Otóż jeśli ten film okaże sie chałą to jestem za tym aby twórców powiesić za jaja na najbliższej gałęzi za wystawianie na pośmiewisko jednej z najbardziej rozpoznawalnej i niewątpliwie chlubnej karty naszej historii.Szanse widzę pół na pół bo widzę w obsadzie dobrych aktorów jak Englert,Grabowski,Wieczorkowski,Żebrowski ale widzę też miernoty jak Wesołowski czy Żołędziewski.Zobaczymy co z tego wyjdzie,oby nie druga Bitwa Warszawska bo za tamten film to Hoffman powinien na klęczkach do Częstochowy iść sie wyspowiadać.Tamci już dawno powinni zawisnąć.
Właśnie obejrzałem... powiem tak - pan Szyc pasuje mi wylącznie do roli lemura z reklamy telewizji satelitarnej.
Próba chwalebna ale niestety film marny... szkoda! :(
Ci "znani" aktorzy to nie wiem po co zostali skastingowani, bo faktycznie w większości grali miernie. Ale też w większości grali role drugoplanowe i mało ich widać na ekranie.
Film nie jest chałą, choć też i arcydziełem nie jest.
Właśnie ukazała się recenzja pana T Raczka, w której porównuje on rzemiosło i opanowanie warsztatu reżyserskiego przez P Chochlewa do... rzemiosła pewnej starszej Hiszpanki, która dokonała amatorskiej "renowacji" obrazu Jezusa.
"Film wojenny "Tajemnica Westerplatte" z Michałem Żebrowskim w roli majora Sucharskiego miał wczorajszego wieczora uroczystą premierę w Warszawie. Tomasz Raczek, krytyk filmowy i redaktor naczelny miesięcznika ''Film'' na swoim profilu na Facebooku po pokazie zamieścił "ostrzeżenie dla kinomanów". - W ubiegłym roku o tej porze był "Kac Wawa", w tym - "Tajemnica Westerplatte". Reżyser Paweł Chochlew chciał zrobić film odmitologizowujący legendę o bohaterskich obrońcach skrawka ziemi w Gdańsku, którzy musieli jako pierwsi zmierzyć się z impetem rozpoczynającej II wojnę światową III Rzeszy. Żeby jednak coś zmienić, poprawić, odkłamać, trzeba najpierw nauczyć się rzemiosła. Tymczasem Chochlew poprawił nam na ekranie historię walki o Westerplatte tak niewprawnie jak 81-letnia staruszka z Borja pod Saragossą, która niedawno postanowiła odświeżyć fresk przedstawiający Jezusa i zamieniła go w bohomaz - ocenia na swoim profilu na Facebooku krytyk."
http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103089,13392561,Tomasz_Raczek_ostrzega_kinomanow_prz ed__Tajemnica.html#BoxSlotII3img