Tajemniczy ogród

The Secret Garden
1993
7,3 50 tys. ocen
7,3 10 1 50353
7,1 14 krytyków
Tajemniczy ogród
powrót do forum filmu Tajemniczy ogród

Film też jest niezły, ale książka lepsza :-)

witek2000

Ja byłem zawsze przeciwko takim porównaniom książka to książka a film to film, dlatego np. są oddzielne portale internetowe - jedne do oceniania filmów - drugie książek :) Oczywiście można porównać fabułę - wiadomo w filmie wydarzenia muszą być przedstawione skrótowo i wybiórczo, w innym wypadku musiałby on trwać kilka godzin i w rezultacie nie zarobiłby tyle pieniążków. Ale ja osobiście uważam, że z książki dla dzieci, powstał bardziej film dla dorosłych, nie pokazano też - moim zdaniem - niepotrzebnych rzeczy np. nie wprowadzono postaci matki Dickona i za to + bo ta postać jakoś mi tam nie pasowała. Kolejna rzecz, osobiście nie przepadam za opisami kilku stronnicowymi w książkach - wole jak się coś jednak dzieje. Tajemniczy Ogród czytałem nie dawno w wersji angielskiej i dlatego pewne rzeczy na świeżo pamiętam... Ogólnie film uważam za dużo lepszy niż książkę (pod względem fabularnym)

ocenił(a) film na 9
witek2000

Film jest rewelacyjny, inaczej go się ogląda jak ma się lat 10, inaczej jak 30... Już nie chodzi o fabułę, ale o ponadczasową historię o przemianie, miłości i przyjaźni, a sam ogród... po porostu magia. Nie umiem porównać filmu do książki (lepszy - gorszy), nie o to chodzi. Dla mnie i jedno i drugie to urzekający czar dzieciństwa :)