TRON

1982
7,0 20 tys. ocen
7,0 10 1 19734
6,2 16 krytyków
TRON
powrót do forum filmu TRON

GORĄCO WSZYSTKICH ZAPRASZAM NA MÓJ BLOG DO ROZTRZYGNIĘCIA TEGO TEMATU

ocenił(a) film na 8
radzio_82

Matrix głownie sciagał z Łowcy androidów, Terminatora i Ghost in the shell

Kojak555

I jeszcze książkowego Neuromancer'a W. Gibson'a.

Masaru

przede wszystkim z neuromancera Gibsona i z ronina Millera

ocenił(a) film na 9
Kojak555

Matrix ściągał ze wszystkiego jak szło ... po kolei... z różnych kultur, filmów, książek itp. chociaż efekt końcowy muszę przyznać się wyszedł całkiem nieźle ;) To moja skromna opinia. Nie rozumiem jednak dlaczego mówicie, że ściągał z Neuromancera? Jakie elementy sprawiły, że tak napisaliście? (musiałbym sobie odświeżyć książkę, ale jakoś nie mogę skojarzyć tych dwóch światów hmmm)

ocenił(a) film na 9
pendrago

To chyba najsłuszniejsza opinia, że wzorowali się na wszystkim. Podobnych projektów było sporo i biorąc pod uwagę całą trylogię Matrix, jej źródeł można szukać w wielu miejscach.
Ja bym na przykład dorzucił Mroczne Miasto z 1998 http://www.filmweb.pl/film/Mroczne+miasto-1998-4885 . Realia niby nieco inne, klimat noir etc, ale skojarzenia pewnych kwestii z Matrixem są wręcz oczywiste.
Z kolei nie tak wiele osób zna film 13 piętro http://www.filmweb.pl/film/Trzynaste+pi%C4%99tro-1999-30840 , który swoją premierę miał dwa tygodnie po pierwszym Matrixie... tutaj nie zdradzając szczegółów mamy rzecz już w strukturze bardzo zbliżoną do Matrixa, do tego dzielącą motywy z Mrocznym miastem.

Co do Tronu, to w końcu sam miałem takie skojarzenie z produkcją Wachowskich. Nasz bohater w filmie z 82r także przejawia zdolności które mieszkańcom świata wirtualnego wydają się nadnaturalne. Nie jest to motyw zbyt mocno w nim eksploatowany, ale jednak skojarzyć nietrudno.

A czy wzór? Nie jest to generalne motyw zbyt oryginalny, że bohater znajdujący w pewnej `skrzywionej` nie-rzeczywistości posiada pewne moce mogące odmienić jego losy... ale fakt, w kinie zapewne to Tron był pierwszy.

radzio_82

Ktoś, kto łamie netykietę pisząc CAPS LOCKiem, może sobie wsadzić swoje zaproszenie na bloga w buty.

radzio_82

Matrix ciągnął z Ghost in the shell'a tyle ile można było

ocenił(a) film na 9
radzio_82

Wyszukajcie sobie kreskówkę Kod Lyoko. To dopiero jest zrzynka z TRON'a na całego ;D

ocenił(a) film na 9
radzio_82

Moim zdaniem praktycznie każdy film można porównać z każdym. Tyle już tych filmów powstało, że znaleźć coś nowego świeżego i coś takiego co jeszcze nie było jest wręcz nie możliwe.