5,2 20 tys. ocen
5,2 10 1 19592
3,7 6 krytyków
Tajemnica Westerplatte
powrót do forum filmu Tajemnica Westerplatte

1. Zegar Sucharskiego wskazuje 4.45 (w filmie) - i tak uczą w szkole.
2. Komunikat radiowy odtworzony w filmie mówi o 5.40 (zgodnie z oryginałem)
3. Wschód słońca 1 września nad Gdańskiem to 5.50 (prawie jak w filmie)

Czy jest ktoś w stanie odpowiedzieć na to fundamentalne pytanie?

ocenił(a) film na 6
sestian

Wpadka
Kolejną są zbyt czyści żołnierze zbyt czyste mundury nawet lekarz miał mało zakrwawiony fartuch+ budynek od wewnątrz prezentował się zbyt dobrze

ocenił(a) film na 8
giovanni50

Byłeś i pamiętasz ? ;)

ocenił(a) film na 6
angelika_m2

Widziałaś Westerplatte z 1967 roku?? Bród smród

ocenił(a) film na 7
giovanni50

Myślę, że nie do końca wpadka. Coś mi się wydaje, że nawet historycy mają z tym wielki problem!

ocenił(a) film na 7
sestian

Proponowane rozwiązanie problemu (teza): w II Rzeczpospolitej nie obowiązywał czas letni.
- W Wolnym Mieście Gdańsk obowiązywał czas letni. Była więc godzina 4.45, gdy Schleswig-Holstein ostrzelał Westerplatte, które było częścią Wolnego Miasta Gdańsk. Tu także była godzina 4.45.
- W III Rzeszy obowiązywał czas letni. Była więc także godzina 4.45
- w II Rzeczpospolitej obowiązywał czas zimowy. Była więc 5.45
Wnioski:
- Spiker Polskiego Radia nie pomylił się, podał prawdziwą godzinę obowiązującą w II Rzeczpospolitej – 5.40
- Wieluń został zbombardowany o tej samej godzinie co Westerplatte (spór może dotyczyć minut)
- Przychylam się do koncepcji o pomyłce Hitlera w przemówieniu.
Czas letni w II Rzeczpospolitej obowiązywał tylko raz: od 15 kwietnia 1919 roku do 16 września 1919 (↑ Tygodnik Urzędowy z 1919 r. Nr 1, poz. 3 (pol.). 1919-03-20). Potem obowiązywał czas zimowy. Czas letni wprowadzili dopiero Niemcy w 1940 roku.
Teraz potrzebuję jeszcze dokumentów na poparcie tezy i odpowiedzi czy Polacy wjeżdżając do Rzeszy i Wolnego Miasta Gdańska przestawiali zegarki.

sestian

Od 1919 do 1939 roku Niemcy nie miały czasu letniego. 1 września 1939 roku zarówno w Niemczech jak i w Polsce obowiązywał Central European Time (GMT+1). Co ciekawe taką samą godzinę wskazywały zegarki w Anglii - obowiązywał tam British Summer Time (GMT+1).

ocenił(a) film na 7
IjonTihy

Czy masz jakieś źródło? W Niemczech czas letni obowiązywał od 1916 roku (tak podaje www).cyt: Pionierami we wprowadzeniu czasu letniego byli Niemcy. W czasie I wojny światowej[1], 30 kwietnia 1916 w Rzeszy i sojuszniczych Austro-Węgrzech o godzinę do przodu, a 1 października 1916 o godzinę do tyłu. Niedługo później i Brytyjczycy zaadaptowali to w Wielkiej Brytanii.

sestian

Owszem, czas letni wprowadzono w Niemczech w 1916 roku, ale tylko na czas wojny. Zakończono zmienianie zegarków w 1918 roku. W przeciwieństwie do Anglii, która od 1916 roku stale używa czasu letniego (zmieniała tylko momenty jego stosowania), no i w czasie wojny przeszła na British Double Summer Time (GMT+2).

Źródło? Nie wiem co wskazać, tak jak bym nie wiedział gdybyś mnie zapytał skąd wiem, że Ziemia okrąża Słońce ;) Liczenie czasu w Europie nie jest zagadką, dane na ten temat są chocby w Wikipedii...

ocenił(a) film na 7
IjonTihy

A widzisz... potrzebny był jednak Kopernik byś mógł przyjąć że Ziemia okrąża Słońce. :)

sestian

Co to ma do rzeczy? Dziś nikt nie próbuje wyważać otwartych drzwi i na nowo udowadniać, że Ziemia jest okrągła. Tak samo z liczeniem czasu...

IjonTihy

Tylko dodam, że do 31 maja 1922 w Polsce obowiązywał czas Eastern European Time (GMT+2) a więc w prowadzony w 1919 roku na pięć miesięcy czas letni to Eastern European Summer Time (GMT+3).

ocenił(a) film na 2
sestian

Wg dyrektywy Hitlera „Schleswig-Holstein" miał otworzyć ogień o 4.45.
Analizując dokumenty w oparciu o ten rozkaz historycy zaczęli podawać w książkach, że wtedy właśnie rozpoczęto atak. Jednak z powodu przedłużającego się manewrowania pancernika w kanale portowym jego dowódca, kmdr Kleikami wydał rozkaz rozpoczęcia akcji o 4.47. Minutę później oddano pierwszą salwę.
Dobrze rzecz wyjaśnia opublikowany w Polsce dziennik bojowy jednostki podczas Kampanii 1939r.
Byłem na filmie w sobotę i zwróciłem uwagę na tarczę zegara na którą zresztą operator wykonał zbliżenie. Mi osobiście (mogę się mylić) wydaje się, że wskazówki wskazywały 4.47. Tak rzecz zapamiętałem. W tym czasie Żebrowski pisał list a detonacje nastąpiły w kolejnych scenach (poprzedzonych jeszcze obracającą się wieżą artyleryjską okrętu i powracającym z obchodu patrolem polskich żołnierzy).
Teoretycznie więc wszystko było w tej scenie OK (przynajmniej w tej scenie).

Wschód słońca 1 września 1939r. nad Gdańskiem nie wstał o 5.50 rano.
Jeśli chodzi o 1 września 1939 to wschód słońca był o g.4.46.
W 1939 roku o 5.50 wschód słońca wstawał gdzieś ok. połowy października. Przykładowo o g.5.38 wschód słońca był dopiero 3 października 1939r.

Zgadzam się natomiast, że historycy mają cały czas pewne problemy z ustaleniem co niektórych dokładnych dat czasowych. Niemniej: im słabszy historyk, tym większe problemy.

ocenił(a) film na 7
jabu

Dzięki. Jeżeli Twoja informacja o wschodzie słońca nad Wolnym Miastem Gdańsk jest prawdziwa to wszystko się zgadza. 1 września 2013 roku słonce nad Gdańskiem wzejdzie o godz. 5.48. Jeżeli nie zmienisz zegarka na czas letni to będzie to 6.48. (zgodnie z czasem letnim)
Jeżeli masz prawdziwe informacje o wschodzie słońca nad Wolnym Miastem Gdańsk 1 września 1939 roku (4.46) to w II Rzeczpospolitej była 5.46 . Spiker podał właściwą godzinę w komunikacie :)

jabu

Świt 1 września 1939 roku nastąpił, wg współczesnych, dokładnych danych, z uwzględnieniem refrakcji (system "Horizons", Solar System Dynamics Group, Jet Propulsion Laboratory, California Institute of Technology, NASA, baza efemeryd z roku 2000):
- w centrum Warszawy (N 52,2298º; E 21,0118º) - 4:45:30 (+/- 5 s),
- na Westreplatte (N 54,4047º; E 18,6680º) – 4:51:00 (+/- 30 s),
- w Wieluniu (N 51,2211º; E 18,5708º; 180 m n.p.m.) - 4:57:00 (+/- 5 s)
- w Berlinie (N 52,5186º; E 13,4083º) – 5:16 (+/- 30 s) .

Powtarzam - 1 września czas był taki sam w Polsce i Niemczech. Pomyłka spikera Polskiego Radia wynika być może z tego samego powodu co pomyłka Hitlera, który w Reichstagu powiedział: "Polen hat heute Nacht zum ersten Mal auf unserem eigenen Territorium auch mit bereits regulären Soldaten geschossen. Seit 5 Uhr 45 wird jetzt zurückgeschossen." ;)

ocenił(a) film na 10
IjonTihy

W filmie jest na zegarze 4:47 lub 4:48. Sucharski przez radiostacje każe nadawać 4:45 a spiker rzeczywiście mówi 5:40. Zwrócilem na to uwagę ale tez słuchałem audycji w radio 1 i tam reżyser mówił że jest to zgodne z prawda historyczną.

Deusmachina

Tak, bo we wszystkich dokumentach niemieckich, czas ataku jest podany na 4:45. Nie wiem o której godzinie Polskie Radio nadało po raz pierwszy komunikat o wybuchu wojny ale załogi polskich niszczycieli płynących do Anglii dowiedziały się o wybuchu wojny z radia o godzinie 9:25. Komunikat nadany przez Polskie radio 1 września 1939 roku, a pokazany w filmie, wspomina o wybuchu wojny o godzinie 5:40 - nie wiem dlaczego.

ocenił(a) film na 7
IjonTihy

Mam do kolegi pytanie: czy byłby uprzejmy sprawdzić jaka różnica w czasie była pomiędzy II RP a ZSRR siedemnastego września 1939 roku. Chodzi mi głównie o radziecką strefę przy granicy z II RP. Będę wdzięczny za odpowiedź i być może sprowokuję do dalszej dyskusji. Pzdr.

sestian

W II RP obowiązywał Czas Środkowoeuropejski (CET=GMT+1), w ZSRR Czas Moskiewski (MSK=GMT+3, ówcześnie bo to się zmieniało). W 1939 roku ani Polska ani ZSRR nie wprowadzały czasu letniego. Więc 17 września różnica wynosiła 2 godziny (o 12:00 w Warszawie - była 14:00 w Moskwie).