Tajemnica Brokeback Mountain

Brokeback Mountain
2005
7,4 198 tys. ocen
7,4 10 1 197555
7,7 56 krytyków
Tajemnica Brokeback Mountain
powrót do forum filmu Tajemnica Brokeback Mountain

chroniczny szloch

ocenił(a) film na 10

zanim przeczytałem to wszystko co napisaliscie, zalałem sie łzami po raz kolejny.... czytanie i przypomnianie sobie tego filmu doprowadza mnie do niekontrolowania płaczu ("jam łasica" określa ten stan jako "chroniczny szloch").Nie jestem w stanie napisac jakie sceny lubie naj...ale jest taki moment w filmie jak Ennis jest u rodziców Jacka i matka Jacka mówi:I kept his room like it was when he was a boy.Ithink he appreciated that.You are welcome to go up in his room IF YOU WANT...nie wiem czemu ale matka Jacka kojarzy mi sie ze słowem "wiara"....

ps : film widziałem dwa razy i jak na razie mi starczy.

ocenił(a) film na 10
Bobak

Ja film widziałem 4 razy- za każdym razem siadam do niego i mówię sobie "obejrzyj jeszcze raz, może tym razem wyjdzie ci z głowy". Ale, no cóż, po każdym seansie zagnieżdża się coraz bardziej;)
Naprawdę nieczęsto spotyka się filmy, które zostają w pamięci tak długo. Chyba jedynym równym przykładem może służyć "American Beauty" czy "Forrest Gump".

użytkownik usunięty
Damnit

Doskonale rozumiem chęć pozbycia się tego filmu z głowy. Po to tylko, żeby można było zająć się codziennością. Widziałem ten film już kilka razy i o niczym innym nie moge myśleć, jak o ponownym oglądaniu. Ciągle widzę sceny i słyszę dialogi i nie mogę się skupić na niczym. Mam poprostu ochotę zamknąć się w pokoju i leżeć nieruchomo odizolowany od wszystkiego co się dzieje dookoła.

ocenił(a) film na 10
Bobak

Zgadzam się w pełni, po obejrzeniu filmu ma się chęć na ponowny seans i jeszcze raz i kolejny. Trudno po Brokeback Mountain przejsc do szarej (szczegolnie "polskiej") rzeczywistosci, żyje się fikcją stworzoną przez wizję i fonię. Faktycznie ciężko okreslic które sceny są najlepsze, dla mnie genialnie wprowadzona jest wiadomosc o smierci bohatera, w taki sposob ze do konca nie moglem uwierzyc ze to sie na prawde stalo, ze go zabili. Równiez scena spotkania po 4 letniej rozłące jest miestrzowsko odegrana, przepełniona emocjami. A matka za te jedna frazę powinna zostac nominowana za epizod do oskara (szkoda ze nie ma takiej kategorii w oskarach.) Wiem ze jeszcze do tego filmu wrócę nie raz!

ocenił(a) film na 10
Bobak

Ja was rozumiem o tez nie moge o nim zapomnieć.Nie potrafię skupić się na niczym.Jak czytam niektóre komentarze,ogladam zdjęcia to płaczę.Widziałam go już 4 razy i dziś chce obejrzec jeszcze raz.Nie mogę przestać myśleć o nim.Jeszcze żaden film nie wywarł na mnie tak dużego wrażenia.Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
ana_

Obejrzałem wczoraj...dzisiaj myślę o nim cały dzień, nie umiem go pozybyć z głowy...a co najgorsze chcę obejrzeć kolejny raz...

Bobak

Obejrzałem film 5 razy.
Koniecznie chciałem się na nim popłakać, a że mało kiedy płaczę, nie udało mi się to ani za pierwszym, ani za drugim, ani za trzecim, ani za czwartym razem. Za piątym obejrzałem go pijąc piwo i whisky - i się udało.
PS: Ostatni raz płakałem 8 lat temu.

ocenił(a) film na 10
Howler

Gratuluję :) i tego ze plakałes aż 8 lat temu i tego, że udało Ci się to na tym filmie :) ja przed obejżeniem miałam cichą nadzieje że moze uda mi się rozpłakać na nim...ale neistety... nieiwme czy wogóle na jakimś by mi się udało :(

ocenił(a) film na 10
Bobak

Ja również się uzależniłam.. może to właśnie jest Tajemnicą Brokeback Mountain..

ocenił(a) film na 10
Ewelcia

Ja tez chcialem, widze, ze wszyscy maja tendencje masochistyczne :P
W sumie nie dokonca sie udalo nie plakalem, ale i tak bylem pod ogromnym wrazeniem.

ocenił(a) film na 10
Yossarian_2

No ja chyba też wpadłem w ten tok seansów i ciągle nie mam dość, aż ciężko mi wrócić do rzeczywistości - zresztą ten film to polska rzeczywistość...

Yossarian_2

napij się czegoś
wsłuchaj w muzykę
pomaga
;)

Bobak

JAK OBEJŻAŁAM FILM TO ZROBIŁ NA MNIE OGROMNE WRAŻENIE ALE POLECIAŁA MI TYLKO ŁEZKA. ALE NASTĘPNEGO DNI JAK OPOWIADAŁAM ZNAJOMEJ TREŚĆ FILMU TO TAK SIĘ PORYCZAŁAM, SAMA NIE WIEM, JAK BY DOPIERO DO MNIE DOTARŁO TO, JAKI ENNIS NA KOŃCU BYŁ SAMOTNY I ZROSPACZONY. TAK DOBREGO FILMU DAWNO NIE OGLĄDAŁAM.