Tajemniczy ogród

The Secret Garden
1993
7,3 50 tys. ocen
7,3 10 1 50353
7,1 14 krytyków
Tajemniczy ogród
powrót do forum filmu Tajemniczy ogród

Mnie "Tajemniczy Ogród" przypomina typowy melodramat rozegrany dla odmiany w środowisku dzieci. Mamy miłosny trójkąt (dwóch chłopców i jedna dziewczyna), inwalidztwo jednego z bochaterów, bliskie pokrewieństwo między zakochanymi, trudne relacje bochatera z ojcem. Na dodatek historia rozgrywa się w szkocji czyli etatowej scenerii filmowych romansów.

bono111

szkoda ,że sie nie pocałowali... :D chociaż troche by nie pasowałao xD (mary&dickon:)

ocenił(a) film na 10
bono111

noo szkoda ze sie nie pocałowali. :/

Na koncu by było fajniej z tym a tak DicK chyba odjechał ...:(

pati19_2

Dick odjechal do swojej rodziny, zeby nie przeszkadzac ich rodzinie, zwlaszcza w takiej chwili. Zreszta jestem pewna ze dalej pozostali przyjaciolmi:)

A tak w ogole to pisze sie "bohater". Az w oczy razi...

ocenił(a) film na 8
pati19_2

Ludzie, w filmie to jeszcze dzieci;)
Chociaż w kontynuacji typu "5 - 10 lat później" nie miałabym nic przeciwko:)
(Zawsze wolałam Dickona od Colina;P)

ocenił(a) film na 10
bono111

Tak, zgadzam się z Martynkką :). Ale kto wie, może ktoś napisze kiedyś "Tajemniczy Ogród 2" z wątkiem miłosnym :P? <żarcik> xD

ocenił(a) film na 6
Susan_Eva

Tak nawiasem mówiąc to kontynuacja jest:

http://www.biblionetka.pl/ks.asp?id=41889

siostra czytała i mówiła że nawet fajne:-)

PS. Sorry za tego "bochatera". Jak przeczytacie więcej moich komentarzy to zobaczycie że nie walę błędów, ale ten bohater przez ch jakoś tak zakorzenił się w mojej świadomości. To dlatego że to słowo zawsze kojarzyło mi się z potężnym, umięśnionym herosem, a samo "h" wygląda jakoś tak słabo i cherlawo:-)

ocenił(a) film na 9
bono111

tak kontynuacja nazywa się ....nie zgadniecie "Powrót do tajemniczego ogrodu"napisana przez Susan Moody,wciągnęło mnie,a romansów tam dużo...

ocenił(a) film na 10
bono111

Kurcze, już mi się podoba... Muszę sobie wypożyczyć lub kupić tę książkę - koniecznie chcę ją przeczytać! :)... Dzięki za info! ^^ :)

ocenił(a) film na 10
bono111

:D miłosny trójkąt - paradne!
Nie ma tu żadnego miłosnego trójkąta, żadnych zakochanych ani tym bardziej melodramatu. "Bliskie pokrewieństwo między zakochanymi" - czy wypowiadający się w tym temacie kiedykolwiek w dzieciństwie bawili się z innymi dziećmi? W filmie pokazana jest dziecięca przyjaźń, wspólna zabawa, przygody. Widzicie małe dzieci na ekranie i od razu kojarzycie je z romansem - może trzeba trochę ochłonąć :)

mariez

Ciekawe jest i scena gdy Colin w zasadzie otwarcie wyznaje Mary miłość ("Chciałbym żebyś został moją zona") i trochę później druga w trakcie robienia zdjęcia gdy Colin jest wyraźnie zazdrosny gdy Mary siedzi na huśtawce a Dickon jest blisko niej i patrzą na siebie twarzyczka przy twarzyczce:)

W sumie nie można mówić o typowym "trójkącie miłosnym" (za mało tego było) ale jakieś formie uczucia, miłość (ale na sposób dziecięcy) już tak.

ocenił(a) film na 10
bono111

Oczywiście że tu jest mowa i wyłącznie o przyjaźni. :) przecież to dzieci a nie nastolatki czy dorośli ;P

Susan_Eva

NIE! Fani Tajemniczego Ogrodu... Nie ogladajnie tej drugiej czesci, tego pseudofilmu! Jeszcze NIGDY sie tak nie zawiodlam, jak na tej kontynuacji...