5,2 20 tys. ocen
5,2 10 1 19592
3,7 6 krytyków
Tajemnica Westerplatte
powrót do forum filmu Tajemnica Westerplatte

Dlaczego np czesi potrafili nakręcić naprawdę niezły "Ciemnoniebieski Swiat" z efektami na poziomie i to sporo lat temu a u nas dalej kręcą chłam. Pewnie 90% scen będzie się działo w pomieszczeniach 3x5m a w trailerze pokazano wszystkie "wisienki" z tortu. Żenada

Strach myśleć o scenariuszu, pewnie się okaże , ze Polacy tylko pili wydawali Niemcom(o przepraszam Nazistom bo to nie Niemcy rozpętali IIWS) żydów a walczyli tak długo bo wróg zajął bramy wyjazdowe.
I szczerze, gówno mnie obchodzi czy ktoś zdezerterował czy dowódca zwariował czy co tam jeszcze się działo bo jednak większość została i walczyła.Dla mnie Westerplatte pozostanie symbolem bohaterstwa polskich żołnierzy, i byłoby fajnie gdyby ktoś wreszcie nakręcił film oddający hołd tym którzy walczyli a nie skupiać się na kilku tchórzach których z pewnością wielu było w każdej armii.

kosiniak

Ja bym poczekał z opiną aż film wejdzie do kina bo trailer ten nie pokazuje ujeć z efektami tylko jakieś hisotryczne czarnobiałe .

ocenił(a) film na 7
maciejgdansk

Ciemnoniebieski świat wbrew pozorom nie był aż taki imponujący. Ot po prostu parę modeli samolotów wykreowano w komputerze, a i tak część ujęć dość bezczelnie podpieprzali z pamiętnej "Bitwy o Anglię" z 1965. Nie mówię że film był zły, wręcz przeciwnie acz zwracam uwagę na tą "widowiskowość" nadużywaną przy wspominaniu filmu.

Skoro tak wychwalasz Czechów to zobacz "Tobruk" - straszna bieda z nędzą aż bije z tego filmu - może się okazać że Westerplatte będzie w porównaniu z ich produkcją robiło lepsze wrażenie.

P.S pomyłka z drzewkiem - chodziło o kosiniaka:).