PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=11084}
6,8 8,3 tys. ocen
6,8 10 1 8321
7,0 17 krytyków
THX 1138
powrót do forum filmu THX 1138

INSPIRACJE

użytkownik usunięty

Witajcie!

Po roku 1971 (z którego jest film THX) powstało wiele filmów gatunku SF. Ciekawsze i nudnawe, proste i filozoficzne, efekciarskie i oszczędne w efekty specjalne, z wizją mniej lub bardziej ponurej przyszłości (lub teraźniejszości równoległej).

Jak myślicie, jakie filmy czerpały i inspirowały się THX? Pewnie mogą to być jedynie nasze domysły i przypuszczenia. A może twórcy rzeczywiście coś "ściągnęli"?

Moje pierwsze drobne spostrzeżenie:

Strażnicy/funkcjonariusze - roboty to dla mnie pierwowzór (baaardzo podobny) cyborga T-1000 z "Terminatora 2" (jak już śmigał na motorku w kasku i goglach).

A Wy co znaleźliście?

Pozdrawiam i z góry dzięki za Wasze pomysły,

Oczywistą oczywistością jest, że Seksmisja ;]

stepenwolf

Mam wrażenie, że Seksmisja czerpała z bardzo wielu filmów. z "Ucieczką Logana" chyba na czele ;)

ocenił(a) film na 7

Equilibrium.

Sama historia bardzo przypomina "Wyspę" M. Baya. Poza tym "Equillibrium" K. Wimmera oraz "Ucieczka Logana" M. Andersona.

ocenił(a) film na 10
endrju_p_2

To raczej te filmy przypominają "THX 1138", a nie na odwrót :)

ocenił(a) film na 7
markcze

We włoskim filmie "Ucieczka z raju" z 1990 roku rozszerzono wątek wyjścia na powierzchnię ziemi.

ocenił(a) film na 8

Film THX inspirowany jest książkami "Rok 1984" Orwella i "Nowy Wspaniały Świat" Huxleya - kolejne filmy, podobne do THX nie są więc nim inspirowane, podobieństwo wynika z gatunkowego bycia antyutopią.

ocenił(a) film na 4
patryk_szymanski

"Film THX inspirowany jest książkami "Rok 1984" Orwella i "Nowy Wspaniały Świat" Huxleya - kolejne filmy, podobne do THX nie są więc nim inspirowane, podobieństwo wynika z gatunkowego bycia antyutopią"

A dokładnie mówiąc: dystopią.

użytkownik usunięty
deedee22

dokładnie, od razu mi się skojarzyło to z wizją Orwella :))

"The Island"

scena z zabiegami medycznymi dokonywanymi przez robotyczne wysięgniki na THX 1138 skojarzyła mi się z teledyskiem Chrisa Cunnighama do "All is full of love"

tipopo

Filmem zainspirował się także zespół Queen, tworząc w 1982 roku teledysk do piosenki "Calling all girls."

ocenił(a) film na 7

Beyond The Black Rainbow