Mam pytanie w scenie gdzie Jack rozmawia z Ennisem(ta scena gdzie ostatni raz widzimy ich razem)mówi mu o Meksyku itd. to po tym jak Jack przytula Ennisa jest scena gdzie Ennis mówi do Jack'a "Śpisz na stojąco jak koń(...)musze leciec do zobaczenia rano"ta scena to jest wspomnienie Jack'a??bo tak mi sie wydaje.Oczywiście nie cała ich poprzednia rozmowa tylko od fragmentu wypowiedzi który zacytowałam.Napiszcie prosze
Tak, wspomnienie Jack'a. Chociaż trudno to poznać... Tylko po wąsikach chyba ;) Niby film jest rozciągnięty na 20 lat, a Heath lekko tylko posiwiał (nadal wyglądał... mmm ;)) a Jake zapuścił wąsy
wspomnienie sie konczy odjazdem Ennisa na koniu, za którym patrzy (w kamerę) Jack, wtedy, po cięciu montażowym, jest odjeżdżający samochód Ennisa i znowu twarz Jacka, ale już z wąsikiem, 39-letniego.
Ta scena jest wspomnieniem i ma obrazować zaistniałą sytuację. Obraz z Ennisem odjeżdżającym na koniu i rozmażony, głęboki wzrok Jacka zestawiony jest z jego osobą dwadzieścia lat później- posiwiałą, zrezygnowaną, z oczami przepełnionymi bólem. Scena jest nakręcona prosto, ale mówi bardzo wiele o tym, co przeżywają bohaterowie- nawet więcej niż ich słowa.