5,2 20 tys. ocen
5,2 10 1 19592
3,7 6 krytyków
Tajemnica Westerplatte
powrót do forum filmu Tajemnica Westerplatte

Kolejny film z cyklu "wspaniały i bohaterski walczący naród polski". Ile można? Nie wyrośliśmy
jeszcze z uwielbienia do filmów chwalących naszą bohaterską przeszłość typu Bitwa Warszawska
czy Bitwa pod Wiedniem. Tylko po co? Po co powstają takie filmy, zwłaszcza teraz?

Gleny

Jak ci nie pasuje to nie idź.. Po co ględzisz tutaj o tym?

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Marcin007_filmaniak

BARDZO DOBRZE ODPOWIEDŹ! Historię należy pielęgnować, kto ją zapomni oby jej nie musiał powtarzać ...

Pozdrawiam

Marcin007_filmaniak

Czytałeś może "Trans-Atlantyk" Gombrowicza? W mistrzowski sposób wyszydził w tym dziele właśnie taką koncepcję patriotyzmu i polskości, sienkiewiczowskie postrzeganie ojczyzny i utrwalony przez niego własnie taki model patriotyzmu. Nie oznacza to w żadnym wypadku braku poszanowania dla bohaterów i ludzi walczących o wolność.

ocenił(a) film na 7
Gleny

Takie filmy powstają jako przeciwwaga dla filmów z gatunku science-fantasy jak np. "Pokłosie" i inne baśnie. Do wyboru do koloru by każdy był zadowolony.

tc1987

daczego pollosie uwazasz za sf?

Gleny

Z jednej strony rozumiem, że sporo takich filmów powstaje, ale mamy bogatą historię, więc dlaczego o niej nie opowiadać. Amerykanie też są dumni ze swojego kraju i ciągle robią filmy o swoich żołnierzach, wojnie i historii. Poza ty Polskie kino zmierza w lepszą stronę, coraz więcej robi się dobrych wybitnych filmów i coraz więcej ludzi na nie chodzi i niekoniecznie mówią o wojnie. Także co kto lubi. Jeden pójdzie na Drogówkę, inny na Westerplatte a jeszcze inny na Last minute czy Podejrzanych zakochanych. Dobrze , że mamy wybór.

Gleny

Gleny, jak nie brak Ci szacunku dla historii Polski to się wyrażaj z godnością, a nie jakieś głupie bagatelizacje. Ale muszę Ci przyznać rację i każdy kto ma trochę oleju w głowie zrobi to samo. Widzę tu Kolega nademną porównuje polskie filmy historyczne do amerykańskich... postrzel mnie w kolano i karz biegać za latawcem, błagam. "Pluton","Braveheart", gdzie? z której strony? to jak porównać Grodzką z Natalie Portman.
Kilka lat temu nie mogłem się powstrzymać z radości gdy doszło do mnie, że powstaje film o Odsieczy wiedeńskiej, ale teraz... Aż mnie boli i uwierzcie mi, że serce mi krwawi jak widzę jak taka historia jest dewastowana tylko po to by szare masy, które nie mają o niej pojęcia zapłaciły za bilet i co gorsza napychała się tym jakby to wszystko była szczera prawda. Oby ta moda się skończyła jak najszybciej bo dla mnie to jest chore. Jak to jest możliwe, że my tu rozmawiamy a Ci od tych debilnych dialogów i typowo mJAKmiłosnych wątków chodzą wolno i że nikt, tam z góry nie wstydzi się reklamować tego swoim imieniem.