Tamte dni, tamte noce

Call Me by Your Name
2017
7,6 133 tys. ocen
7,6 10 1 132770
7,7 75 krytyków
Tamte dni, tamte noce
powrót do forum filmu Tamte dni, tamte noce

..pod względem emocji w nich zawartych i formą ich przedstawienia? Nie mam na myśli filmów stricte o tematyce lgbt. Call me by your name przedstawiło mi uczucie, którego prawdopodobnie każdy z nas kiedyś doświadczał dlatego tak bliski jest mi główny bohater a filmu nie potrafię zapomnieć. Prosta historia a tyle znaczy. Nie nowinką jest, że bardziej odziałują na nas te filmy z którymi możemy się utożsamić jeżeli chodzi o bohaterów bądź przedstawione sytuacje. Dlatego też ostatnia scena pomimo swej prostoty tak bardzo porusza serce. Czy znacie podobnie "odziałujące" filmy?

użytkownik usunięty
purrsa

Wg mnie na podobnym poziomie emocjonalnym są "Blue Valentine" i "Życie Adeli", ale pewnie oba już widziałas.

Nigdy nie interesowały mnie melodramaty ale Blue Valentine widziałam i zraziłam się, był bardzo ckliwy. Może dam mu szansę jeszcze kiedyś. natomiast zycie adeli na pewno zobacze, dziekii

użytkownik usunięty
purrsa

A jesli Cię urzekła ta cała gra spojrzeń i gestów to polecam "Lost in translation" ( choć w tym przypadku podobieństwo jest już trochę naciągane).. Z tym, że tam zamiast namiętnosci i podskórnej erotyki z CMBYN mamy cos w rodzaju pełnego akceptacji i zrozumienia pokrewieństwa dusz.

o kurczę dzięki za przypomnienie!! to klasyk, oglądałam lecz muszę koniecznie odświeżyć!! podobieństwo daje radę!

użytkownik usunięty
purrsa

Cała przyjemnosc po mojej stronie :)

ocenił(a) film na 9
purrsa

Polecam: "Co się wydarzyło w Madison County" , Tajemnica Brokeback Mountain - oba bardzo emocjonalne i świetne.

purrsa

Jeśli nie widziałaś, to polecam film ,,Mama'' Xaviera Dolana. W ogóle Call Me yy Your Name strasznie momentami przypomina mi twórczość Dolana, ale ,,Mama'', tak jak CMBYN, zabija realizmem i ładunkiem emocjonalnym.

Nivisable

dopisuję do listy, thx!

Też mi się skojarzyło z "Mamą" Dolana! To jest dokładnie 100% to czego szukam;)))

purrsa

Ogólnie świetnie gra nam na emocjach też ''Ukryte pragnienia'' - też jest bardzo zmysłowy, emocjonalny, też występuje w nim motyw pierwszej miłości, a kolorystyka tego filmu jest tak cudowna, że zanurzasz się w świat Italii, polecam!

Myśle, że dobrze też się sprawdzą ''Marzyciele'' - w sumie tu też pierwsze skrzypce odgrywają emocje, a film jest parabolą.

''W jego oczach'' myślę, że całkiem ok się wpisuje, choć może brak mu rozmachu CMBYN, czy takiej gry na emocjach, ale jest prosty, autentyczny i uroczy. Może akurat wpadnie Ci w oko:). Też o pierwszej miłości.

ocenił(a) film na 10
purrsa

Polecam tą listę na nuuda.pl na liście filmów podobnych do Tamte Dni, Tamte Noce nie są wyłącznie filmy o tematyce lgbt: https://www.nuuda.pl/nuuda/podobne-filmy-do-tamte-dni-tamte-noce-28062018

ocenił(a) film na 9
purrsa

Ja polecam z całego serca Carol! Cate Blanchett w roli głównej. Muzyka również piękna, jak wszystko w tym filmie ;)