5,2 20 tys. ocen
5,2 10 1 19592
3,7 6 krytyków
Tajemnica Westerplatte
powrót do forum filmu Tajemnica Westerplatte

7/10 Naprawdę OK

ocenił(a) film na 7

Uważam, że film zasługuje na wyższą ocenę niż średnia z filmwebu. Porównywanie tego filmu do "Szeregowca Ryana", "Kompanii Braci" czy " Listów z Iwo Jimy" to grube nieporozumienie. Jest to polski film o polskich sprawach. Nie mial milionowego budżetu i kręcony był w atmosferze niechęci. Nie robiła go słynna ekipa od batalistyki a efektami specjalnymi nie zajął się Peter Jackson czy James Cameron. Mimo to sceny ataków nakręcone są wiarygodnie, dialogi są szczere i nieźle zagrane. Żebrowski, Żołędziewski, Adamczyk, Szyc, Zbrojewicz, Baka - wszyscy grają świetnie. uważam raczej (parafrazując słowa kaprala, którego gra Mirosław Baka), że otrzymaliśmy film o Westerplatte, na jaki zasługujemy. Uważam, że warto, nie żałuję kasy wydanej na bilet.

ocenił(a) film na 6
pcsik

ja twierdze tak samo. nie rozumiem czemu wszyscy tak krytykują ten film

użytkownik usunięty
kamilos43

bo jest słaby technicznie i zakłamuje historię??

ocenił(a) film na 4

Tak, tak, to Polacy wygrali, a nie Niemcy. Jak tak mogą przeinaczać fakty.

użytkownik usunięty
BURZUM

słaba ironia, w tym filmie jest wiele błędów i przekłamań.

ocenił(a) film na 7

a jakieś konkrety też masz w zanadrzu czy tylko: czarne - białe ?

ocenił(a) film na 3
pcsik

Póki płacę za bilet w kinie tyle samo co na amerykańskie filmy, ba... płacę tyle samo co za chociażby kapitalną "Drogówkę", to wymagam mimo wszystko tyle samo, co od tych dobrych filmów.

I jeszcze wyjeżdżać z tekstem, że wszyscy zagrali świetnie...

A i film nie miał milionowego budżetu. Miał 14-milionowy budżet... to wcale nie jest znów taka mała kasa.

No i nie otrzymałem film o Westerplatte, na jaki zasługuję, bo ten film nie jest wart tych 17-złotych, które zapłaciłem. A tak w ogóle to parafraza słów z "Mrocznego Rycerza" :D

pcsik

Film miał taki sam budżet jak "Iron Eagle" zrobiony o niebo lepiej, pod każdym względem.