Tajemnica Brokeback Mountain

Brokeback Mountain
2005
7,4 198 tys. ocen
7,4 10 1 197568
7,7 56 krytyków
Tajemnica Brokeback Mountain
powrót do forum filmu Tajemnica Brokeback Mountain

Za dużo gejów jak na mój gust ale ogółem jest to świetny dramat

ocenił(a) film na 3
M0RiARTY

Hm, ja tam nie zauważyłem żadnego, ale jeśli tak mówisz...

użytkownik usunięty
nikike

Ja również. Chyba czas najwyższy wybrać się do okulisty.

użytkownik usunięty
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
użytkownik usunięty
ocenił(a) film na 3

Taka, że człowiek który tak długo żyje w kłamstwie sam przestaje wiedzieć co jest prawdą a co nie. Cała fabuła filmu się sprowadzała do tego, że dwa niedojrzałe chłopczyki się chowały przed swoimi żonkami, a wzięło się to wszystko ze sceny namiotowania, która się wzięła, nomen omen, z dupy.

użytkownik usunięty
nikike

W takim razie kto jest gejem? Kto jest homoseksualistą?

ocenił(a) film na 3

Ktoś kto jest mężczyzną, zakochuje się w mężczyznach i, opcjonalnie, uprawia z nimi seks.

użytkownik usunięty
użytkownik usunięty
M0RiARTY

Ilu ich tam naliczyłeś?

ocenił(a) film na 8

przynajmniej dwóch, i na dodatek byli głównymi bohaterami!

ocenił(a) film na 3
M0RiARTY

Kurde, to chyba oglądaliśmy inny film, bardzo chętnie bym obejrzał ten z dwoma gejami.

ocenił(a) film na 7
nikike

Chodzi ci o to, że jeśli nie noszą damskich ciuszków to nie są gejami?

ocenił(a) film na 3
MaIice

Chodzi mi o to, że jeżeli są dwoma facetami pomiędzy którymi wszystko jest sztuczne, to nie są gejami.

użytkownik usunięty
nikike

To więc mogły być czyny homoseksualne. Tak samo, jak pomiędzy dwoma więźniami. Pozostaje pytanie, kiedy człowiek staje się homoseksualistą?

ocenił(a) film na 3

Patrz wyżej. Na określenie takich ludzi jak ten cały Ennis i ten drugi jest termin MSM - "men who have sex with men"

użytkownik usunięty
nikike

Czyli jak ktoś ukradł, to niekoniecznie jest złodziejem? Bo być złodziejem a kraść to twoim zdaniem dwie różne sprawy?

ocenił(a) film na 3

Absurdalne porównanie.

użytkownik usunięty
ocenił(a) film na 3

Nie, homoseksualizm po prostu polega na tym, że czujesz pociąg seksualny, psychiczny itd. do mężczyzn. Czy uprawianie seksu z facetami będąc hetero może Ci sprawiać przyjemność? Nie widzę powodu czemu nie mogłoby tak być.

użytkownik usunięty
ocenił(a) film na 3

No tak, bo prawdziwy podział jest na hetero i "żyjących w kłamstwie". Nie chce mi się dyskutować o samym homoseksualizmie, bo i tak do niczego ta dyskusja nie doprowadzi.

Może ty czujesz obrzydzenie, ale jeżeli ktoś nie czuje obrzydzenia to nie ma przeszkód żeby seks z mężczyzną uprawiać, w końcu seks analny "stronie biernej" też sprawia przyjemność. Tyle że wtedy to jest tylko seks, całkowicie jest to wyzute z uczuć.

nikike

Dziwne bo ja myslalem ze homoseksualizm polega na tym ze czujesz paciag fizyczny i psychiczny do osoby tej samej plci.

ocenił(a) film na 3
HAPPY_CHLOE_fw

O jezu, wiadomo, że piszę o mężczyznach, bo lesbijki nie czują pociągu seksualnego.

nikike

Do mezczyzn.

ocenił(a) film na 3
HAPPY_CHLOE_fw

Do nikogo.

ocenił(a) film na 7
nikike

Chodzi Ci może o to, że nie robili ciotodramatu i nie wyznawali sobie miłości co kilka minut? No jak to prości kowboje, ale sam film jest realistyczny, pisarka dostała sporo listów od mężczyzn z południa/zachodu Stanów, którzy mówili ,że opisała ich historię w opowiadaniu Brokeback Mountain.

ocenił(a) film na 3
MaIice

No ale mniej więcej coś takiego robili. Ale bardziej mi przeszkadza to, że ta cała "miłość" zaczęła się kompletnie absurdalnie, a przez to nie mogłem uwierzyć w ani jedną minutę całości.

Nie wiem, nie czytałem opowiadania, może ono akurat jest wiarygodne.

ocenił(a) film na 7
nikike

Zaczęła się, że się zaprzyjaźnili i zakochali latem, czyli jak u milionów nastolatków na świecie, a oni mieli przecież po 19 lat. Rozwinęło się dalej po kilku latach jak byli już dojrzali. Nie wiem co w tym absurdalnego.

ocenił(a) film na 3
MaIice

*w jedną noc chciałeś powiedzieć

ocenił(a) film na 7
nikike

No było pokazane ich życie na górze, całe lato to trwało ,ten proces jak się zaprzyjaźnili.
Jeśli piszesz o seksie po pijanemu w namiocie, to tylko był katalizator, potem już było normalnie.

ocenił(a) film na 3
MaIice

Wow, czyli wystarczy żeby żyć w odosobnieniu przez parę miesięcy, zaprzyjaźnić się z kimś i bum - miłość, bo się ze sobą przespaliśmy.

ocenił(a) film na 7
nikike

Ale co jest bardziej sensowne? Iść do zatłoczonego klubu poznać kogoś, przespać się i bum - związek, a dużo jest takich par.

ocenił(a) film na 3
MaIice

Może i związek, ale po pierwsze w takich sytuacjach rzadko, a po drugie na pewno nie od razu zakochanie.

użytkownik usunięty
MaIice

Przede wszystkim nikt normalny nie poznaje się z nikim w klubie, gdzie jest mnóstwo ludzi, alkohol i muzyka. W ogóle nikt normalny tam nie chadza.

użytkownik usunięty
MaIice

Czyli ze co? Jest sporo normalnych mężczyzn heteroseksualnych, którzy mieli w swoim życiu doświadczenia homoseksualne i czerpali z nich przyjemność? Żyłem w kilka odosobnieniach, sami faceci, ale nigdy nie przyszłoby mi do głowy, aby z którymś z ich zabawić się w Robin Hooda. Również po uwolnieniu się od takiego miejscach po tygodniach, jeden obóz survivalowy i takie tam, nie leciałem jak napalony za przeproszeniem zerżnąć pierwszą wolną koleżankę. Po prostu normalny człowiek panuje nad libido.

ocenił(a) film na 3

Tylko jak jedziesz na obóz to wiesz że za te parę tygodni wrócisz itd. Ale jeżeli masz perspektywę tego, że będziesz siedział przez, powiedzmy, 25 lat w więzieniu, to to chyba trochę inna sytuacja, co nie? Poza tym tacy na przykład przestępcy nie do końca pasują do definicji "normalnego człowieka"

użytkownik usunięty
nikike

Kowboje też nie pasują do definicji "normalnego człowieka"?

ocenił(a) film na 3

Zacząłem się odnosić w oderwaniu od Tajemnicy. Kowboje się akurat nie liczą, bo wszystko w TBM jest debilne i absurdalne. Pewnie jacyś tam kowboje ze sobą uprawiają seks, ale raczej od początku wtedy są gejami

ocenił(a) film na 7
nikike

W latach 60-tych nawet nie było pojęcia gej i na pewno kowboje z Teksasu się za gejów czy tam homoseksualistów nie uważali nawet jak nimi byli. Ignorowali te skłonności i starali ich nie dopuszczać do myśli, wiązali się z kobietami ,zakładali rodziny.

ocenił(a) film na 3
MaIice

No ale tak było zawsze od czasu wynalezienia homofobii...

użytkownik usunięty
nikike

Jej nikt nie wynalazł. Ona jest tak samo w ludziach, jak niechęć do gadów. Problem w tym, czy to irracjonalne, czy normalne. Obstaję przy tym ostatnim.

ocenił(a) film na 3

Hm, to ciekawe, że się pojawiła dopiero jakoś w średniowieczu.

użytkownik usunięty
nikike

No właśnie.A wcześniej oklaskiwano publicznie za bycie gejem.

ocenił(a) film na 3

Wcześniej to ludzie se zwyczajnie byli gejami i każdy to miał głęboko gdzieś.

użytkownik usunięty
nikike

Dużo wiesz o historii cywilizacji. Podziwiam.

ocenił(a) film na 3

No dzięki.

ocenił(a) film na 7

Kowboje w tym filmie nie byli hetero.

użytkownik usunięty
MaIice

Moim zdaniem też nie. Mężczyzna, który regularnie utrzymuje stosunki seksualne z mężczyznami jest homoseksualistą. gdybym jednak miał być precyzyjny, to nazwałbym ich biseksualistami.