5,2 20 tys. ocen
5,2 10 1 19592
3,7 6 krytyków
Tajemnica Westerplatte
powrót do forum filmu Tajemnica Westerplatte

Obraz nędzy i rozpaczy polskiej kinematografii. Scenariusz pisany przez jakiegoś retarda. Nie udało mi się rozwikłać zagadki tajemnicy milczenia Żebrowskiego w sytuacji kiedy spokojnie już mógł powiedzieć żołnierzom, że żadna pomoc nie nadejdzie. Cały film oparli na tej durnej honorowej zagadce. Film z polskim budżetem to i nie spodziewałem się efektów z "Pearl Harbour" ale na boga czy nie dało się jakoś zbudować grozy i pokazać gigantycznej przewagi wroga!? Siedzi se setka wojaków z karabinami i problemami psychicznymi od zwykłego szweja aż po oficera a tu pomyka kilkudziesięciu Niemców, parkuje na chwilę pociąg wojskowy i parę samolotów robi nalot. Aż dziw bierze, że się polscy żołnierze zmęczyli. Ło jejku jak strasznie tam było. Gdyby nie prywatna wiedza historyczna to by człowiek pomyślał, że na Westerplatte to jakaś nieznacząca potyczka się odbyła. Gówniany ten film aż boli mózg i serce Polaka.

ocenił(a) film na 8
Janekkowalski2011

Tutaj kłania się wywiad z aktorem Jackiem Braciakiem, który wyjaśniał czym się różni polski film wojenny od kina amerykańskiego. W amerykańskim filmie wojennym siedzą żołnierze w lesie i palą papierosy, a w tle przelatują helikoptery, samoloty i wszyscy napier...ją. W polskim filmie siedzi dwóch żołnierzy w studiu z papierosami w ustach i jeden mówi do drugiego: "Czuję się przez tych Niemców taki wyobcowany"

ocenił(a) film na 5
prowrocek

Szacun dla Braciaka za te słowa bo mało się nie zlałem ze śmiechu kiedy je wypowiadał. Wtedy nie wiedziałem, że facet ma takie fajne poczucie humoru ;-)