6,6 24 tys. ocen
6,6 10 1 24177
6,7 24 krytyków
Tatarak
powrót do forum filmu Tatarak

to był bardziej jej film niż Wajdy. ciężko się do tego ustosunkować, jak dla mnie zbyt osobiste
przeżycia były obnażane wszystkim widzom, widocznie pani Janda potrzebowała takiej swoistej
terapii i "wygadania się" ale dlaczego wszystkim widzom?

użytkownik usunięty
sergiusznowak

Krystyna Janda najlepszą polską aktorką jest, bezsprzecznie. I mało na którym filmie uciekam się do łez, ale tutaj nie było innego wyjścia.

ocenił(a) film na 7
sergiusznowak

Nie wiem, czy zdecydowałabym się na ten 'ekshibicjonizm', gdybym była w jej sytuacji, bo można sobie mówić, co się chce - był to ekshibicjonizm i używasz dobrego nazewnictwa. Pytanie tylko, czy było to pozytywne, czy negatywne (choć słowo samo w sobie ma raczej wydźwięk negatywny)... Powtarzam, nie wiem, czy zrobiłabym to samo, co Krystyna Janda, może chciała otworzyć ludziom oczy na pewne sprawy... Mnie jej monologi bardzo dotknęły, bo w mojej rodzinie też była śmierć z powodu raka, stąd rozumiem jej sytuację... Bardzo bolesne i wyraziste były słowa lekarza, przytoczone przez p. Jandę: 'Jeśli będzie mu pani wlewała co minutę łyżkę wody do ust, to go pani nawodni'... obraz choroby nowotworowej i tego, co robi z człowiekiem. Film był wzruszający, ale nie umiem jednoznacznie ocenić postępowania Krystyny Jandy. Waham się też nad oceną filmu; odniosłam wrażenie, że film od początku kręcony był po śmierci Edwarda Kłosińskiego, bo historia Marty i Bogusia była tylko tłem, i jako film sam w sobie byłby dość... marny.