Tańcząc w ciemnościach

Dancer in the Dark
2000
7,8 60 tys. ocen
7,8 10 1 60366
7,6 39 krytyków
Tańcząc w ciemnościach
powrót do forum filmu Tańcząc w ciemnościach

20 minut wystarczyło aby zrezygniwać z oglądania tego ''dzieła".

tattwa

http://filozofia-polus.republika.pl/jedczasu.html

ocenił(a) film na 8
tattwa

a ja fanem Bjork nie jestem, a jednak mi sie podoba.. wiec chyba nie tylko wylacznie dla fanow wokalistki, jak zdazylas zauwazyc ;)

ocenił(a) film na 8
Pokemon108

Ja oceniam film jako bardzo dobry. Nie trawię Bjork, film na początku mnie totalnie usypiał i ledwo co przetrwałem te już symboliczne w tym wątku 20 minut, ale nie żałuję, że się udało. Muzyka ostatecznie aż tak bardzo mi nie przeszkadzała, a film jako całość bardzo mi się spodobał. Są jednak fragmenty, które po prostu trzeba przetrzymać.

ocenił(a) film na 8
Pokemon108

Ja oceniam film jako bardzo dobry. Nie trawię Bjork, film na początku mnie totalnie usypiał i ledwo co przetrwałem te już symboliczne w tym wątku 20 minut, ale nie żałuję, że się udało. Muzyka ostatecznie aż tak bardzo mi nie przeszkadzała, a film jako całość bardzo mi się spodobał. Są jednak fragmenty, które po prostu trzeba przetrzymać.

ocenił(a) film na 8
Pokemon108

jak mozna oceniac 2 godzinny film po 20 minutach. obejrzysz caly, to sie wypowiadaj.

Pokemon108

... Pokemon... z ciebie jest po prostu ignorant!!!

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 9
Pokemon108

Ludzie - po co dyskutować z pokemonem ?? sami sobie odpowiedzcie...

lain_coubert

Dlatego nie dyskutuję z twoim komentarzem ;-)

ocenił(a) film na 6
Pokemon108

Heh. Dla mnie właśnie pierwsze 20 minut było najlepsze. Potem nastąpiła argentyńska opowieść o złych ludziach, którzy oszykali naszą dobrą i kochaną bohaterkę. Miało być wzruszające - było. Miało być porażające - może i było. Ale pod koniec miałam wrażenie, że oglądam kiczowatą opowieść. Momentami nachodziła mnie chęć na roześmianie lecz się powstrzymywałam przez pełną salę.
P.S. nie wmawiajcie mi, że nie zrozumiałam filmu, bo trudno było go nie zrozumiec. Fanka Bjoerk nie jestem, ale muzyka mi tez jakos nie przeszkadzala. Po prostu za duzo kiczu i usilnego wyciskania lez.

ocenił(a) film na 10
veritas

Wyciskaczem lez z pewnoscia filmu nazwac nie moge. Natura Bjork plus von Tier sprawiaja, ze ten film ucieka w inna strone niz typowe komercyjne wyciskacze lez. To ze film wzrusza wcale nie jest chyba zle? przeciez taka historia musi na nas jakos dzialac! Z reszta gatunek filmu to dramat! Wiec nie oczekujcie kina akcji na tym filmie. Zbyt trudny do odebrania dla szarej masy. Zbyt latwo wrzucic ten film do worka NUDNY czy TANDETA plus WYCISKACZ LEZ.

ocenił(a) film na 9
Pokemon108

A wyobraź sobie że są ludzie , którzy oglądali go już po 5 razy i jeszcze wykorzystają na tegorocznej maturze ustnej :))
Dla mnie arcydzieło , jak większość filmów Larsa !

ocenił(a) film na 10
Pokemon108

Oj pokemon, pokemon, wielki "autorytecie" - minęły prawie 2 lata od twojego niefortunnego wpisu. Jestem ciekawy, czy wyrosłeś z już z pokemonów, a może obejrzałeś następne 20min. "Tańcząc w..."?

ocenił(a) film na 1
azurr0

Widzę że mój temat przez 2 lata jest Top. Widzę też że wiele innych "autorytetów" się wypowiadało. Z panami takimi jak azurr0, nie będę polemizował. Film już podsumowałem, teraz czas na podsumowanie tego tematu z mojej strony.
END

ocenił(a) film na 9
Pokemon108

Szkoda tylko, że w ogóle zabrałeś głos nie mając pojęcia, o czym piszesz. No ale tak to już jest, każdy ma prawo do komentowania, przykre jest tylko to, że niektórzy rzeczywiście z niego korzystają. Film moim zdaniem świetny 9/10.

Pokemon108

Jestem w szoku. Spotkałem się z wieloma opiniami na temat filmu, ale jeszcze nigdy nie słyszałem o tym, że Pokemony są lepsze od Tańcząc w ciemnościach.
Szacun Pokemonie108.

Erotyczna_Fala_Namietnos

To już wiadomo czemu ten film jest tak nisko w rankingu. Jeśli wyłącza się po zaledwie 30 minutach(co w przypadku tej produkcji ociera się o barbarzyństwo) to trudno się dziwić, że sypią się jedynki. Przykre to, bo ten film jak mało który zasługuje, aby być choć trochę wyżej.

ocenił(a) film na 10
Pokemon108

film jest genialny i jest to jednen z moich "ulubionych"
ale von teriera trzeba kochać albo nienawidzieć jak bergmana czy wajdę
to kino nie jest dla amatorów i miłośników pokemonów :P
pozdrawiam

niesforna_kinomanka

zgadzam się w 100 % z poprzedniczką. film genialny, dla mnie przede wszystkim wstrząsający i wzruszający. to kino "odrobinę ambitniejsze" od standardowych superprodukcji, a od dawna wiadomo, że sztuka z wyższej półki wymaga wysiłku intelektualnego do jej percepcji, jak ten film. a Ci co nie są w stanie zrozumieć, proponuję pozostać przy pokemonach.

a tak przy okazji, chciałem tylko dodać, że Björk wg mnie, stworzyła fantastyczną kreację. trudną w odbiorze, ale silną i stanowczą zarazem.

również pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10
cudzoziemiec

"a tak przy okazji, chciałem tylko dodać, że Björk wg mnie, stworzyła fantastyczną kreację. trudną w odbiorze, ale silną i stanowczą zarazem"

dokladnie tak :-)
aż dziw, że taka nieprofesjonalna aktorka zagrała tak profesjonalnie
a przy tym tak naturalnie! myślę, że dała dużo z siebie... do tej roli!
nie tylko głos!

ja mogłabym pisać o tym filmie godzinami.. bo napisałam pracę mag. na temat danser in the dark, ale nie ma co zanudzać pokemonów :-)

ocenił(a) film na 8
niesforna_kinomanka

ja mogę poczytać... :)

niesforna_kinomanka

Ona nie grała, ona była tą postacią. Ciężar psychiczni jaki niosła za sobą ta rola, okazał się dla niej zbyt duży i pewnie dlatego zrezygnowała z krótkiej aktorskiej przygody. Może to i dobrze, bo ta rola, moim zdaniem, jest już kultową, wycisnęła z siebie najlepsze 'soki'. A i dla wielu profesjonalistów występ Bjork może okazać się cenną lekcją. Kolejne propozycje mogłyby już nie być takie ciekawe i wartościowe.

Swoją drogą też z chęcią poznałbym Twoje spojrzenie na ten film.

Pozdrawiam!

ocenił(a) film na 9
Pokemon108

pogadamy za jakieś 10 lat, dziecino...już mnie wkur**ają takie małolaty które siedzą na filmweb.pl i "recenzują" filmy ;/

ocenił(a) film na 8
extraordinary_girl1

zauważ że trzy lata już prawie stuknęły :)

użytkownik usunięty
Pokemon108

10/10 może zadam pytanie- Przedstawi mi musical z lepszą obsadą i z tak doskonałym wątkiem ! Albo panie pokemon obejrzyjmy pokemony PIKA PIKA ?

ocenił(a) film na 8

"Moulin Rouge!", "Chicago", "Blues Brothers", "Mamma Mia!" - zależy co rozumieć przez "tak doskonały wątek" - te filmy uważam po prostu za lepsze musicale od "Tańcząc w ciemnościach" nic mu nie ujmując.

Pokemon108 jakby ktoś jeszcze nie zauważył pisał to 3 lata temu i już dawno nie uczestniczy w tej "dyskusji" więc na odpowiedź nie licz.

sten44

Czy nie macie czasami wrazenia, ze te 'malolaty' to dorosli i inteligentni ludzie (byc moze fani tego filmu), ktorzy po prostu nabijaja sie z Was i rozpetuja taka burze jakims durnym komentarzem. Specjalnie zle konstruuja zdania i robia bledy ortograficzne...
Potem co jakis czas wchodza na forum i pekaja ze smiechu, czytajac te powazne odpowiedzi oburzonych ludzi.
Jestem fanem Bjork od 1993go roku, od kiedy uslyszalem jej pierwszy singiel. Kiedy w 1999 roku uslyszalem, ze ma wspolpracowac z Von Trierem od razu wiedzialem, ze narodzi sie z tego jakas 'bomba' najezona kontrowersjami. W kinie jednak przekonalem sie, ze skandynawscy tworcy przeszli samych siebie. Ten film wykancza emocjonalnie. Bjork fantastyczna, choc momentami zachowuje sie zbyt histerycznie. Bardzo mocne kino! Nie dla kazdego.

ocenił(a) film na 6
Pokemon108

Hehe, a propos pierwszego posta: też wyłączyłem film po ok. 30 minutach, bo mnie nudził i gałki oczne nie wytrzymywały patrzenia na obraz kręcony kamerą z ręki. W końcu po dwóch tygodniach wróciłem do filmu i obejrzałem do końca :]
ocena 6\10, gdyby nie parę irytujących rzeczy, mogłoby być więcej

ocenił(a) film na 9
Pokemon108

Autorze postu: po prostu pisze się oddzielnie :)

użytkownik usunięty
Aquilin

Nie kumam dlaczego ludzie oglądają takie filmy.Mam na myśli ciężkie
dramaty,jeśli ich gust obejmuje jedynie filmy akcji i komedie to za jaką
cholerę w ogóle włączają sobie taki film ?

ocenił(a) film na 7

Nie bede najezdzal na ten film, bo zly napewno nie byl. Nie rozumiem tylko jednego, jak mozna uwazac go za ambitny albo co jest w ogole smieszne trudnym?! To prosta wrecz banalna historia, nie wymagajaca wiele od widza, stosujaca wrecz hollywoodzkie sztuczki wyciskania łez. Nie widze w tym nic zlego, proste historie z nieskomplikowaną fabuła moga byc bardzo dobre. Tylko prosze nie nazywajcie tego filmu trudnym w odbiorze badz ambitnym.

ocenił(a) film na 10
OskarOskar

pierd.... o szopenie.

Jesli ten film, nie nalezy do filmow ambitnych, to ty jestes naprawde wielki guru oskarowy.

1. NIEkomercyjny
2. NIEbalalny
3. NIEhollywoodzki

Tys chyba nie ogladal marnych, proznych hollywoodzkich produkcji, gdzie wciska sie reklamy, np. coca coli, czy ubrania marki nike. TAK! to jest dopiero biznes.

Nikt nigdy nie nakrecil podobnego filmu, wiec pomysl jest calkiem oryginalny. Nikt nigdy nie zrobil z nieziemskiej piosenkarki swietnej aktorki, ktora podczas krecenie filmu, klnela na Von Tiera i plakala ze zlosci, bo On za duzo wymaga.

Sama muzyka powoduje, ze ten film jest TYLKO dla wtajemniczonych. Niektorzy moga czuc sie rozdraznieni przez muzyke. Sorry, ale to nie jest Moulin Rouge, oparty na znanych przebojach, od poczatku do samego konca.

I co najlepsze, to nie jest cholerny holywoodzki kit, gdzie wszyscy zyli dlugo i szczesliwie.

Bjork nie grala ani jakiegos supermana, ktory podola wszystkim trudnoscia, rozwali cala armie komandosow i ocali skore. Bjork nie zagrala tez ciotki klotki, zwyklej mamuski, ktora popada w tarapaty, z ktorych wyciaga ja tajemniczy nieznajomy.

Sa tez inne rzeczy, takie chocby jak zdjecia i sposob krecenia scen. W ten sposob hiciorow sie nie kreci, a gdyby Von Tierowi zalezalo na zrobieniu niezlej mamony, to krecilby calkiem inaczej. Jak? Patrz Moulin Rouge, Chicago (ostatnie musicale), albo to g... Mamma mia.

Z powinszowaniem.

użytkownik usunięty
ragged13

Święta racja film jest ambitny bo wyłamuje się wszelkim schematom
amerykańskiego kina.Jak go pierwszy raz zobaczyłem to pomyślałem że to
film z Czech albo jakiegoś innego zadupia.Brud,bieda przygnębienie.Ten
film miażdży swoim klimatem

ocenił(a) film na 10

rewelacyjny, zdecydowanie jeden z najlepszych musicali jakich widziałem...

ocenił(a) film na 10
Pokemon108

Jak dla mnie to film jeden z lepszych tego tysiaclecia a autor watku no coz nie ma sie co klocic wystarczy spojrzec w jego oceniane filmy i po tym dawno skonczyc jakakolwiek rozmowe

ocenił(a) film na 9
farel

Pokemon, nie ciesz się, że twój post przetrwał kilka lat bo to nie lista przebojów Billboard, tylko lepiej wyciagnij wnioski. Film jest trudny i nie dla wszystkich (jak widać). Więc jeśli go nie rozumiesz to po prostu się nie wypowiadaj. Nie został stworzony po to żeby zaspokoić pragnienia mas na szybkie pościgi i "fajne dupy". Oglądaj sobie dalej te Transformersy i inne Matrixy. Nikt nie zabrania bo wszystko dla ludzi, ale nie wypowiadaj się w kwestiach o których nie masz zielonego pojęcia. PEACE!

ocenił(a) film na 7
Tourqshe

Jak dla mnie matrix jest tysiąc razy ambitniejszym i trudniejszym filmem od tego :P

ocenił(a) film na 10
Pokemon108

Pokemon.Jestes idiota:(Nawet nie chce mi sie rozpisywac.Wystarczy spojrzec na to co piszesz.

Varza

Obrażacie kogoś bo ma inne zdanie od Was? ;d

Pokemon108

Film był GENIALNY. Jeśli twoim celem było wywołanie dyskusji to ci się
udało, pokemonie (czy jak ci tam).