5,2 20 tys. ocen
5,2 10 1 19592
3,7 6 krytyków
Tajemnica Westerplatte
powrót do forum filmu Tajemnica Westerplatte

Moja ocena filmu jak najbardziej subiektywna rzecz jasna, jest następująca:
Bardzo dobry
Wojna przedstawiona "poetycko", autor bardziej skupił się na pokazaniu tej najgorszej strony wojny( o ile jest jakaś 'lepsza'), chciał pokazać jak ona oddziałuje na ludzi, co czują i czym się kierują. Film polecam Wszystkim tym którzy do kina idą nie tylko dla efektów specjalnych. Pozdrawiam:))

jadenkorr

A ja się nie zgodzę. Film jest żenujący i zakłamany, większość scen to scysje na linii Sucharski-Dąbrowski, sceny batalistyczne na poziomie inscenizacji w zapadłej wsi, efekty specjalne na miarę połowy lat 90., do tego sztuczne i drewniane aktorstwo oraz żenujące próby ośmieszenia polskiego żołnierza.

ocenił(a) film na 8
andrzej_matowski0

Nie no pewnie każdy ma prawo do własnej opinii, ale co do "żenującej próby ośmieszenia polskiego żołnierza" nie mogę się zgodzić.
Od początku wiedziałem że będzie to raczej trudny film z wieloma ciężkimi scenami, które raczej trzeba zrozumieć i zaakceptować. W ogólnym rozrachunku postawy tych ludzi(bez wątpienia bohaterów) przedstawione na filmie i tak świadczą o ich niesamowitym poświęceniu. Nikt nikogo z pomnika nie zepchnął. A co do zakłamania to raczej bym się wstrzymał z taką opinią, gdyż realizacja opierała się na powojennej korespondencji Westerplatczyków. Oczywiście sam ich(listów) nie widziałem więc możemy dywagować..

jadenkorr

Tylko, że sceny z sikaniem, rozstrzelaniem, bójką, kąpielą w morzu - nie są nigdzie potwierdzone i sam reżyser przyznał, że są zmyślone na potrzeby scenariusza.

ocenił(a) film na 8
andrzej_matowski0

a to nie wiedziałem, dzięki za sprostowanie :))

jadenkorr

Podobnie, jak wiele, wiele innych scen. Byłoby OK, gdyby chodziło o jakąś anonimową polską placówkę z września '39 roku, wtedy bym przyklasnął. Ale tu mamy konkretne miejsce, konkretny czas i konkretnych, autentycznych bohaterów. Przedstawiono ich niezgodnie z rzeczywistością, nie konsultując z nikim pewnych scen. A iluś konsultantów kasę wzięło...

ocenił(a) film na 9
andrzej_matowski0

Jeżeli nawet sceny z sikaniem, rozstrzeliwanie i kąpielom w morzu są zmyślone, to nie znaczy to, że film jest zły. Bez tego byłby tylko nawalanką z pięknymi efektami , a tak bardziej zapadnie mi w pamięci. Muszę ci powiedzieć że James Bond ma fajne efekty specjalne, ale jak wyjdę z kina to w ogóle nie pamiętam o czym był ten film. Trochę dystansu i zdroworozsądkowej oceny proszę.

ocenił(a) film na 1
mirek1975

Tylko Jamens Bond to fikcja czysta a tutaj jest nasz narodowy mit

ocenił(a) film na 9
tradycyjnyjakzawsze

Chochlew zrobił film , który zdecydowanie pozostawia mit bohaterskiego polskiego żołnierza. Robi tylko parę aktualnych wstawek, ale mit pozostaje tam mitem jeżeli tak ci na tym zależy.

mirek1975

andrzej_matowski0 i co głupoty pierdzielisz ? Roztrzelanie 4 polskich dezerterów w Westerplatte jest faktem historycznym - i w sumie nic w tym nadzwyczajnego. Szerzysz ,tylko nieprawdę i wprowadzasz w błąd ludzi. Scena z sikaniem z kolei była symboliczna.
Swoją drogą możesz zacytować słowa reżysera, który według Ciebie tak powiedział ?

mateuszwnuk106

Wyjdźmy może od tego, że owych dezerterów było czterech, a nie trzech, jak pokazano w filmie. Po drugie, zostali rozstrzelani nie na plaży, jak pokazuje to film, lecz przy placówce ''Elektrownia''. Po trzecie, nie zostali wreszcie rozstrzelani w hitlerowski sposób, jak ukazano to na filmie. Po czwarte, jedyne co to potwierdza, to niemiecki meldunek z 8 września, informujący o znalezieniu prowizorycznego grobu przy ścianie placówki ''Elektrownia''.
Dziękuję, dobranoc.

ocenił(a) film na 10
andrzej_matowski0

Andrzeju przez takich jak ty codziennie wchodzę tu na portal. Bo az tak mnie to nie zajmuje, ale jak widzę takich niespełnionych, skrzywdzonych przez los ludków jak Ty to muszę równoważyć tę energię jakims pozytywem. Ze wszystkiego co piszesz wieje beznadzieją i smutkiem. jesteś chorym, szkodliwym elementem naszego społeczeństwa i tylko dlatego że takich jak ty jest więcej nasz kraj ciągle tkwi w d... mam nadzieje że Twój własny jad cie wkońcu wykończy. To będzie wielka ulga dla ogółu. Oby jak najszybciej.

Deusmachina

Jad? Weź człowieku się opanuj...
Bo mam inne zdanie niż Ty? Bo mi nie podobał się film, który - moim i nie tylko moim zdaniem - szarga dobre imię i honor polskiego żołnierza oraz pamięć o Westerplatczykach?
Na podstawie paru moich postów to wnioskujesz? Poczytaj inne - mam masę zastrzeżeń i to bynajmniej nie do polskich filmów, bo oceniam głównie zagraniczne produkcje. A jako historyk z zamiłowania nie podoba mi się masa rzeczy, od faktów historycznych, po aktorstwo, od muzyki po efekty specjalne. Więc... skończ waść, wstydu oszczędź.
Ja na to forum nie wchodzę, by hejtować, jak to ująłeś, ten film, tylko po to, żeby Ci odpowiedzieć. Zatem wrzuć pan na luz, Tobie ten film się podobał, mnie nie, ja szanuję Twoje zdanie, więc i Ty uszanuj moje i mnie nie obrażaj.

ocenił(a) film na 10
andrzej_matowski0

Przyjacielu zszargany to Ty masz mózg i to na maxa. jak jestes historykiem i jak słychac równiez znasz sie na robieniu filmów to wex z kumplami rekonstruktorami kamerkę nawet telefon hd i nakręćcie porządne wojenne kino. to łatwizna. pokażcie tym niedouczonym lamusom jak to sie robi. Chciałbym to zobaczyć. A może już to zrobiłes podrzuc linka.

Krwioobieg

http://www.youtube.com/watch?v=E05O6ptQHJc

Będzie film, pzdr.
I nie obrażaj mnie, gimbusie.

ocenił(a) film na 10
andrzej_matowski0

Ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha . To jest zwiastun fabuły która robicie????? Ha ha ha ha ha. dwa wybuchy i jacyś koledzy ubrani na biało. Miszczu!!!!! daj se siana. Zwiastun Tajemnciy Westerplatte i każdy jej spot jest 1000% lepszy od tych paru ujec z jakiejsc rekonstrukcji. Miałem rację, oj miałem rację gdy tak cie oceniłem. To dobre pokazuj to wszystkim. Ha ha ha ha ha ha ha i eeeeeeeeeeeeeeeh.

Deusmachina

To tylko teaser. ;) Film powstanie później. Z kolei Tragedia Westerplatte to dopiero jest dno i 102 metry mułu. W życiu nie było w polskim kinie tak żenującego filmu.
Deus, zastanawia mnie jedno. Ile Ci zapłacili, żebyś pisał o tym filmie pozytywnie? Stawka musiała być spora.

ocenił(a) film na 10
andrzej_matowski0

ok to juz sie tak nie zastanawiaj, tylko szybko nakręc tego hita o tych kolesiach ubranych na biało. jak juz bedzie to koniecznie daj zanć - z przyjemnością obejrzę by bekę zaliczyć.

Deusmachina

Nie wiem, kiedy to będzie. Najpierw teaser i nie nastawiaj się na nic wielkiego, bo to inicjatywa kompletnie prywatna, bez żadnych producentów. Ci ''kolesie ubrani na biało'' przynajmniej mają zgodne historycznie mundury, czego nie można powiedzieć o Tragedii Szajseplatte.
Swoją drogą - kto tu toczy jad?

ocenił(a) film na 4
andrzej_matowski0

Żenująca to była Bitwa pod Wiedniem...

ocenił(a) film na 10
shiva_171

no własnie. Tajemnica Westerplatte to porządne kino wojenne, z dramatem psychologicznym w tle. Dla mnie wielki pozytyw.