Tajemnica Brokeback Mountain

Brokeback Mountain
2005
7,4 198 tys. ocen
7,4 10 1 197562
7,7 56 krytyków
Tajemnica Brokeback Mountain
powrót do forum filmu Tajemnica Brokeback Mountain

Film Anga Lee zbierający fantastyczne recenzje i kolkcjonujący wszelkie mozliwe nagrody chyba jednak jest nieco przeceniony. Nie twierdze, ze jest to film zly. Wrecz przeciwnie jest dobyr, nawet bardzo. Niestety jest troche za długi i momentami nużący. Wielkie zalety tego filmu to bardzo dobra reżyseria i genialne aktorstwo zasługujące na wszelkie możliwe laury. Heath Ledger, Jake Gyllenhaal i Michelle Williams absolutnie zasłużenie otrzymali nominacje do Oskarów. Świetnie sprawdza się również muzyka, której jednak na płycie się słucha bardzo ciężko. Ponadto dostajemy znakomite zdjęcia Rodrigo Prieto. Film dobry, choć na pewno nie wybitny ze względu na parę nużących momentów. Pozdrawiam i czekam na komentarze.

ocenił(a) film na 10
MrsMacius

To proszę bardzo, spieszę z komentarzem:D
Najpierw zadam dwa pytanka: które momenty były dla Ciebie nużące i w jakiej wersji oglądałas film (kinowej, na kompie, jeśli na kompie, to z jakimi napisami)? Gdy dostane odpowiedź będzie można nieco poduskutować:)
A co do muzyki- mi osobno słucha się jej bardzo dobrze:) Piosenki są przyjemne dla ucha, gitarowe przygrywki również. Ale w końcu to rzecz gustu;)

ocenił(a) film na 7
Damnit

Od razu odpowiadam. Oglądałem na kompie. Wersja napisów nie ma tu żednego znaczenia. Nie spodziewałem się takiego pytania i powiem szczerze, że bardzo ciężko mi jest teraz odpowiedzieć. Jak to pisałem naprawde wydawało mi się, że kilka scen możnaby skrócić. Ale jak się teraz nad tym zastanawiam to bardzo ciężko mi jest jakakolwiek podać. Już było troche poźno kiedy ogladałem ten film . Wiem, że to żaden argument, ale innego nie znajduję na to dlaczego tak napisałem. Aha i ja oglądałem a nie oglądałam.

ocenił(a) film na 10
MrsMacius

Przepraszam, błąd przy pracy:) A powiem Ci, że wersja napisów ma tu ogromne znaczenie (chyba, że oglądałeś w wersji orginalnej). Ja widziałem pierwszy raz film z fatalnymi napisami, gdzie dialogi nie miały ładu i składu, a ja przez dłuższy czas zastanawiałem się "co oni chcieli powiedzieć?". Wtedy żeczywiście film może wydawać się przeciągły, sceny bezcelowe, a bohaterowie niewyraźni. Dzięki Bogu następnym razem oglądałem z poprawną wersją napisów i od razu inaczej odebrałem film- bohaterowie zrobili się interesujący, każde słowo nabierało znaczenia.
Polecam obejrzeć film jeszcze raz- z pewnością sopoba Ci się jeszcze bardziej.