5,2 20 tys. ocen
5,2 10 1 19592
3,7 6 krytyków
Tajemnica Westerplatte
powrót do forum filmu Tajemnica Westerplatte

Witam

Dziś obejrzałem w kinie film pt. Tajemnica Westerplatte.
Film mocno średni, żeby nie powiedzieć słaby..
Śmieszna scena z Żebrowskim gdy widzi jakieś "omamy" gdy jest "chory".. sorry, ale to miał
być film historyczny bez żadnych dodatków "obłędu".
Już na początku wiedziałem, że to nie będzie jakiś gniot, gdy widziałem odliczanie zegara od
trzech do 0.. takie coś to na jutubie można spotkać niemal wszędzie.. heh..
Nastawiłem się na grę aktorską Pana Grabowskiego.. jak się nie mylę to wystąpił w dwóch
scenach.. a i tak pod koniec filmu nie wiadomo co się stało z oddziałem dowodzącym przez
Grabowskiego.. wiadomo-nie wiadomo :)
Adamczyk jako lekarz - sorry, ale to jakaś pomyłka.. totalna klapa
Ogólnie nie polecam, szkoda kasy.. lepiej zaczekać aż puszczą w telewizji..

Historyk_3

A jaki film warto obejrzeć, panie historyku? Bo póki co mam wrażenie, że to jedynie czarny PR z twojej strony – zarejestrowałeś się na Filmwebie specjalnie, by napisać jeden komentarz i ocenić jeden film?

ocenił(a) film na 3
karlolek91

Kolego karolek91.
Masz racje zarejestrowałem się dziś by napisać parę słów o tym filmie, aby przestrzec innych lub trochę przybliżyć co wiążę się z tym filmem..
A jaki film obejrzeć.. na prawdę jest masa dobrych filmów historycznych chociażby Katyń, który miażdży na głowę Westerplatte.

Historyk_3

To ciekawe, bo akurat „Katyń” Wajdy jest oceniany dosyć nisko. Czyli nie tak łatwo znaleźć złoty środek pomiędzy prawdą historyczną a bardzo dobrym kinem.

ocenił(a) film na 3
karlolek91

Katyń a Westerplatte to niebo a ziemia.
Pozdrawiam

Historyk_3

A jak oceniasz „Pianistę” albo „Generała Nila”?

ocenił(a) film na 4
karlolek91

Proponuje obejrzeć Westerplatte z 67

ocenił(a) film na 3
wark1

Karolek, ale chyba nie chcesz stawiać na jednej linii Pianistę i Westerplatte ?
To by był grzech ciężki, chyba przyznasz mi racje ?
Oby dwa filmy na plus.

Jak Ty oceniasz film Tajemnica Westerplatte ?

Historyk_3

Nie oceniam, bo go nie widziałem. Ale zainteresował mnie twój komentarz na forum, bo wcześniej obejrzałem wiadomości kulturalne na TVP Kultura, gdzie kilka osób, w tym historyk i krytyk filmowy, wypowiadali się o nim dość pozytywnie. Stąd moje zdziwienie – po prostu konfrontuję ze sobą różne opinie, by wyrobić własne zdanie.

karlolek91

"wcześniej obejrzałem wiadomości kulturalne na TVP Kultura, gdzie kilka osób, w tym historyk i krytyk filmowy, wypowiadali się o nim dość pozytywnie"

http://www.tvp.pl/vod/audycje/kultura/tygodnik-kulturalny/wideo/15022013-2235/98 79238

"Tygodnik Kulturalny" (TVP Kultura, piątek 15.02.2013)
video (01:18 - 09:13)
Krytycy w studio zjechali film równo :)

ocenił(a) film na 4
Historyk_3

Dałem 4, film strasznie nudny, drętwe aktorstwo i totalnie nie dobrani aktorzy, więcej gadania niż akcji efekty specjalne jak z jakieś gry komputerowej, takiej z przed dekady. W porównaniu do Westerplatte z 67 to ten film wypada słabo.

karlolek91

karlolek91 napisał :
" A jaki film warto obejrzeć, panie historyku?
Bo póki co mam wrażenie, że to jedynie czarny PR z twojej strony – zarejestrowałeś się na Filmwebie specjalnie, by napisać jeden komentarz i ocenić jeden film? "

... masz rację karlolek91 ....
Ten Historyk_3 został wynajęty przez "konkurencję" (Hollywood, Bollywood, kinematografię irańską), żeby robić "czarny PR" temu filmowi.
A może został też wynajęty przez Tomasz Raczka ?
Raczek skopał kiedyś "Kac Wawa", a teraz wyśmiewa "Tajemnicę Westerplatte" (obydwa filmy wyprodukował osławiony Jacek "z pieskiem na kolanach" Samojłowicz).

http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,102433,13392561,Tomasz_Raczek_ostrzega_kinomanow_prz ed__Tajemnica.html

"Reżyser Paweł Chochlew chciał zrobić film odmitologizowujący legendę o bohaterskich obrońcach skrawka ziemi w Gdańsku, którzy musieli jako pierwsi zmierzyć się z impetem rozpoczynającej II wojnę światową III Rzeszy.
Żeby jednak coś zmienić, poprawić, odkłamać, trzeba najpierw nauczyć się rzemiosła.
Tymczasem Chochlew poprawił nam na ekranie historię walki o Westerplatte tak niewprawnie jak 81-letnia staruszka z Borja pod Saragossą, która niedawno postanowiła odświeżyć fresk przedstawiający Jezusa i zamieniła go w bohomaz"
---------------------------------------------------------------------
Już wiem .....
... Historyk_3 robi "czarny PR", bo płacą mu producenci komedii "Last Minute" (po staremu "Klątwa Faraona"), która na dniach wchodzi do kin.

ocenił(a) film na 3
artpost1

Hehhe to się trochę uśmiałem..
Pamiętajcie, każdy ma swoje zdanie, dla mnie ten film jest po prostu przeciętny..
W skali od 1 do 6 mogę mu dać 3- max!.

A co do postu artpost1 to szkoda komentować. Dla twojej wiadomości komedii w ogóle nie oglądam.
Pozdrawiam

Historyk_3

Historyk_3
.... ironii nie wyczułeś.
Wyśmiałem wpis tego "karlolka91", który wietrzy spiski i oskarża cię, że robisz "czarny PR".

"Czarny PR" robi zawsze konkurencja, a jaką to konkurencje i w stosunku do jakich innych wiekopomnych dzieł robi "Tajemnica Westerplatte" ?

użytkownik usunięty
artpost1

może homoś Raczek go nasłał?

czy ten Raczek się do ciebie podwalał, że tak przeżywasz jego orientację?

artpost1

A ty jesteś niby wielkim krytykiem, który ocenił tylko „Weekend” dwa lata temu. Chłopie, nie jestem zwolennikiem teorii spiskowej, ale poczytaj sobie najpierw trochę podstaw marketingu szeptanego, może zrozumiesz, co miałem na myśli.

użytkownik usunięty
karlolek91

Polecam obejrzeć "Śmierć Rotmistrza Pileckiego" to jest FILM a nie jakieś wielkoekranowe gnioty

ocenił(a) film na 3

Gwoli ścisłości - "Śmierć Rotmistrza Pileckiego" to teatr tv, b.dobry zresztą.