..pod względem emocji w nich zawartych i formą ich przedstawienia? Nie mam na myśli filmów stricte o tematyce lgbt. Call me by your name przedstawiło mi uczucie, którego prawdopodobnie każdy z nas kiedyś doświadczał dlatego tak bliski jest mi główny bohater a filmu nie potrafię zapomnieć. Prosta historia a tyle znaczy. Nie nowinką jest, że bardziej odziałują na nas te filmy z którymi możemy się utożsamić jeżeli chodzi o bohaterów bądź przedstawione sytuacje. Dlatego też ostatnia scena pomimo swej prostoty tak bardzo porusza serce. Czy znacie podobnie "odziałujące" filmy?
Wg mnie na podobnym poziomie emocjonalnym są "Blue Valentine" i "Życie Adeli", ale pewnie oba już widziałas.
Nigdy nie interesowały mnie melodramaty ale Blue Valentine widziałam i zraziłam się, był bardzo ckliwy. Może dam mu szansę jeszcze kiedyś. natomiast zycie adeli na pewno zobacze, dziekii
A jesli Cię urzekła ta cała gra spojrzeń i gestów to polecam "Lost in translation" ( choć w tym przypadku podobieństwo jest już trochę naciągane).. Z tym, że tam zamiast namiętnosci i podskórnej erotyki z CMBYN mamy cos w rodzaju pełnego akceptacji i zrozumienia pokrewieństwa dusz.
o kurczę dzięki za przypomnienie!! to klasyk, oglądałam lecz muszę koniecznie odświeżyć!! podobieństwo daje radę!
Polecam: "Co się wydarzyło w Madison County" , Tajemnica Brokeback Mountain - oba bardzo emocjonalne i świetne.
Jeśli nie widziałaś, to polecam film ,,Mama'' Xaviera Dolana. W ogóle Call Me yy Your Name strasznie momentami przypomina mi twórczość Dolana, ale ,,Mama'', tak jak CMBYN, zabija realizmem i ładunkiem emocjonalnym.
dopisuję do listy, thx!
Też mi się skojarzyło z "Mamą" Dolana! To jest dokładnie 100% to czego szukam;)))
Ogólnie świetnie gra nam na emocjach też ''Ukryte pragnienia'' - też jest bardzo zmysłowy, emocjonalny, też występuje w nim motyw pierwszej miłości, a kolorystyka tego filmu jest tak cudowna, że zanurzasz się w świat Italii, polecam!
Myśle, że dobrze też się sprawdzą ''Marzyciele'' - w sumie tu też pierwsze skrzypce odgrywają emocje, a film jest parabolą.
''W jego oczach'' myślę, że całkiem ok się wpisuje, choć może brak mu rozmachu CMBYN, czy takiej gry na emocjach, ale jest prosty, autentyczny i uroczy. Może akurat wpadnie Ci w oko:). Też o pierwszej miłości.
Polecam tą listę na nuuda.pl na liście filmów podobnych do Tamte Dni, Tamte Noce nie są wyłącznie filmy o tematyce lgbt: https://www.nuuda.pl/nuuda/podobne-filmy-do-tamte-dni-tamte-noce-28062018