5,2 20 tys. ocen
5,2 10 1 19592
3,7 6 krytyków
Tajemnica Westerplatte
powrót do forum filmu Tajemnica Westerplatte

Bardzo miło rozczarował mnie ten film.
Tyle lat reżyser o niego zabiegał, tyle miał z nim problemów...tyle się natłumaczył......
Teraz krytyka "specjalistów" zapewne nieźle go ukąsi
Może te problemy na zdrowie wyszły i reżyserowi i filmowi... gdyż usunięto kilka scen i zmieniono obsadę.
Bardzo dobrze się stało,że majora Sucharskiego nie zagrał Bogusław Linda. Żebrowski zrobil to o wiele lepiej.
Za scenę ataku epilepsji panie Żebrowski chapeau bas.
Linda to był zły wybór.
Z obsady usunęłabym B. Szyca/ beznadziejny chociaż podobny do postaci, którą kreuje/ i Adamczyka/ chociaż bardzo go lubię,ale niestety jest już tak zgrany,że jego osoba niepotrzebnie rozprasza widzów/.
Uwagi spore mam do aktora odtwarzajacego postać Dąbrowskiego-Roberta Żołędziewskiego- słaba dykcja i sztuczna gra chociaż podobieństwo do postaci ogromne.
Uważam ,że to calkiem udany film. Brawo za początek i koniec- świetny pomysł!
Dramat obrońcow Westerplatte ukazany bez zbędnej mitomanii,prawdziwie.
Można dobrze zrozumieć tych ludzi i ich strach, dylematy wobec tragicznej sytuacji.
Efekty specjalne -wspaniale, a jednocześnie nie przesadzone.
Nie jest to bajka o Westerplatte, ale film o prawdziwych ludziach i ich prawdziwych reakcjach.
Panie Chochlew dobrze jest!

ocenił(a) film na 8
Bartek598

ciesze sie ze tak napisales bo wszyscy wieszaja psy na tym filmie a mnie to boli bo mnie sie podobal. szyc adamczyk wesolowski sa juz zaszufladkowani i to prawda ze rozpraszaja ale obuchowicz i cyprianski calkiem zaskoczyli. mnie nie przeszkadzali za to ciesze sie ze linda nie zawital chociaz zebrowskigo srodki wyrazu sa tez dosyc ograniczone jak dla mnie mozna bylo szukac sucharkiego w innych aktorach. natomiast akurat zoł♦ędziewski mnie sie podobal. uwazam ze film jest warty obejrzenia i potraktowania go jak fabularyzowany dokument.

Bartek598

Ile się dostaje kasy za promocję polskiego filmu takiego jak Tajemnica Westerplatte na Filmwebie. Jak to jest Bartek598 ?

pawel_t11

A skąd ja to mogę wiedzieć?
Niestety pomyliłeś się.
Jestem prywatną osobą nie mającą nic wspólnego z kinematografią.
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
pawel_t11

dlaczego tak atakujesz??? czy nie moze sie podobac?? czy nie mozna miec innych odczuc??? trzeba gnoic obraz ktory na to nie zasługuje??? wszyscy sie uwzieli na ten film a mnie sie podobal i to bardzo.

użytkownik usunięty
pawel_t11

też nigdy nie ufam ludziom, którzy założyli dopiero konto i bronią polski film, który jest obecnie w kinach :)

No i jak tu Flashbeck z Tobą dyskutować......
Możesz mi nie ufać..
Moim celem jest pisanie o moich własnych odczuciach wobez obejrzanego filmu, a nie przekonywanie kogoś do moich racji.
To mnie w ogóle nie interesuje.

ocenił(a) film na 9
Bartek598

Zgadzam się z tą opinią, poza tym,że mi Szyc nie przeszkadzał, a rola Adamczyka mi się podobała ( choć na ogół go nie trawię). Żołędziewski może być.
Nie rozumiem atakowania filmu za to, że grają w nim np. Adamczyk czy Szyc.

ocenił(a) film na 10
annas_filmweb

Dla mnie to też kino na bardzo dobrym poziomie.