Tajemnica Brokeback Mountain

Brokeback Mountain
2005
7,4 198 tys. ocen
7,4 10 1 197555
7,7 56 krytyków
Tajemnica Brokeback Mountain
powrót do forum filmu Tajemnica Brokeback Mountain

ehhh

ocenił(a) film na 10

Niestety, temat gejowski nie mógł sie przebić i film dostał tylko 3 statuetki. Coć ten film w pełni zasługiwał na Oscara to jednak zatwardziali konserwatyści z Akademi Filmowej nie dopuścili do tego...

ocenił(a) film na 10
polip

Dokładnie:( Nie spodiewałem się oskarów za obsadę (choć wszyscy zagrali fenomenalnie) ale z stuprocentowa pewnością obstawiałem najlepsze zdjęci i najlepszy film. I co się okazło? Że siedziałem do wpół do szóstej rano aby położyc się na godzinkę spać z piekącym uczuciem niedosytu:(
Ale nie marudźmy. Trzy Oscary to nie taki zły wynik- "Skazani na Shawshank" pomimo 7 nominacji nie otrzymał żadnej statuetki;)

ocenił(a) film na 10
Damnit

No ja też byłam pewna,że "Brokeback Mountain"dostanie oskara za najlepszy film...a tu takie rozczarowanie...

ocenił(a) film na 9
polip

Ja na gale patrzałem tylko do 5:00. Dalej już nie wytrzymałem, zostało wtedy już tylko 5 kopert, ale sądziłem że i tak nie opłaca się tego oglądać skoro wiem że Brokeback Mountain i tak dostanie statuetke za reżyserie i najlepszy film. Przyznam się że Miasta Gniewu nie widziałem ale mam to w zamiarze uczyć, i to jak najszybciej. Wątpliwe jednak jest by mój obecny stosunek do Tajemnicy się zmienił. To właśnie ten mistrzosko zrealizowany film powinien otrzymać nagrode główną akademii!

ocenił(a) film na 10
polityk2

Heh miałem ochotę wyrzucić telewizor przez okno...

ocenił(a) film na 10
sant

Żenada. Akademia chce być kontrowersyjna, a tym wyborem udowodniła, że jest żałosna.

ocenił(a) film na 10
Elizabeth_Bennet_2

Dramatyzujecie... Otrzymanie oscara za scenariusz adaptowany i rezyserie jest rownoznaczne z tym, ze film byl swietny. Po pierwsze uhonorowanie za scenariusz sprawilo iz doceniona zostala koncepcja, natomiast oscar za rezyserie oznacza, ze sposob w jaki zostal zrobiony film byl swietny, bo kto jesli nie rezyser sprawuje opieke nad filmem? Procz tego na dokladke film zosatl nagrodzony oscarem za muzyke, do pelni szczescia brakuje mi oscara dla Michelle Williams, za role drugoplanowa, bo dziewczyna wybitnie sie natrudzila. Dla mnie i tak TBM jest zwyciezca oscarowej gali i uwazam, ze warto bylo "czuwac" do 5:30 :P Jedna statuetka wiecej czy mniej nie sprawi, ze film bedzie lepszy czy gorszy, jego wartosc emocjonalna nadal bedize taka sama, za to mu chwala:P
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
Yossarian_2

Obejrzałem "Crash" i uważam, że zasłużenie zdobył nagrodę za najlepszy film... Nie widziałem pozostałych trzech jeszcze, ale "Crash" zrobił na mnie ogromne wrażenie i nie żałuje, go wygrał z BM...

Yossarian_2

Zgadzam sie z Toba w pelni!
Film odniosl sukces niezaleznie od gali oskarowej, ktora, nie ukrywajmy, nie stanowi forum do wyrozniania naprawde wybitnych filmow :)

ocenił(a) film na 10
polip

Czesc, ludzie nie smucic sie..
oczywiscie szkoda ze nie dostal nominowane BP ale..
to ze Academy Awards nie nominowal Brokeback Mountain za najlepszy film nie znaczy ze jest zly.
A pozatyp piekne 3 oscary dostaliszmy co i tez wazne!
Film tez dostal totalnie 53 nominacje! nie ma jeszcze zaden film co tyle nominacje dostal.

Podam wam linka zeby zobaczycie ile ten film naprawde zdobyl i jakie fajne resensja dostal okolo swiata. I to najwazniejsze ze nie poczebne jakiesz nominacje oscar zeby walidowac film, tylko po prostu najwazniejszy to co samy myszlemy!

http://www.youtube.com/watch?v=f_eI79fKTZI&search=brokeback%20oscars [www.youtube.com/watch?v ...]

pozdrawiam,

ocenił(a) film na 10
polip

co jak co, ale ten film w pelni zaslugiwal na oscara. niestety akademia nie dziala calkiem racjonalnie, albo jest tak konserwatywna jak pokazuje to od dobrych kilku lat...

ocenił(a) film na 10
Rusty_5

z tego sie zgadzam. oczywyscie!
Ale nie zapomnic tez ze zdobyl duzo!
nauczyl duzo i ludzie to docenili!!
Brokeback Mountain byl ten film co byl najwiecej ogladany na kino od wszystkich nominaowane filmow!! I to dlamnie oznacza wiecej.

To co akademia zglosi to nie wszystko,

jeszcze powiem ze glosy byli na 50% / 50%
to ostatnie nie wiem czy to rumour/"plotki", tak ze nie potweirdziam to no ale.

pozdrawiam,

ocenił(a) film na 8
McDonnell_Douglas

Crash mi bardziej przypadl do gustu niz B. Mountain (choc oba filmy sa b. dobre), widac nie tylko ja mialem takie odczucia ale i Akademia ;), bez przesady z tym 'nie dali, bo konserwatysci'.