5,2 20 tys. ocen
5,2 10 1 19592
3,7 6 krytyków
Tajemnica Westerplatte
powrót do forum filmu Tajemnica Westerplatte

Pytanie do tych, którzy widzieli oba filmy. Czy efekty są podobne, i ogółem czy to taki sam typ?
Waham się, czy iść, bo po "Bitwie..." mam lekką awersję...
A więc podobny? Warto iść?

agab_10

Warto iść!

Bartek598

Podobny do "Bitwy pod Wiedniem"? Jeśli tak to nie idę!

agab_10

zupelnie inny

Bartek598

Ile forsy dali Ci za napisanie tego?

agab_10

Wg mnie lepsze od "Bitwy Pod Wiedniem". Tam efekty były tragiczne, tutaj wygląda to dużo lepiej, jak na nasze warunki. Oczywiście nie powala na kolana, ale nie ma katastrofy, jak w przypadku "Bitwy...".

dawid-89

Ogółem warto się wybrać, czy lepiej nie marnować kasy? Albo iść na coś innego?

agab_10

Ja wróciłem z kina z takim nastawieniem, że jest to film na raz. Może lepiej poczekać na dvd, a do kina iść na coś innego. Moja ocena filmu to 6/10, niezłe, ale nie zachwyca.

ocenił(a) film na 8
agab_10

jak masz ochotę na polski historyczny film wojenny to idź - nie powinieneś się zwieźć - chociaż są i tacy

Marscbl

Dzięki
PS: *powinnaś, a nie powinieneś ;)

ocenił(a) film na 8
agab_10

a Agnieszka :)

przepraszam,
no to napisz jak wrażenia jeśli poszłaś

Marscbl

Dokładniej Agata :))
Jednak się nie odważyłam, może kiedy indziej obejrzę

agab_10

nic się nie może równać z Bitwą pod Wiedniem, jest to pułap nieosiągalny dla innych produkcji, mam taką nadzieję :D

piciu6

"Hans Kloss stwka większa niż śmierć" była mniej więcej w takim samym stylu...
Polacy umieją wspaniale zniszczyć dobry pomysł ;)

agab_10

ale Wiedeń to włoska robota

piciu6

Ale współpracowali z Polską

użytkownik usunięty
agab_10

ale twórcy włoscy i to w żadnym wypadku nie był ani pomysł Polski, ani realizacja Polska. nasza rola się tam ograniczyła do wystawienia niemałego budżetu i kilku Polskich aktorów.

Proszę zapamiętać: "realizacja polska", "polskich aktorów" - takie są zasady pisowni.

użytkownik usunięty
suszyMie

z szacunku dla Polski piszę wielką literą.

ocenił(a) film na 5

Czyli co? to nie był pomysł Polski (kraju?). Lepiej byś jej okazał szacunek, stosując się do prawidłowej pisowni.

użytkownik usunięty
lenka96

nie był. ja tu decyduję, w jaki sposób okazuję szacunek mojemu Narodowi.

ocenił(a) film na 3

@Lenka: szkoda czasu na dyskusje z ignorantami.

ocenił(a) film na 5

To się zdecyduj - narodowi czy państwu, bo to jednak różnica jest. A może jesteś typowym patriotą "na siłę", co to za wszelką cenę musi pokazać, że kocha kraj, ale jak by to udowodnić, skoro na wojnę już się nie pójdzie, co nie?

użytkownik usunięty
lenka96

Państwo to Naród, nie ma różnicy. a Patriotów się dziś szkaluje, nazywa zaściankowymi, więc owszem, chcę się z tym afiszować i cieszę się, gdy widzę na internecie (i nie tylko) innych Patriotów.

ocenił(a) film na 5

Państwo i naród to nie to samo, uwierz mi. Ja cię nie szkaluję jako patriotę, tylko jako ignoranta. Lepiej wywieś flagę na 3. maja, a nie pokazuj na forum jaki z ciebie patriota z wielkiej litery.
Ps. Lepiej uważaj, bo od nacjonalizmu już blisko do faszyzmu.

użytkownik usunięty
lenka96

dla mnie Naród tworzy państwo a szacunek dla Polski to szacunek dla Narodu i jego pokoleń. to o państwie sama sobie dopowiedziałaś - kto tu jest ignorantem? flagę owszem, wywieszę już 1 marca, wygogluj sobie ku czyjej pamięci, na marsz też pójdę. wolę widzieć Patriotów w internecie, niż lewaków.

ocenił(a) film na 5

No jasne, bo to, że naród tworzy państwo, czyni te dwa wyrazy jednakowymi. Przepraszam...co takiego o państwie sobie dopowiedziałam? Ty wspomniałeś o Polsce. Czymże więc Ona jest?
A flagę wywieś, nie będzie mnie to dłużej martwić. Natomiast martwi mnie jedno - piszesz o patriotach z wielkiej litery (czyli także o sobie), żeby oddać szacunek ludziom, którzy oddają szacunek swej ojczyźnie? Czy to się nie mija z celem?
Ps. Tylko patriotów polskich traktujesz w ten sposób, czy innych też?

użytkownik usunięty
lenka96

"co takiego o państwie sobie dopowiedziałam?" wszystko trzeba ci tłumaczyć jak dziecku?
napisałaś "To się zdecyduj - narodowi czy państwu" w odniesieniu do moich słów "z szacunku dla Polski" oraz "okazuję szacunek mojemu Narodowi". to ja się pytam, gdzie tu masz jakąkolwiek wzmiankę o państwie? Polska w tym kontekście jest jako Naród.
"Czy to się nie mija z celem?"
w jaki sposób?
"Tylko patriotów polskich traktujesz w ten sposób, czy innych też?"
szanuję każdego kto szanuje swój Kraj, a nie takich, co srają we własne gniazdo.

ocenił(a) film na 4

naród nie równa się państwo. Tworzy je. Państwo to obszar określony granicami, a członkowie narodu mogą być rozsiani wszędzie. Czy Żydzi do lat 40 tych byli państwem, albo Palestyńczycy przed utworzeniem autonomii? A co z Romami, którzy państwa nie mają?

użytkownik usunięty
tangun1

tylko co to ma do mojego postu?

ocenił(a) film na 4

cytuję: " Państwo to Naród, nie ma różnicy" a potem rozgorzała dyskusja.....

użytkownik usunięty
tangun1

ale to odnosiło się do tego, co szanuję - państwo jako Naród, Jego Historię, Symbole etc., nie państwo samo w sobie. "dla mnie Naród tworzy państwo", "naród nie równa się państwo. Tworzy je." - zobacz, że to nie ma sensu :P

ocenił(a) film na 5

Naród to może być polski. Rzeczownik "Polska" to nie naród.
"szanuję każdego kto szanuje swój Kraj..." - Pisząc w ten sposób szanujesz także wszystkie kraje (albo inaczej - traktujesz je na równi ze swoim).

użytkownik usunięty
lenka96

oczywiście, że traktuję na równi. nie jestem jak żydzi, co uważają się za naród panów. jesteśmy równi i każdy obywatel powinien dbać o interes swojego Narodu. przykładowo, wiedząc co my przeszliśmy w przeszłości, popieram Serbów i akcję z Kosowem.

ocenił(a) film na 5

Właśnie sprawiłeś, że cała twoja ideologia na ten temat (od której zaczęła się ta dyskusja) straciła sens.

użytkownik usunięty
lenka96

myślisz, że Patrioci, którzy kochają swój Kraj nie szanują innych Narodów i mają się za jakichś Panów? mylisz pojęcia, co mnie nie dziwi, bo dziś do opinii publicznej przeszły różne pojęcia, których zwykły ignorant nie odróżnia, ale i tak używa.

ocenił(a) film na 5

To ty mylisz pojęcia. Ciekawa jestem jakie masz usprawiedliwienie na to, że napisałeś "Panów". Jak już się nie możesz rozstać z shiftem, zacznij go używać na początku zdania - tak się burzysz, co robi opinia publiczna, a sam przenosisz do niej niewłaściwe wzorce.

użytkownik usunięty
lenka96

ty mylisz pojęcia, bo utożsamiasz Patriotyzm z szowinizmem, Nacjonalizm z faszyzmem (który swoją drogą już dawno umarł), a szacunek z ignorancją, co jest już całkiem absurdalne. "Panów" jest celowo wielką literą.

ocenił(a) film na 5

Hehe, teraz to żeś mnie rozbawił. Słowa "nacjonalizm" użyłam tamże nie jako synonimu do słowa "patriotyzm", tylko jako jego skrajną formę, którą (jak wówczas widać było) prezentowałeś w swoich wypowiedziach. Co takiego, co napisałam, daje ci prawo twierdzić, że mylę nacjonalizm z faszyzmem? A, no i gdzie mylę ten szacunek z ignorancją?
Ps. To, że nie widzisz faszyzmu dookoła siebie, nie znaczy, że go nie ma.
Pps. Używając tak często wielkich liter, powinieneś chyba zacząć używać cudzysłowów, żeby można było odróżnić nastawienie, które spowodowało w danym wypadku użycie wielkiej litery.

użytkownik usunięty
lenka96

"Słowa "nacjonalizm" użyłam tamże nie jako synonimu do słowa "patriotyzm", tylko jako jego skrajną formę"
haha ty się naucz czytać ze zrozumieniem. ja jestem Nacjonalistą, chodziło mi o porównanie Patriotyzmu do szowinizmu, gdzie jest założenie nienawiści wobec innych Narodów. napisałaś, że to, że szanuję i traktuję na równi inne narody powoduje, że moja ideologia traci sens, a miłość do Ojczyzny i szacunek do innych narodów przy tym nie wykluczają siebie nawzajem, co tylko potwierdza, że jesteś dyletantem i nie rozróżniasz pojęć.
"Co takiego, co napisałam, daje ci prawo twierdzić, że mylę nacjonalizm z faszyzmem?"
zdanie "Lepiej uważaj, bo od nacjonalizmu już blisko do faszyzmu.".
to jest kompletnie wypaczone twierdzenie.
"A, no i gdzie mylę ten szacunek z ignorancją?"
zdanie "Ja cię nie szkaluję jako patriotę, tylko jako ignoranta."
ignorancja - brak wiedzy na jakiś temat
więc powiedz, w czym ta moja ignorancja się przejawia?
"To, że nie widzisz faszyzmu dookoła siebie, nie znaczy, że go nie ma."
podaj przykład.

ocenił(a) film na 5

1. Nie nienawiści, ale wywyższania się
2. Napisałam, że twoja ideologia traci sens, gdyż na początku stwierdziłeś, że przymiotniki dot. swej ojczyzny piszesz z wielkiej litery przez wzgląd na szacunek dla niej. Nagle zacząłeś szanować w tenże sposób inne państwa.
3. Wypaczone? Dlaczego?
4. Z jednej strony szacunek do ojczyzny - z drugiej ignorowanie zasad pisowni języka narodowego itp. - to się nazywa ignorancja.
5. Z faszyzmem to może za dużo powiedziane, miałam od samego początku na myśli faszystów, a więc ludzi o faszystowskich poglądach

użytkownik usunięty
lenka96

no, ale czym jest faszyzm? faszyzm sam w sobie czy też przymiotnik "faszystowski" nie ma definicji. dziś to słowo przeniknęło do opinii publicznej, jako potępiające, bo jest kojarzone negatywnie przez ludzi, którzy nie rozróżniają pojęć, tak jak ty. stąd nazywanie Polskich Patriotów faszystami powoduje, że Patriotyzm jest negatywnie odbierany przez samych Polaków. ja się temu sprzeciwiam i mój osobisty protest pokazuję pisząc te słowa wielkimi literami, by podkreślić ich wymowność. robię to całkowicie świadomie, więc zarzut ignorancji (czyli brak wiedzy, którą ja posiadam) w tym przypadku nie pasuje. nie rozumiem z resztą co cię tak boli i jaki masz z tym problem.
1. problem w tym, że nikt się tutaj nie wywyższa.
2. "przymiotniki dot. swej ojczyzny" - raz, że nie tylko przymiotniki, a słowa, które oprócz dosłownego mają dla mnie osobiste, symboliczne znaczenie, dwa, że jak słusznie zauważyłeś - dotyczące mojej Ojczyzny. myślenie nie boli.
uważam, że ta polemika nie ma sensu, więc kończę.

ocenił(a) film na 5

Żadnego patrioty nie nazwałam faszystą.
Wywyższanie się (czyli swojego narodu) dotyczyło nacjonalizmu.
"...Nagle zacząłeś szanować w tenże sposób inne państwa." - do tego się nie odniesiesz?

użytkownik usunięty
lenka96

jakbyś czytała moje posty dokładnie, wiedziałabyś co na ten temat myślę. uważam, że każdy mieszkaniec powinien dbać o interes własnego Narodu, ale przy tym szanować inne. Patriotyzm to miłość do własnej Ojczyzny i to się w żaden sposób nie wyklucza. kluczowe jest tu słowo "w tenże", bo sposób całkowicie się różni. zresztą odsyłam do słownika http://www.sjp.pl/patriotyzm

ocenił(a) film na 5

To chyba ty masz problemy z czytaniem, bo nic do ciebie nie dociera.
A te twoje "wypociny" czyta mi się naprawdę ciężko i wychodzi na to, że w sumie mogłabym nic nie napisać, i tak byś nie zrozumiał - zatoczyliśmy tylko kółko. Poddaję się, bo ciężko mi cokolwiek napisać przez ten śmiech.
Pozdrawiam Prawdziwego Patriotę.

użytkownik usunięty
lenka96

o lol, teraz to już się totalnie skompromitowałaś. najpierw nie rozróżniasz pojęć, później okazuje się, że nie wiesz, czym jest Patriotyzm a teraz to. jesteś naprawdę bystra. nara.

ocenił(a) film na 5

Świetną opinię mi wystawiłeś, nie ma co.
A teraz przewiń stronę do góry (ten niebieski pasek po prawej stronie ekranu do tego służy), jeszcze raz przeczytaj, co napisałam, a dopiero potem myśl.

użytkownik usunięty
lenka96

sama na taką opinię zapracowałaś. poczytaj swoje posty, gdzie wykluczasz szacunek do innych narodów przy silnym Patriotyzmie, czyli miłości do Ojczyzny. najpierw się doucz, potem pogadamy, nie mam czasu na takie dziecięce polemiki, bez odbioru.

ocenił(a) film na 5

Nie wykluczam, wysunęłam tylko pewną tezę na podstawie twojego postępowania. To, że ją błędnie zinterpretowałeś kolego, to już nie moja sprawa.
Powołałeś się na mój wiek, argument równie kiepski jak te wszystkie inne - parafrazując ciebie: "Piszę z wielkiej litery przymiotniki dot. mojego Państwa, wyrazy blisko z Nim związane: Naród, Patriota itp., żeby oddać Mu szacunek. W jednakowy sposób traktuję także inne Państwa np. pisząc wyraz <<Kraj>> z wielkiej litery, nawet jeśli jest w znaczeniu ogólnym. Tym samym pokazuję, że mój szacunek do mojego Państwa poprzez używanie tych wielkich liter gdziekolwiek się da, jest nic nie znaczący." Panuje opinia, że im starszy - tym mądrzejszy. Twoje dywagacje tego nie potwierdzają.
No właśnie, nie masz czasu, a jednak odpisujesz praktycznie bez opóźnień - jak typowy dorosły, pracujący człowiek.
Bez Poważania Prawdziwemu Polskiemu Patriocie Przesyłam Pozdrowienia. (Tak chyba jest logicznie, nie? wiesz, w ten sposób oddaję szacunek tym wszystkim wyrazom; myślę, że one na niego zasługują).

użytkownik usunięty
lenka96

zbędne wypociny przy takim braku umiejętności dedukcji.

ocenił(a) film na 5

Racja, zbędne. I tak do ciebie nie dotrze.
Jak zrozumiesz, skomentuj.
Do usłyszenia za kilka lat, amigo.