Tajemnica Brokeback Mountain

Brokeback Mountain
2005
7,4 198 tys. ocen
7,4 10 1 197568
7,7 56 krytyków
Tajemnica Brokeback Mountain
powrót do forum filmu Tajemnica Brokeback Mountain

Ciekawy jestem czy znajdzie sie choć jedna zła opinia na temat tego flimu wystawiona przez krytyka....kazdy się boi powiedziec ze ten film jest chory..HELLO opowiada o dwóch gejech....i co?? takie to romantyczne. chyba nikt nie widzi ze śiwat jest odrobine zaslepiony i dąży do tego ze człowieka trzeba szanowac poprrzez tolerancje bez granic,a le to wlasnie pzez takie dzialania dzilamy na jego nei korzyść!! jeszcze krok a niedługo w całej europie geje będa mogli adoptowac dzieci!!ta sama sprawa tyczy sie lesbijek!! chcelibyście być takimi dziecmi...z chora psychiką wchodzić zycie??!! czy to w ta strone ma iść świat??!! niech sobie żyją ale KIEDYŚ TRZEBA POWIEDZIEC STOP.dalej juz nie mozeciez wykraśc tego co nalezy do rodziny czyli do związku kobieta+mężczyzna!! w swoim życiu juz poznalem wielu takich.Jedni sprawiali jak najlepsze wrazenie inni wręcz przeciwnie!! Jednego z gejów wspominam najlepiej z podrózy jaką odbyłem w wakacje(bez podtekstów:) był to cżłowiek taki sam jak my,a przy tym bardzo wesoły, pomocny, uczynny, bardzo otwarty.Po prostu był ok...ale jak by z takim drugim chcial "wejśc w" małżeństwo a potem dziecko trzeba powiedziec stanowcze NIE!! jeszcze kiedys ta decyzja bedzie nalezeć do was!!

PeePee

Norwidowskim stylem:

- - - a r g u m e n t y?
---

ocenił(a) film na 9
PeePee

Gwoli ścisłości w punktach będzie:
1) Uważam, że FilmWeb nie jest odpowiedznim miejscem na tego typu dyskusje, ale skoro juz zacząłeś...
2) Opinie złe na pewno będą, ale jeśli taka opinia będzie zła ze względu ma tematyke filmu, to będzie ona w moich oczach g...o warta.
3) Tak, znajdzie się wiele ludzi najeżdżających na ewentualnych krytyków. Tak samo jak znajdzie sie wielu ludzi najeżdżających na ten film za tematykę.
4) Tolerancję dla homoseksualistów uważasz za tolerancję bez granic? No popatrz, a ja myślałem, żę bez granic to by była tolerancja np. dla neofaszystów, czy innych ludzi szerzących nienawiść... Tolerancja oczywiście musi mieć granice, powinna ona być w miejscu, w którym komuś zaczyna dziać sie krzywda.
5) "jeszcze krok a niedługo w całej europie geje będa mogli adoptowac dzieci!!ta sama sprawa tyczy sie lesbijek!! chcelibyście być takimi dziecmi...z chora psychiką wchodzić zycie??!! " - Stary, nie masz bladego pojęcia na ten temat i posługujesz sie stereotypami. Dlaczego uważasz, że dziecko wychowywane przez 2 gejów MUSI być chore?
6) "Po prostu był ok...ale jak by z takim drugim chcial "wejśc w" małżeństwo a potem dziecko trzeba powiedziec stanowcze NIE!! " - Dlaczego nie? No dlaczego? Jeśli jest odpowiedzialnym, rozsądnym człowiekiem i byłby w związku z drugim takim, to dlaczego nie? Dziecku na pewno byłoby lepiej u nich niż w domu dziecka (pomijając presję otoczenia...)!

Pozdrawiam

Sqrchybyk

nie wiem co dokladnie przemson mial na mysli mowiac o "chorej psychice" dzieci, ale zgodze sie z faktem ze pary homoseksualne nie powinny adoptowac dzieci dlaczego? bo najzwyczajniej w swiecie jest na to jeszcze za wczesnie. nie mam nic przeciwko tego typu zwiazkom, byliby w stanie zapewnic dziecku milosc rodzicielska ok, ale wezmy pod uwage co taki maluch przezywalby w szkole? nie mozna pomijac presji otoczenia dzieci sa naprawde okrutne co czulbys codziennie slyszac od kolegow: "a ktora/y to mamusia a ktora/y tatus?" taki maluch predzej czy pozniej zaczal by miec powazne problemy ze soba taka jest prawda, badzmy szczerzy spora czesc doroslych jest na NIE i ucza swoje dzieci takiego podejscia, dopoki nic sie nie zmieni w tej kwesti bede przeciwna takim adopcjom.
pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
apiczek_anka

Tu niestety muszę przyznać ci rację...

ocenił(a) film na 10
apiczek_anka

Tak jest, niech dzieciaki gniją w domach dziecka, a później zapewne w poprawczakach i "placówkach wychowawczych" z pewnością będzie im tam lepiej niż z dwoma kochającymi tatusiami/mamusiami, czyż nie?

ocenił(a) film na 9
filip_paczynski

Nie przesadzaj, nie we wszystkich domach dziecka jest źle. Prawdą niestety jest, że takie dziecko prawdopodobnie nie będzie miało życia w szkole - tak jak kiedyś dzieci nieślubne. Smutne, ale prawdziwe.

Sqrchybyk

To taki standard myślenia, teorie bez żadnych argumentów ani doświadczenia, a wynikające z jakiś irracjonalnych lęków.

ocenił(a) film na 1
PeePee

Popieram twoją wypowiedź!
Dobrze uzasadniona, ale i tak zboczeńcy będą się Ciebie czepiać.

ocenił(a) film na 9
polo_2

Zboczeńcy na drzewo! Ale homoseksualiści...

PS Gdzie ty widzisz uzasadnienie w jego wypowiedzi?

Sqrchybyk

Tyle było filmów o gejach i jakoś nie dostawały one tylu nagród, a często były nielubiane przez krytyków.
Ale macie zarzuty. Filmu jeszcze nie widziałem, ale nie sądzę by był przereklamowany.

ocenił(a) film na 9
Albertino

Dokładnie!

Sqrchybyk

dwóch kochających tatusiów albo dwie mamausie??hello??!! to nie jest normalne i nigdy nie będzie to nie sa żadne stereotypy.To jest mój punkt widzenia.W/g mnie podstawą jest rodzina !! która składa się mamy i taty którzy dbaja oswoje dzieci! w ogole nie dopuszczam mysli aby mogło byc inaczej!

ocenił(a) film na 9
PeePee

A czy ja powiedziałem, że to jest normalne? Jasne, że nie jest, ale to nie oznacza, że jest złe czy szkodliwe.

PeePee

apiaczek odnośnie "chorej psychiki' maiłem na mysli to iz takie dajmy na to przykład wysmiewane dziecko w szkole normalnie chyba sie nie rozwinie. bedziemiało ze sobą problemy ze swoim rozwojem mas zw pełni racje.Ale nie zgadzams ie z tym jak powiedzialas ze dopóki ne bedzie to normalne i nie zmieni się podejście do tego to bedziesz przeciwna adopcji.W/g mnie nigdy nie należy do tego dopuścic!! odnosnie gejów i lesbijek to ok..niech sobie zyja, taka samo mają prawo do życia jak inni, ale nie jako małżeństwo.To jest zarezerwowane dla mężczyzna + kobieta i nigdy sie to nie powinno zmienić!! kobieta + kobieta i mężczyzna+ mężczyzna odpada taki układ!

PeePee

w/g mnie jest to złe! bo tak jak powiedziałem wczesniej a nie chce sie powtarzać uważam ze to źle wpłynęłoby na psychike dziecka.....a uwazasz ze jak będa mogli adoptowac dzieci to nagle przestaną istniec domy dziecka,sierocińce??!! to chyba się mylisz.Takich małężństw" normalnych" które chcą adoptowac jest pełno...ale to nei jest takie łatwe

ocenił(a) film na 9
PeePee

Ja już pisałem, że wcale nie musi tak być. A jeśl itak będzie, to będzie to raczej wina właśnie otoczenia... A co do tego, żę przestaną istnieć domy dziecka - czy ja coś takiego napisałem???

Sqrchybyk

czepiasz sie teraz słówek...a odnośnie otoczenia to ja włąśnie mowie do naszego otoczenia zebyś przemyślało tą sprawe

ocenił(a) film na 9
PeePee

Nasze otoczenie raczej poniwwo przemyśleć taką kwestię: homoseksauliści nikomu krzywdy nie robią, więc czemu mamy ich nie tolerować?

polo_2

:) dobre "zboczeńcy" nie mówie że polacy sa nietolerancyjny ale twój post jest typowym przykładem ciemnoty i niedouczenia i tyczy się to nawet profesorów psychologii(nie odbieraj tego osobiście) wszelkie odmienności seksualne nie są zboczeniami i nie wiadomo skąd pochodzą i nie jest to chorobą -śwatowa organizacja zdrowaia wycofała to ze swojej listy, na dzień dzisiejszy uważa się ze są wrodzone i nie możliwe do zmiany[ to tak jakby chciano abyś zmienił swoją orientację sexualną :) ], ale temat jest bardzo szeroki ze względu na niedouczenie.
Istnieja osoby które experymentują w dziedzinie wiadomo jakiej(powiedzmy skrajnie liberalni), modnisje którzy robia wszystko co wydaje się modne(nie rozumiejąc wiele), ruchy trendy, klabingi, itp zachowania społeczno kulturowe, które naśladują pewne inne zachowania i wówczas rodzą się zboczenia.

PeePee

drogie dziecko..
czy poprzez unikanie )trudnych( kwestii uciekniemy przed nimi? ten film przedstawia historię miłości z innej perspektywy i cóż jest w tym takiego złego-_-???? czy uważasz, że po jego obejżeniu całe kino pojedzie się hajtać do vegas? Ile jeszcze będzie takich badziewnych, pustych i kretyńskich tematów? Kiedyś trzeba powiedzieć stop? no ja bym tego już dobitniej nie ujął, bo tu cenzura jest..

tHe_drEamEr

hej z tym dzieckiem to chyba nie trafiłes . przykro mi to stwierdzic ale nie stety nie udąło Ci się.Pusty i kretyński temat to raczej to nie jest! z Twojej wypowiedzi mozna chyba stwierdzić ze o takich rzeczach nie powino sie gadac, ale ja uważam wręcz przeciwnie! powiedz po co powstały filmy" fahrenheit" "super size me" ?? tylko po to aby robawić widza?? chyba nei bardzo to samo jest z tym filmem.

ocenił(a) film na 9
PeePee

przemson, tyle mówiesz o kochającym tatusiu i kochającej mamusi, przeciwstawiając ich parze homoseksualistów. A nie pomyślałeś że mamusia i tatuś nie muszą być wcale tacy kochający? Tyle się mówi o bitych dzieciach, bitych przez tatusiów jak najbardziej heteroseksualnych. Nigdzie nie jest powiedziane, że zdrowe dzieciństwo zależy od upodobań seksualnych rodziców
pozdrawiam

Yorick

nie no ja wiem...ok czekałem tylko az ktos to powie..ile ludzi naświecie tyle różnych zboczen i dewiacji...ale chodzi o ogół..tak samo jak heteroseksulany facet moze naparzac swoje dziecko tak i homoseksualista albo lesbijka to chyba normalne...ale chciałem zaznaczyć że to niejest normalne! to co przytoczyłes to jest patologia!czy tak wiele wymagam?? ja bym tylko hciał zeby nigdy nie było homoseksualnych ani lesbijskich małęzństw!!

ocenił(a) film na 9
PeePee

Oczywiście że to paologia, nie każdy ojciec bije swoje dziecko. Nie mówię też że ojciec homoseksualista na pewno by nie bił. Ale jeśli sam przyznajesz że takie rzeczy się mogą zdarzyć w różnych rodzinach, to czemu twierdzisz że homoseksualne są mniej słuszne? Nie podajesz żadnych argumentów, poza tym że "byś nie chciał"
pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
Yorick

Film chyba nie opowiada o gejach adoptujących dzieci. A tak wogóle to masz dużo racji, bo ja też nie chciałbym mieć dwuch matek, albo na odwrót.

tonieja89

A co to ma do rzeczy wogóle czy ktoś chciałby mieć dwie matki bądź nie. Przecież to jest tylko film. Dajcie spokój... A jeśli jest dobry i opowiada o czymś (choć pewnie wielu z was będzie myśleć że opowiada tylko o jednym - geje, pedały, cioty) to nie widzę problemu, ale fakt... Rydzyk już tylko czeka aż film będzie miał premierę u nasz, a wtedy... :)

Albertino

mam w D... Rydzyka....
następna sprawa: nie mam żadnych argumentów tylko te ze ja bym tak nie chciał?? no hello...cofnij sie do początkowych komentarzy a poznasz argumenty... Krzywdy nie robią..NAM!!a adoptowanym dzieciom zrobią i lesbijki i homoseksualiści....czy wy nie możecie pojąc ze małżeeństwo jest i zawsze powinno byc zarezerwowane dla kobieta+ mężczyzna

ocenił(a) film na 9
PeePee

No to niech to się nie nazywa małżeństwo! Tu chodzi tylko i wyłącznie o związek partnerski na prawach (świeckich) małżeństwa. A krzywde dzieciom... Wcale niekoniecznie. Gdzieś już tu pisałem, że to zależy od wielu innych czynników, a z dwoma odpowiedzianymi gejami lub lesbijkami dziecku będzie lepiej niz np. w domu dziecka. Czemu ty tego pojąć nie możesz? Najniebezpieczniejsza dla dziecka to będzie prawdopodobnie reakcja otoczenia...

Sqrchybyk

taka reakcja otoczenia u dziecka moze dać katastrofalne skutki,a le Ty chyba nie masz o tym pojecia!!!!!!! związek partnerski ??!! ok ale luźny tylko i wyłącznie!!

ocenił(a) film na 8
PeePee

Przemson ja ci zadam pytanie: Co jest bardziej normalne dwie kochajace sie osoby, czy moze ojciec gwałcący swoje dziecko? Zastanówmy się czy ten swiat jest normalny i czy w ogole istnieje cos takiego jak normalność. Otóż nie ma! Swiat jest taki a nie inny, ludzie sa tacy a nie inni. Mysle, ze nie powinnismy zastanwiac sie nad tym co jest normalne a co nie, a co jest dobre a co zle. Nie widze niczego zlego w parze homoseksualistów, nikomu krzywdy nie robią, więc po co ich gnębić? Bo co? Bo Bóg stworzył kobietę i mężczyznę? A kto w takim razie stworzył homoseksualistów? Jakos od wieków są wśród nas, ale mówia sie o nich jakby dopiero co sie pojawili. Niekórzy ich nienawidzą, bo tak jets najłatwiej.

W XVIII wieku nie było na świecie higieny, ludzie sobie wzięli do serca powiedzenie: mycie skraca życie, ale kiedy teraz na to patrzymy to czy to było normalne? Swiatopogląd ludzi się zmienia, w ogóle ludzie sie zmieniaja, a co za tym idzie takze i twoja normalnosc.

Nikt nie kaze ci obserwowoac ich zycia prywatnego, wiec nie rozumiem dlaczego kazdy wpieprza sie w nie swoje sprawy. Nie sadze, zeby takie dziecko wychowujące sie w rodzinie gejów było skrzywione psychicznie. J uz bardziej będzie cierpiec jak za ojca bedzie mialo psychopate (ktorych niestety na swiecie jest mnostwo). Problemem nie sa ci dwaj rodzice ale cala reszta, ktora stanie w opozycji manifestujac, opluwajac i nasmiewajac sie z takiej rodziny, tym samym wyrzadzajac najwieksza krzywde temu dziecku.

ocenił(a) film na 9
PeePee

Stary, uwierz mi, że znam sie na tej sprawie i różnych jej aspektach dwa razy lepiej niż ty. Albo i więcej. "Siedzę" w tym temacie od ponad roku i cały czas trzymam rękę na pulsie. Zajrzyj na Onet i poczytaj moje komentarze.

I dlaczego tylko luźny? No dlaczego? Bo to nienormalne? OK, ale co z tego? Jest wiele innych nienormalności 100 razy bardziej szkodliwszych niż ta. Nimi się zajmij. Co ci przeszkadza, że dwóch gejów będzie się m.in. wspólnie rozliczać podatkowo (bo to o to chodzi - o prawa świeckie)? A "taka" reakcja faktycznie może mieć katastrofalne skutki, czy gdzieś zaprzeczyłem? Pozdrawiam

Sqrchybyk

do wszytskich!
Po pierwsze to chciałbym przeprosić wszystkich tych których mogłem obrazić podczas trwania tej dyskusji.niniejszym chciałbym też zamknąć ten wątek poniewaz jest on nie związny bezpośrednio z tematem filmu oraz z powodu takiego iż nie jestesmy w stanie przkonać siebie nawzajem.tak samo jakk ja mam pewne pogladay na tę sprawę tak samo i Wy dlatego chciałbym aby ten komentarz był ostatnim w tym poście.Wielkie dzięki za rozmowe ale naprade chyba nie ma sensu tego dłużej prowadzić..pozdrawiam wszytskich i do zobaczenia na forach innych filmów:)

ocenił(a) film na 8
PeePee

Powiem ci dlateczego nie chcesz dalej dyskutowac, bo sa w swiecie prawdy ktorych niektorzy sie boja. Wiem ciezko zmienic swoje odczucia i swiatopoglad, ale moze nie trzeba wcale zmieniac, ale po prostu spojrzec na problem z szerszej perspektywy, zastanowic sie po jaka cholere mam byc zly i nienawidzic kogos kogo nawet nie znam. A co mi do tego? Czy chcialabym aby ktos decydowal o moim zyciu, tymbardziej jesli nikomu nie robie niczego zlego? Czasami warto od takich najprostszych pytan. Przykre jest patrzec na mlodych ludzi pelnych nienawiesci, ktorzy cala swoja zlosc na swiat przelewaja na innych, bo tak jest najlatwiej. Kazdy potrzebuje akceptacji, czy to brzydki, gruby, czy chory czy niepelnosparwny czy po prostu o innych upodobaniach. Dlaczego ktos trzeci mialby decydowac o naszym zyciu? Ja bym nie chciala zeby ktos decydowal o tym jak mam sie ubierac , co mam myslec i jak sie zachowywac, bo to moja indywidualna sprawa. Własnie z tego powodu jestem tolerancyjna osoba i akceptuje homoseksualistów, bo swiat sie nagle nie zmieni, a w koncu trzeba sie zmierzyc z tym co jest wokol nas.