PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=114454}
7,6 13 tys. ocen
7,6 10 1 12862
7,7 29 krytyków

Takiego pięknego syna urodziłam
powrót do forum filmu Takiego pięknego syna urodziłam

Stawiasz kamere, nagrywasz rodziców i życie nakreśla najlepszy scenariusz. Matke reżysera nie
byłaby w stanie zagrać żadna aktorka. Film wyjątkowo smieszny, skłania do refleksji, a niektórzy
znajdą odbićie lustrzane swojej rzeczywistośći.

1
Adhoc_fw

to nie chodzi o zadna prostote. kazda patologia jest w pewnym sensie ciekawa i generalnie zawsze takie filmy sa chetnie ogladane bo pokazuja ja od srodka.. tylko ile osob chcialoby swoja rodzinna patologie pokazac swiatu? i mysle ze glownie za to, nieswiadomie przez ludzi, ten film jest postrzegany jako cos wyjatkowego.. bo nie jeden w takiej patologii sie urodzil, zyl i zyje nadal.. ale ilu chwyta za kamere zeby ja wywlekac na zewnatrz? jedyne co to ponoc ten film pomogl w relacjach autora z matka.. ale czy w takim celu zostal nakrecony?

Adhoc_fw

Patrząc z czysto filmowego punktu widzenia to nie ma się specjalnie do czego doczepić. Film pokazuje kontrowersyjny temat relacji międzyludzkich i pod tym względem odsłania nam kulisy które dobrze znamy z milionów polskich domów. Z drugiej strony jednak ciekawi mnie motywacja autora tego filmu. Czy wykorzystał swoją sytuację rodzinną i doszedł do wniosku że to idealny materiał na dokument? Bardzo prawdopodobne tym bardziej że zwykło się mówić że najlepsze pomysły mamy dosłownie pod nosem. Poprawa relacji z matką? Myślę że jest to sprawa poboczna która stała się dziełem tego filmu. W każdym razie mimo upływu lat film nadal szokuje i nie dziwie że wywołał burzę w czasie w którym został wyprodukowany. Osobiście podziwiam autora bo jednak trzeba mieć dużo wewnętrznej odwagi i pewności siebie aby coś takiego nakręcić. Osobiście, nie upubliczniłbym żadnych spraw z życia mojej rodziny, szczególnie tych wstydliwych, z których nie jesteśmy dumni.