Są jakieś podobne filmy o tematyce homoseksualnej? Nie tylko o facetach, ale o dziewczynach też
Dziękuję <3
Moje ulubione to:
Boys can't cry - mroczny, bardzo amerykański film o transseksualistce.
Całkowite zaćmienie - biograficzny o 'poetach przeklętych' Rimbaudzie i
Verlainie, skupia się głównie na ich związku.
Złe wychowanie - jak dla mnie najlepszy film Almodowara; pokręcony,
tragiczny, barwny i antyklerykalny.
Milk - historia aktywisty gejowskiego z San Francisco.
Mały błąd, mianowicie film nosi tytuł `Boys Don't Cry`, w tłumaczeniu polskim `Nie czas na łzy`. Także gorąco polecam, jest niesamowity.
Filadelfia
En kort en lang (świetny duński film z Madsem Mikkelsenem w roli głównej)
Dwoje, czyli troje
Królowa sceny (jeden z moich ulubioncyh filmów z genialnymi kreacjami Bylly'ego Crudupa i Claire Danes)
Serial Sześć stóp pod ziemią (wątki gejowskie i lesbijskie)
Mi bardzo spodobał się izraelski The Bubble o, jakże by inaczej, trudnej miłości Żyda i Araba.
Głośnym filmem o kobietach był np (chyba szwedzki) Fucking Amal.
Najlepszy moim zdaniem i tak jest Brokeback Mountain, ale w razie poszukiwań filmów z wątkami homoseksualnymi można zajrzeć tutaj: http://www.innastrona.pl/kult_filmy.phtml
Albo wpisać w google "top 10 gay movies" lub podobną frazę :)
O tematyce seksualnej polecenia godny film to "CHORA NA SEKS". Bardzo interesujący, zajmujący i mądry film - GODNY ROZPOWSZECHNIANIA!
P.s: O, chyba właśnie teraz jest on emitowany w TvP 1. Polecam, na prawdę watro go obejrzeć.
Oj, Komentarzu, cały Ty. Jeśli ktoś pyta o filmy podobne do "TBM", to nie pyta o filmy o tematyce seksualnej.
A, no to w takim razie polecam film "BRUNO"
- kultową komedię satyryczną z Sachą Cohenem w roli głównej. Film jest dosć ostrą satyrą - przypuszczam, że wprost uwielbianą przez zdecydowaną większość homoseksualistów (a chyba też nie tylko przez nich).
Film ten zawiera wiele bardzo zabawnych scen, przedstawiających przesadę mocno stereotypowego myślenia wielu ludzi, zarówno homo- jak i heteroseksualnych.
No i oczywiście gra w nim bożyszcze homoseksualistów - Sacha Baron Cohen ;-)
W każdym razie uważam, że jest to komedia satyryczna, którą mogą obejrzeć zarówno homofile jak i homofoby.
Czy teraz jest już lepiej, drogi Klee?
Mam nadzieję, że tak (wg. Twojego uznania)
Pozdrawiam,
;-)
To i ja dorzucam kilka tytułów od siebie:
- Boy Cuture
- Bruno
- I Wtedy Przyszło Lato
- Wild Tiger I Have Known
- Trip
- Moje Własne Ideho
- Yossi & Jagger
- Almost Normal
- Trick
- Beautiful Thing
- Mysterious Skin
- Adam & Steve
- Gra w Różowe
- Letnia Burza
- Prawie Nic
- Latter Day
- Filadelfia
- C.R.A.Z.Y.
- Another Gay Movie
- Another Gay Sequel
- Ich Troje
- Obywatel Milk
- Statek Miłości
- Państwo Młodzi
- Testosterone
- Happy Together
- Tacy Jak My
- Znamię
- Homo Father
- Piękny Bokser
- Miśki
- Homo.pl
jeżeli chodzi o filmy, które obejrzałem i są moim zdaniem warte polecenia, to pojawiające się już tu takie tytuły jak:
Filadelfia,
Moje własne Idaho,
Milk,
Sześć stóp pod ziemią.
Poleciłbym również mało znany: Eyes wide open, opowiadający o miłości dwóch mężczyzn na tle bardzo ortodoksyjnej kultury żydowskiej.
Jeżeli chodzi o motyw lesbisjski duże wrażenie wywarł na mnie Monster
Bolek i Lolek.
Grzybek i Muchomorek. (podobno coś tam kręcą)
No i nie można zapomnieć o czeskich Sąsiadach.
Mam hopa, że pomogłem. :)
;-)
Tak, właśnie. Dzięki serdeczne za przypomnienie.
Oczywiście Bolek i Lolek na dzikim Zachodzie (czasami też z Tolą, ale to dopiero 10 lat później);
Prawdziwki i Rydze Z mchu i paproci, czy też może raczej W mchu i paprociach (no ale nie zagłębiajmy się tak bardzo w owe szczegóły aby nas mrówki nie obsiadły ;-) )
A propos: polecam też film "Po rozum do mrówek" - to bardzo wzruszający i pouczający obraz o wspólnym radzeniu sobie (m.in. dwóch kumpli mrówków. Nnooo, tak mi się wydaje albo może nieco źle kojarzy - tego pewien nie jestem. Ale film ogólnie całkiem niezły, spoko, fajny ;-)
No i "Pomysłowy Dobromir" jest godny pozytywnej opinii - co niniejszym też sympatycznie i z uznaniem czynię.
P.s: szkoda, że nie mam tu żadnego, a choćby i pluszowego, miłego Misia Colargola (o pięknym głosie i miłej, szczerej powierzchowności. Eh, siem rozmarzyłem w tej samotności zżerającej duszę, uczucia i umysł [w "tym" kraju]).
Pozdro serde...
hejka ;-)
+ 101 Reykjavik
+ A sister's kiss
+ Affinity
+ All over me
+ Ci qing
+ Clara Sheller
+ Dzikie trzciny
+ Fucking Åmål
+ Gitara
+ Gry weselne
+ Latter Days
+ Lilie wodne
+ Queer as Folk (wersja amerykańska)
+ Shelter ( z 2007)
+ Tacy jak my
+ Trick
+ Złodziejka
Greetings!
101 Reykjavik? Dawno temu czytałem tylko książkę, ale nie pamiętam takiej tematyki. Możesz mi przypomnieć kto był tam miłośnikiem tej samej płci?
Racja... wielkie dzięki za przypomnienie, bo z tego co zaamiętałem "akcja" kręciła się wokół faceta kursującego między knajpą a kasą zapomogową. Eh, starość nie radość i pamięć już nie ta... ;)
Tak i gdzieś po drodze zawsze w zaspie odsypiał:-) No i kilka razy leciała piosenka "coś tam coś tam Lola" (tak się bodajże nazywała kochanka mamy/jego):-)
- WEST SIDE STORY
dobry film i musical.
Akcja torzy się w biednej dzielnicy. Są w nim momenty, w których chłopaki sami tańczą ze sobą i takie, w których dziewczyny na zabawie tańczą ze sobą ;-)
Ogólnie całkiem sympatyczny film.
Z filmów które ja oglądałam to:
-World Unseen
-I Can't Think Straight
-Gry weselne
-Kochałam Annabelle
- D.E.B.S.
Polecam też serial the L word
"Oczy szeroko otwarte" opisywany jest jako "żydowskie brokeback mountain", więc zapewne coś jest na rzeczy. Sama z wielką chęcią obejrzę ten film, jak tylko będę miała możliwość, także po to, by zweryfikować recenzję ;)
filadelfia
calkowite zacmienie
zanim zapadnie noc
zle wychowanie
nie czas na lzy
Temat, jakkolwiek interesująco brzmi, jest li tylko powierzchownym i płytkim pytaniem, które po dokładniejszym przeczytaniu i tak mówi o czystej i nieskrępowanej konsumpcji.
To czysta i durna "zapchajdziura", starscream.
Na wychodne wymyślić powinieneś coś innego.
Myśle, żeś, skoro zahaczył o sprawę Chin, to może to jest dobry pomysł na temat? Zastanów się zanim pójdziesz nyny (czyli lulu).