5,2 20 tys. ocen
5,2 10 1 19592
3,7 6 krytyków
Tajemnica Westerplatte
powrót do forum filmu Tajemnica Westerplatte

Otóż jeśli ten film okaże sie chałą to jestem za tym aby twórców powiesić za jaja na najbliższej gałęzi za wystawianie na pośmiewisko jednej z najbardziej rozpoznawalnej i niewątpliwie chlubnej karty naszej historii.Szanse widzę pół na pół bo widzę w obsadzie dobrych aktorów jak Englert,Grabowski,Wieczorkowski,Żebrowski ale widzę też miernoty jak Wesołowski czy Żołędziewski.Zobaczymy co z tego wyjdzie,oby nie druga Bitwa Warszawska bo za tamten film to Hoffman powinien na klęczkach do Częstochowy iść sie wyspowiadać.Tamci już dawno powinni zawisnąć.

a_kwitek

Właśnie obejrzałem... powiem tak - pan Szyc pasuje mi wylącznie do roli lemura z reklamy telewizji satelitarnej.
Próba chwalebna ale niestety film marny... szkoda! :(

ocenił(a) film na 10
a_kwitek

Ci "znani" aktorzy to nie wiem po co zostali skastingowani, bo faktycznie w większości grali miernie. Ale też w większości grali role drugoplanowe i mało ich widać na ekranie.
Film nie jest chałą, choć też i arcydziełem nie jest.

Jesus_Mordino

Właśnie ukazała się recenzja pana T Raczka, w której porównuje on rzemiosło i opanowanie warsztatu reżyserskiego przez P Chochlewa do... rzemiosła pewnej starszej Hiszpanki, która dokonała amatorskiej "renowacji" obrazu Jezusa.

"Film wojenny "Tajemnica Westerplatte" z Michałem Żebrowskim w roli majora Sucharskiego miał wczorajszego wieczora uroczystą premierę w Warszawie. Tomasz Raczek, krytyk filmowy i redaktor naczelny miesięcznika ''Film'' na swoim profilu na Facebooku po pokazie zamieścił "ostrzeżenie dla kinomanów". - W ubiegłym roku o tej porze był "Kac Wawa", w tym - "Tajemnica Westerplatte". Reżyser Paweł Chochlew chciał zrobić film odmitologizowujący legendę o bohaterskich obrońcach skrawka ziemi w Gdańsku, którzy musieli jako pierwsi zmierzyć się z impetem rozpoczynającej II wojnę światową III Rzeszy. Żeby jednak coś zmienić, poprawić, odkłamać, trzeba najpierw nauczyć się rzemiosła. Tymczasem Chochlew poprawił nam na ekranie historię walki o Westerplatte tak niewprawnie jak 81-letnia staruszka z Borja pod Saragossą, która niedawno postanowiła odświeżyć fresk przedstawiający Jezusa i zamieniła go w bohomaz - ocenia na swoim profilu na Facebooku krytyk."

http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103089,13392561,Tomasz_Raczek_ostrzega_kinomanow_prz ed__Tajemnica.html#BoxSlotII3img