Tajemnica Brokeback Mountain

Brokeback Mountain
2005
7,4 198 tys. ocen
7,4 10 1 197555
7,7 56 krytyków
Tajemnica Brokeback Mountain
powrót do forum filmu Tajemnica Brokeback Mountain

SYMBOLIKA BM

ocenił(a) film na 10

Dzisiaj obejrzałem BM po raz drugi, i dopiero za drugim razem znalazłem z nim całą masę symboli?

Napiszcie, co zauważyliscie :)

ocenił(a) film na 10
fafic

UWAGA *SPOILERS* !!!

To jest wlasnie to co mi sie podoba z tego filmu. Ja juz 4 raz ogladam, tak prszyznaje ze jestem brokalkoholikiem ;)

Ale kilka rzeczy co mi sie tak podobaly..
ludzie myszla ze ten pierwszy sekwenc jak sa w gory to nic sie nie dzieje ale tam ludzie maja blad. Bo wlasnie na poczatek widac Ennis jaki on cichy czowiek. Nie gada duzo, wlasnie ilustruje sie na poczatek taki monotonycznie zycie nikt nie wie co mowic nie ma oczym mowic. Ale tak troche po troche zrobi sie prszyjazn i napszyklat, jak siedza prszy ognisko i mowi Ennis "To jest wiecej co powiedzialem prszes rok" i tam wlasnie widac jak Ennis dobrze sie czuje z Jack.

Zanim pojechali do gory mowil Ennis, Ze nie lubi zupe i nie bedzie to zjesc, no i po tego ze Jack mowi ze nie znoszi wiecej beans to Ennis pojedzie zeby Zupe kupic dla niego! To tez tam widac ze nie tylko Ennis czuje sie dobrze z Jackiem nawet go lubi bardzo.

Potem zwlascza na drogie szcena w TENT to widac jak to prszyjazn sie zrobi na milosc.
Prszykre jest co myszle jest ze Ennis nie mogl sobie acceptowac ze naprawde kochal Jack. (To bylo takie czasy gdzie zatko otym sie gadalo) I zawsze bylo to ze nigdy mogl tak ze sam rozumiec ze naprawde kochal chlopaki. Bo kiedy siedzieli w motelu(w ksziaszka tak pisze) mowi ennis.. no podoba mi sie z dzieczynami ale z toba to dopiero.. wow..

Wlasnie widac tez tak wsrodku w Ennis ze lubil chlopaki bo keidy gadali o swojich zycie to Ennis nie worcil uwage czy Jack byl z innymi dzieczynami ale potem na ta scena kiedy mowil o mexyku to naprwde sie wkurzyl.. i to wlasnie wtedy czol ze go zdradzil bo wiedzial ze chlopaki to cos innego.. dziewczyni mieli bo taka byla sytuacja i "czeba bylo " miec i koniec.

To co mi tak boli w serce na koniec kiedy juz bylo za pozno to DOPIERO wtedy (mnie sie wydaje) ze Ennis naprawde narescie mogl acceptowac swoje uczucie i wiedzial ze Jack to byl chlopak ktory kochal w zycie, wlasnie tak mi sie wydaje kiedy byl tam w garderobie i znalzl te dwie koszuli jak wtedy naprawde wzial ich zeby sprobowac czuc tego zapach od Jack.
Ta scena jest tak piekna i bardzo mi boli w gardle jak o jego myszle.

Na koniec tez mowi: You have nothing you need nothing.. czyli jak mas znic to nie poczebujesz nic.. i tam juz tez widac ze acceptowal swoje uczucie.

Szkoda tylko ze pozno no ale innaczej to nie bylo by piekny film! :)

Na koniec Jack i swear... nie wiem dokladnie ale ja moje opinie sa ze obiecam cie.. ze cie kocham teraz i zawsze cie kochalem.

A jak Jack umarl to nie wiem.. wlasnie Annie Proulx(autora) sama mowi ze to nalezy do czowieka prszewidzic jak to sie stalo.
Niestety mijsce Brokeback Mountain nie istnieje (byl filmowane w canada) ale Annie Proulx mowi w interviu ze on akiedys byla w Pubie w Wyoming i widzial ras taki meszczyzna samotny ktory tak tajemnicowo ogladal na inne chlopaki i tego inspyrowal ja zeby napisac ksziaszka!