ale czy wszystkie ambitniejsze filmy o homo muszą się kończyć nieszczęśliwie???
Zastanawiam się z jakiego powodu tak jest
Może wprowadza to wiecej dramaturgii, wzbudza wiecej emocji itd, nie wiem ale szczerze mowiac o wiele bardziej wole takie zakonczenia albo zakonczone niewiadoma niz jakims przeslodzonym happyendem.
Prawda, poza tym związek homoseksualne w latach 80 pomiędzy Elio i Oliverem? Przecież oni nawet nie są z jednego kraju. Moim zdaniem to było jedyne możliwe wyjście. Niestety.
To adaptacja książki, więc akurat trudno mieć pretensje wobec twórców.
Lecz po drugie - czy tu mamy nieszczęście? Raczej właśnie świetnie uchwycono ambiwalencję tej sytuacji. Przecie ciekawa rozmowa ojca z synem (przedostatnia scena) raczej pokazuje, że syn jest rozumiany, wręcz inspirowany do tego, by walczyć o swoje, o swą młodość. Owszem, Oli musiał wyjechać, lecz sądze, że jeszcze się spotkają. Poziom gorzkości finału określiłbym jako idealnny, między skrajnym happy endem a czarną rozpaczą.
nie, to miał być lekko zgryźliwy komentarz tego nie do końca nieszczęśliwego zakończenia, książki nie czytałam
Nie traktuję zakończenia Call Me jako nieszczęśliwe. Od samego początku wisiało w powietrzu, że to przelotna relacja doświadczeń pierwszej miłości nastolatka z dorosłym facetem, w dodatku związanym z kobietą. Ślepo zauroczony Elio, jak na nowicjusza spraw sercowych przystało, zignorował wszystkie znaki ostrzegawcze. Z jego strony była to krótka lekcja miłości wzlotów i upadków. Bezcenne doświadczenie dla przyszłych bardziej dojrzałych, poważniejszych i trwalszych relacji. Stąd pomimo płaczu, przy kominku pojawia się także promyk nadziei i zadowolenia. Przynajmniej tak ja to odbieram :)
Ależ proszę Cie bardzo :) Niektóe bardziej lubie, inne mniej, ale podaję tylko te w miarę ok :) Akron, God's Own Country, Esteros, W jego oczach, Shelter, Dumni i wściekli, Yossi, Dni ostatnie, Jak chłopak z dziewczyną (wątek trans), Wspaniała rzecz, Boys, El tercero, Morgan,