6,6 24 tys. ocen
6,6 10 1 24177
6,7 24 krytyków
Tatarak
powrót do forum filmu Tatarak

bardzo. Opowiadanie Iwaszkiewicza to jakaś kiepska wersja pani Bovary - a może tylko ekranizacja taka słaba? Oczywiście temat śmierci ważny, tragiczny, prawdziwy - ale sztuką jest właśnie ukazanie głębi tematu a nie epatowanie, czy to bólem wybitnej aktorki, czy to jakąś fascynacją seksualną fikcyjnej postaci. Nieumiejętne dotknięcie tematu - już wiele osób o tym pisało. Słabe bardzo.

karol_alf

Przez cały film po głowie chodziły mi dwa słowa: pretensjonalny, sztuczny.. I cieszę się, że nie tylko ja mam takie odczucia, bo jak narazie to spotykam się z opiniami, że dobry, że wzruszający i zaczęłam się zastanawiać, czy ze mną wszystko wporządku..

karol_alf

Opowiadanie Iwaszkiewicza to prawdziwe arcydzieło, a Wajda po prostu to zepsuł, bo chciał być jeszcze lepszy. Wystarczyłoby dobrze sfilmować treść Iwaszkiewicza i byłby cudowny film- a tak jest klapa!

ocenił(a) film na 4
karol_alf

NIe nie, Wajda nie zepsuł niczego, bardzo dobre ujęcia, w miarę dobry motywy....
tylko że opowiadanie J.I. nie ma większej głębi, i trudno wycisnąć na film coś więcej. tzn. ma ono swoje przesłanie, ale jest to wyjątkowo niefilmowe. dlatego wpleciono wątek Jandy, co z kolei powoduje pewne dłużyzny. fakt, nie miałem ochoty dalej jej słuchać, bowiem to tylko jest relacja jednej osoby, baaardzo subiektywna, z jednego kąta. Oczywiscie pani Krystyna deklamuje świetnie, na swoim poziomie, ma też odwage to zrobić. dla niej szacun.
Liczyłem na coś więcej, ale generalnie mieszane uczucia, i jednak tylko 6/10.