5,2 20 tys. ocen
5,2 10 1 19592
3,7 6 krytyków
Tajemnica Westerplatte
powrót do forum filmu Tajemnica Westerplatte

Nie będę pisał, że film jest strasznie poszarpany, nierówny, niespójny bo to wszystko wszechpotężne przebija chęć zamienienia martyrologi, bohaterstwa, heroizmu polskich żołnierzy września w gówno. Jest oczywiste że jak się chce to wszystko można opluć, zohydzić, zmieszać z nawozem czego przykładem jest nasza polska rzeczywistość nie tylko polityczna. Tylko zawsze rodzi się pytanie po co? Odpowiedź na ono pytanie w żadnym wypadku nie usprawiedliwia tego chorego procederu, tylko że tu nawet odpowiedzi zabrakło. Zrobienie z obrońców Westerplatte bandy rozpijaczonych wybuchowych idiotów dla mnie jest ze wszech miar naganne. Nie wspomnę o filmowym majorze Sucharskim..... Jednym słowem produkcja amatorska, prostacka i chora. Szczerze odradzam

ocenił(a) film na 1
tisoc

w 100% popieram. Szkoda nawet komentować tego filmu.

ocenił(a) film na 4
tisoc

znasz polską rzeczywistość dnia dzisiejszego?Uważasz,że Polacy kiedyś byli inni?Proszę cię,to byli normalni ludzie,tak więc zachowywali się jak ludzie,mam swoje lata i historię znam nie tylko z podręczników,gdzie to każdy Polak to hero.

kroni

Nigdzie nie napisałem, że każdy Polak to hero. Odniosłem się do konkretnego faktu historycznego jakim była obrona Westerplatte. Uważasz że została ona przedstawiona rzetelnie a przede wszystkim prawdziwie? Nikt nie rodzi się bohaterem, zostają nimi normalni ludzie. Jeśli tobie nie przeszkadza takie puste i jadowicie głupie plucie właśnie w bohaterów, ludzi którzy znaleźli się w dramatycznej, beznadziejnej sytuacji i niejednokrotnie oddali tam życie, to twoja sprawa.
Dodam tylko,że dowódca wojsk niemieckich gen. Friedrich Eberhardt w uznaniu męstwa Polaków pozwolił majorowi przebrać się w mundur galowy oraz zachować szablę. Takie są fakty Panie znawco historii.

ocenił(a) film na 4
tisoc

Wow,aleś mi pojechał...Chodziło mi o to,że sami z siebie robimy,za przeproszeniem,baranów,skoro nie potrafimy zrobić porządnego filmu wojennego.Sęk w tym,że wojna nie była czarno-biała,nie było tak,że każdy Polak to we wrześniu 1939 roku nadstawiał swoją pierś i walczył z całym oddaniem za ojczyznę,to jest po prostu propaganda i to do tego komunistyczna.Widzisz ,coraz mniej jest świdków naocznych tamtych czasów,mój dziadek walczył pod Tobrukiem,a jak mi kiedyś zajechał,że po ostrzale niemieckiej artylerii,połowę chłopaków wywiało z transzei,to nie wiedziałem co odpowiedzieć .takie sytuacje się zdarzały i będą zdarzać,a krytykować jest teraz trudno,bo kto krytykuje ten od razu nie Prawdziwy Polak.

kroni

Po co te uogólnienia. Nie mówimy tu o każdym Polaku, mówimy o konkretnym fakcie jakim była obrona Westerplatte i konkretnych ludziach, którzy brali w niej udział. Plucie na nich, podłe, jadowite i głupie może ci się podobać - twoja sprawa, mnie odraża i wzbudza sprzeciw, czemu dałem wyraz.

ocenił(a) film na 1
tisoc

Cały film obraża pamięć żołnierza polskiego swoim żenującym poziomem wykonania. Przecież to jakiś żart i kpina! Wnioskując po efektach specjalnych,czy scenach batalistycznych można stwierdzić,że w całym kraju nikt nie ma pojęcia o zrobieniu ich na odpowiednim poziomie. Brawo za co drugi smugowy pocisk,naprawdę. To beztalencie wesołowski,mógłby grać w reklamie kefiru,a nie w pełnometrażowych produkcjach,a ktoś mimo wszystko w uporem maniaka obsadza go w filmach.