PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=11084}
6,8 8,3 tys. ocen
6,8 10 1 8322
7,0 17 krytyków
THX 1138
powrót do forum filmu THX 1138

Rozczarowanie

ocenił(a) film na 6

Jako fan sf podszedłem do tego filmu z wielkim entuzjazmem i mocno się rozczarowałem.
Owszem temat ciekawy, sterylne społeczeństwo faszerowane medykamentami(przestępstwo
medyczne), brak indywidualności, system kontrolujący wszystkich i wszystko. Mocną stroną
jest też wizualna forma filmu, zdehumanizowany świat jest bardzo realistyczny, lecz na tym atuty
"THX 1138" się kończą. Film jest zupełnie niepotrzebnie zagmatwany, co chwila podawane są
jakieś liczby nie wiadomo co opisujące, kontrolerzy systemu wymieniają niezrozumiałe uwagi
itd. Druga sprawa to nielogiczność scenariusza , Thx ma być zlikwidowany, ale trafia do
więzienia z którego bez problemu wychodzi, choć później znów jest poszukiwany wielkim
nakładem sił. Ah i jeszcze ta senna atmosfera, ciężko nie przysnąć na tym filmie. Ode mnie
6/10 trochę na wyrost, bo zanosiło się tu na arcydzieło, ale ktoś to spaprał.

ocenił(a) film na 6
maxiokul

Ma podobne odczucia. Filmy książki o takiej tematyce zawsze mnie interesują. Powiem tak, że początek był bardzo interesujący, jednak potem było coraz gorzej. Wspomniana przez Ciebie scena ucieczki z więzienia była rodem z Monty Pythona. Groźny przestępca do likwidacji opuszcza więzienie otwierając po prostu jakieś drzwi, bez strażników, niczego. Ponadto irytowały mnie troche taka niespójność futurystyczna. Z jednej strony mamy nowoczesne roboty, samochody przyszłości, hologramy etc z drugiej ludzie pracują na śnieżących czarno-białych monitorach. Przecież już nawet w latach 70 sprzęt tego typu był lepszy. Ogólnie film przeciętny spodziewałem sie czegoś lepszego.

ocenił(a) film na 8
maxiokul

Tak to się kończy w przypadku troglodyty, który oczekuje "rozrywki" i efektów (pościgi i strzelaniny).
Zabrakło tylko stwierdzenia, że film jest "nudny".
Czyli czepiasz się szczegółów technicznych, przez co umyka ci sens i przesłanie filmu (może uciekł z więzienia w tak prosty sposób, bo System tak wyprał mózgi większości ludzi, że nie do pomyślenia było, aby ktoś się "postawił" i po prostu wyszedł, na tyle System był pewien swej kontroli, że nie musiało być kajdanek, krat na każdym kroku, itp, itd).

ocenił(a) film na 6
pmx007

Efekty, pościgi i strzelaniny wcale nie są konieczne by powstał dobry i ciekawy film s.f. a potwierdzeniem mych słów może być "człowiek z ziemi", polecam i pozdrawiam.

maxiokul

Zgadzam się, że nielogiczności i niedopowiedzenia zespsuły film, który przy bardziej przemyślanym scenariuszu mógłby znaleść się w gronie najlepszych osiągnięć sci-fi.

Skąd bunt i pragnienie wolności "przyszla do głowy" hologramowi, i dlaczego jest on tak fizyczny. Byłoby to ostatecznie do pomyślenia w filmie przygodowym sci-fi, potraktowane z przymróżeniem oka, ale w THX wszystko jest serio.

Wiele takich pytań...