intelektualnego obycia.Według zachodnich standardów,upadła nisko? Moim zdaniem,nie ,odrodziła się na nowo.Film był długi i dobry,więc równie długo można go omawiać i interpretować.Cate Blanchett,fenomenalna.

ocenił(a) film na 8
chimeryk

Nie dostrzegłam aż takiej zmiany. Dla mnie to było raczej takie "przyczajenie". Ale film oglądałam dość dawno i już dokładnie nie pamiętam.