5,2 20 tys. ocen
5,2 10 1 19592
3,7 6 krytyków
Tajemnica Westerplatte
powrót do forum filmu Tajemnica Westerplatte

Mialem duże nadzieje i oczekiwanie wobec tego filmu. Liczylem na cos dobrefo nawet mimo krytycznych opinii na jego temat jednak film ma wiecej minusow niz plusow.
Zaczne od plusow:
- swietna muzyka, naprawde kapitalna, budujaca klimat
- klimat (glownie zasluga muzyki)
-scenografia

Aktorstwo nawet znosne choc bez rewelacji

Minusy:
-Fabula. W zasadzie cala fabula to jeden wielki minus. Pomine juz rozbierznosci z faktami historycznymi i glupie interpretacje Chochlewa ale ten film to zlepek idiotycznych nie trzymajacych sie kupy scen (moja ulubiona: 3 zolnierzy w w leju po bombie, jeden zapomnial RKMu i zostal odeslany po niego z powrotem a pozostalych dwu broni sie przed niemcami. Scena trwa 30 sekund i niewiadomo skad, po co i dlaczego oraz co stalo sie dalej. Albo akcja z pociagiem i niemcami uzbrojonymi w miotacze: pociag eksplodowal, wypadlo 2 niemcow z miotaczami, popalili sobie drzewka do okola poczym zostali scieci z karabinkow. Wtf?! Psychodeliczne wizje Sucharskiego, wlasciwie cala sytuacja z dezerterami, idiotyczna, wrecz zenujaca scena 'knajpianej' bojki w bunkrze czy chocby kompiel w morzu to dodatkowe rodzynki jakich pelno w tym filmie. I juz nie chodzi mi o to ze pokazuje to niby polskich zolnierzy w zlym swietle ale o to ze jest to po prostu bolesnie glupie.

Swietny temat po raz kolejny zmarnowany bo moim zdaniem obrona Westerplatte to cos co zaslugluje na film na miare 300 pokazujacy polskich zolnierzy jako mitycznych herosow, nieustraszonych wojownikow gotowych oddac zycie za honor i ojczyzne. Bez zadnej martyrologii i cierpiennictwa. Ja nie mam uczucia przesytu tzw 'mitem polskiego zolnierza' a nawet wrecz przeciwnie: pokazywanie polskich zolnierzy w roli nieustraszonych bohaterow kierujacych sie szlachetnymi pobudkami bylo by dla mnie sposobem na oddanie im holdu i podziekowanie za to ze przelewali krew za nasz kraj.

Amerykanie potrafia to robic wiec dlaczego my nie?

A - jak ktos napisal wczesniej - odbrazawiac to sobie Pan Pawel Ch. moze gacie poki co.

ocenił(a) film na 3
Carnall1

Sorry za bledy, niestety nie mozna zapisywac edytowanych zmian:/ Dodam wiec jeszcze cos: prawie zapomnialbym o okazyjnie wybuchajacych bombach w miejscach gdzie zwykle miala miejsce jakas scena (i nie chodzi tu o nalot czy intensywne bombardowanie tylko pojedyncze eksplozje od tak sobie) czy 'strzaly z nikad' trafiajace przez okno w zegar Sucharskiego akurat gdy ten wybijal dwunasta...

ocenił(a) film na 7
Carnall1

Film Oglądałem na początku marca, Być może 2 marca. Ja też nie byłem w Pełni zadowolony z produkcji Chochlewa ale cóż nie można mieć wszystkiego. Uwielbiam Filmy wojenne z Scenami Batalistycznymi, Więc Bez zastanowienia Poszedłem do kina. No ale niestety za dużo czego się spodziewałem nie było. Było za to dużo scen w których pokazano jak Doszczętnie "Psuje" się Psychika Żołnierzy. I może przez ten aspekt Odsuwa mnie od tego filmu, poprostu Byłem nastawiony na co innego. No ale nie mogę zapomniać o dobrych aspektach czyli jak sam napisałeś Średnie ale nie najgorsze Aktorstwo czy jak już mówiłem krótkie ale Ciekawe sceny Batalistyczne Ale (Wiem dużo tego ale :P)coż Raczej nie będe oceniał filmu z szeregowcem Ryanem (film na serio udany amerykanom), może nie dlatego że to amerykańskie ale że to zupełnie co innego. Więc daje filmowi 7 z minusem bo jest fajny ale bez rewelacji