Teksańska masakra piłą mechaniczną: Początek

The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning
2006
6,1 36 tys. ocen
6,1 10 1 35690
5,5 10 krytyków
Teksańska masakra piłą mechaniczną: Początek
powrót do forum filmu Teksańska masakra piłą mechaniczną: Początek

Szkoda gadać

ocenił(a) film na 3

film jest nie udaną kopią pierwszej części, zmieniona została tylko trochę obsada i dodane kilka scen. to wszystko

ocenił(a) film na 8
Banek

Tak... może wg. ciebie... Bo ja bym jednak powiedział, że kopią go ni można nazwać, w końcu to inna ścieżka fabularna, chociaż dla wielu moze nie. Komentarz ten włożę jednak między te bezsensowne, chyba, że trochę bardziej tą myśl rozwiniesz...

dux

podejrzewam, ze raczej nie rozwinie...swiadczy o tym ten tekst, na koncu komentarza - "to wszystko"....

ocenił(a) film na 3
dux

heh to moze mi powiesz co takiego nowego wnosi ta czesc :)

ocenił(a) film na 3
dux

heh to moze mi powiesz co takiego nowego wnosi ta czesc :)

ocenił(a) film na 8
Banek

Ona nie ma nic wnosić... ma zgrabnie pokazać początek tej całej historii i skutecznie zszokować wrażliwszych widzów i tak na marginesie: robi to, o czym świadczy kilka tematów tutaj, a będzie ich więcej... nie mogę zrozumieć czemu każdy z was oczekuje tak defakto po którejś tam części z cyklu tak na dobrą sprawę przełomów. Ma być dużo krwi, napięcie i Leatherface... miłośnicy slasherów i serii wiedzą o co mi chodzi i basta... skoro to wszystko jest i to aż w nadmiarze więc nie rozumiem o co ci chodzi?

ocenił(a) film na 10
dux

Mam pomysl: zaprzestanmy w ogole ogladania filmow. Przeciez jak twierdzi wiele osob, wszystko kiedys juz bylo, a filmy nakrecone po 2000 roku tylko powielaja oklepane schematy;/

ocenił(a) film na 1
Man_Behind_The_Sun

nie wiem czy wiesz ale pila nie jest powtorzonym pomyslem z przed 2000 roku jak i wiele innych filmow. to tak tez mozna powiedziec o ksiazkach.
ale zgodze sei ze takich filmow ja kmasakra halowen i wszystkie tego typu filmy powinni juz nie krecic

ocenił(a) film na 10
emu_

Ogladnij sobie chocby 'Madmaxa' z lat siedemdziesiatych. Juz tam byly podobne motywy z 'Pila' i odcinaniem konczyn (alternatywa: smierc).

ocenił(a) film na 3
dux

heh jestescie poprostu smieszni :) nie ma to jak internetowi krytycy.
najpierw proponowal bym zaczac od nauki czytania ze zrozumieniem. napisalem ze jest nieudana kopia pierwszej czesci nastepnie zadalem pytanie co wnosi czesc "poczatek", ogladalem film i przykro mi bardzo ale nie przerazil mnie i motyw z krotkim przedstawieniem dziecinstwa dzieciaka jest musze przyznac dosc slaby, nastepnie akcja toczy sie "tak samo" jak w pierwszej czesci. dla krytykow: tak samo pisze w znaczeniu przenosnym. nastepna sprawa, logiczna rzecza byl fakt podczas ogladania filmu iz wszyscy bohaterowie zgina, w innym wypadku dalsza czesc (mowie o czesci pierwszej filmu) nie miala by wiekszego sensu.

a jesli chodzi o motywy wystepujace to jak ktos wyzej zdarzyl zauwazyc, chodzi mi np. o stwierdzenie z odcinaniem nog to naprawde kolego nie rob z siebie posmieliska bo dobrze wiesz ze nie o to chodzi a jesli chciales zablysnac wiedza i tym ze widziales juz podobny motyw w innym filmie to niestety, przykro mi, ale Ci sie raczej nie udalo. dlatego prosil bym wszytskich zeby wypowiedzi byly naprawde choc troche przemyslane.

ps. wyrazam tylko swoje zdanie na temat filmu wiec nie widze zwiazku z tym ze ktos po mnie jedzie. moze sie nie zgodzic ale nie jechac po mnie ze mam zdanie takie a nie inne. poporstu jestem wymagajacy i tyle. pozdrawiam

ocenił(a) film na 1
Banek

Zapewne zdziwiło cie to, że na filmwebie są tacy co krytykę filmu odbieraja jako krytyke siebie i poo prostu muszą obrazić osobe o innym zdaniu niż ich. Niestety tak tu jest. Nie warto wchodzić w dyskusje bo nic nowego nie wnoszą. ( Dzieci neostrady precz!!! )
Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10
Banek

'a jesli chodzi o motywy wystepujace to jak ktos wyzej zdarzyl zauwazyc, chodzi mi np. o stwierdzenie z odcinaniem nog to naprawde kolego nie rob z siebie posmieliska bo dobrze wiesz ze nie o to chodzi a jesli chciales zablysnac wiedza i tym ze widziales juz podobny motyw w innym filmie to niestety, przykro mi, ale Ci sie raczej nie udalo. dlatego prosil bym wszytskich zeby wypowiedzi byly naprawde choc troche przemyslane. '

Tak? To raczej ty robisz z siebie posmiewisko takimi textami. Ja tylko stwierdzilem, ze 'Pila' nie jest wcale nie wiadomo jak nowatorskim filmem, a ten argument przytoczylem tylko jako PRZYKLAD. Jesli, uwazasz ze jest inaczej to podaj argumenty ze tak jest.

'napisalem ze jest nieudana kopia pierwszej czesci'

Czyli tej z 74 roku? No, rzeczywiście ten film to ?kopia? Masakry Hoobera, nie ma co?

'nastepnie akcja toczy sie "tak samo" jak w pierwszej czesci. dla krytykow: tak samo pisze w znaczeniu przenosnym'

Oczywiscie, ze musi toczyc sie w miare 'utartym' torem. Proponuje poczytac o takim gatunku jakim jest 'survival slasher'.

'zadalem pytanie co wnosi czesc "poczatek"'

Odpowiedz j.w.

'ogladalem film i przykro mi bardzo ale nie przerazil mnie i motyw z krotkim przedstawieniem dziecinstwa dzieciaka jest musze przyznac dosc slaby'

Tu sie zgodze, ten watek to jeden z minusow filmu.

?logiczna rzecza byl fakt podczas ogladania filmu iz wszyscy bohaterowie zgina, w innym wypadku dalsza czesc (mowie o czesci pierwszej filmu) nie miala by wiekszego sensu.?

No wiec, widzisz jednak ten film wylamuje się troche z kanonu gatunku, bo prawdopodobnie w ponad 90% tego typu filmow, ktos na koncu ocaleje:)

ocenił(a) film na 10
Man_Behind_The_Sun

'ps. wyrazam tylko swoje zdanie na temat filmu wiec nie widze zwiazku z tym ze ktos po mnie jedzie. moze sie nie zgodzic ale nie jechac po mnie ze mam zdanie takie a nie inne. poporstu jestem wymagajacy i tyle. pozdrawiam'

Popieram w 100%, niemniej nie zauwazylem zeby ktos cie obrazil w tym topiku...? Rowniez pozdrawiam!

ocenił(a) film na 8
Man_Behind_The_Sun

Ja też nie odnotowałem ani jednego obraźliwego określenia, a czytam topic już trzeci raz... ach ta młodzieńcza nadwrażliwość... a tak do rzeczy...

ocenił(a) film na 8
Man_Behind_The_Sun

Ja też nie odnotowałem ani jednego obraźliwego określenia, a czytam topic już trzeci raz... ach ta młodzieńcza nadwrażliwość... a tak do rzeczy...

ocenił(a) film na 8
dux

To tutaj nie chodzi o to, że ktokolwiek odbiera krytykę filmu jako krytykę własnej osoby, lecz o rzecz na pozór bardzo prozaiczną... pieprzenie o czymś, o czym się nie ma bladego pojęcia i zarzekanie się przy tym, że wszystko jest ok, bo przecież tek kilka tytułów niby widziałem i o gatunku wiem wszystko... o to bezczelne podejście do gatunku, który tak samo jak każdy inny gatunek filmowy (a tak właściwie to nawet bardziej) ma różne podgatunki... niestety przez lekceważące podejście chyba wam to jakoś umyka. Horror gatunek który poszedł w tyle różnych stron, no ale wg. was to się nie liczy, bo to w końcu tylko powielanie jednego schematu. Cóż...

I denerwujące jest jak taki ignorant stwierdza przy tym, że w temacie siedzi, a dyskutując średnio co dwa zdania walnie taką gafę, że prawdziwy znawca gatunku pod ziemię się ze wstydu by zapadł. Taka jest prawda... amen i pokój wam.

dux

Dux, nie zapominaj, ze ten film wcale nie straszy...:)

ocenił(a) film na 3
Man_Behind_The_Sun

zalosc mnie bierze. przykro.

nie chce mi sie znowu rozpisywac bo wiem ze to i tak nie ma wiekszego sensu.

a jesli naprawde bardzo chcecie sobie cos wyjasnic to piszcie ale jestescie na tyle profesjonalna krytyka ze nie sadze :)

pozdrawiam

neostrada ruls

ocenił(a) film na 8
Banek

"zalosc mnie bierze"

No... pierwszy raz takie określenie słyszę... do błędów ortograficznych i literówek się nie czepiam nigdy, bo to forum, wiadomo że coś może umknąć,ale niektórzy nawet określenia jakieś nowe wymyślają. no proszę...

Ja też pozdrawiam, i jak już wspomniałem, nie jestem zbyt skromny i tak, uważam się za całkiem profesjonalną krytykę przynajmniej w tej jednej dziedzinie i zbyt długo siedzę w temacie żeby jakieś młotki wytykały mi moją niekompetencję przy jednoczesnym całkowitym braku swojej.

Wiem ślepy... wiem, że powinienem to olać, ale taką już mam naturę.

ocenił(a) film na 10
dux

Ano jak sie juz nie ma argumentow, to i rzeczywiscie lepiej nie pisac wiecej;/

A i jeszcze zapomnialem dodac przedtem pare slow co do powielania schematow. Widze ze kolega ma w 'ulubionych': Cube, Cube 2 i Cube 0. Czy te filmy przypadkiem nie powielaja jednego i tego samego schematu...? Grupa ludzi budzi sie w 6-scianie pelnym pulapek? Pytam z ciekawosci, bo filmow NIE ogladalem, ale przyznam ze zaintrygowal mnie ten dziwny zbieg okolicznosci....

ocenił(a) film na 8
Man_Behind_The_Sun

Ja mogę twoje przypuszczenia potwierdzić, opierają sie na jednym schemacie, tylko w każdej części kilka nowinek jest, inny powód i pułapki, ale schemat ten sam, co nie znaczy, że filmy są złe.

ocenił(a) film na 10
dux

Skoro tak, to dziwi mnie fakt ze Pan Banek zarzuca 'masakrze' ze akcja toczy sie 'tak samo' jak w poprzedniej czesci skoro to samo mozna powiedziec o jego ulubionym filmie?

ocenił(a) film na 8
Man_Behind_The_Sun

A ja ci powiem dlaczego... wiadomo, że swoje ulubione filmy się zawsze deko idealizuje, my też napewno tak nieraz robimy...

ocenił(a) film na 8
dux

Co nie zmienia faktu, że gość jest niesamowicie ograniczony i pod własnym nosem że się tak wyrażę ma filmy które powinien krytykować, z resztą ten argument wykreśliłby z ewidencji połowę filmów, tak więc uważam go za wyjątkowo marny i przede wszystkim po prostu głupi i napisany ot tak, żeby coś napisać, żeby wyszło na jego..

ocenił(a) film na 1
dux

dux jak cube 2 jest powielanym schematem co cube 1, to chyba widziales inne filmy(nie widzlem 3 wiec o tej cz. sie nie wypowiadam), bo w cube 2 jest calkowicie inna fabula jak w pierwszej, i totalny inny motyw przewodni.

ocenił(a) film na 8
emu_

Wiesz co to schemat?

Mamy dalej ludzi umieszczonych w swego rodzaju pułapce, sposoby zabijania się zmieniły i bohaterowie... lepsze efekty specjalne i masz rację, finał inny, żeby właśnie nie mozna było tego nazwać kopią...

ocenił(a) film na 1
dux

jedynie co jest zaczerpniete z pierwsej cz to to ze sie ludzie budza w szescianie. jest wyjasnione dlaczego sa tam zamknieci, nie jest motywem przewodnim zabijanie ludzi przez pulapki, zastosowanie innego wymiaru bylo wrecz genialne!! i ten film nie jest absolutnie kopia 1 cz

Banek

zgadzam sie z tobą...troche ujowy ten film, myslalam ze bedzie troche lepszy, a zamiast bac sie czy zaslaniac oczy smialam sie przez pol filmu

ocenił(a) film na 10
blaania

'zamiast bac sie czy zaslaniac oczy smialam sie przez pol filmu'

Az zal komentowac;/

ocenił(a) film na 8
Man_Behind_The_Sun

Nie będę dyskutował na temat cuba, a już na pewno nie z tobą, obejrzałem i mam swoje zdanie (podobne zresztą ma dziesiątki innych osób) stwierdzam tylko jak jest i nie traktuj tego jako atak na swoją szanowną osobę bo nigdzie nie napisałem, że film jest zły, wręcz przeciwnie podobał mi się... prawdą jest jednak, że otoczka jest taka sama w kolejnych częściach. Zmieniony motyw główny, chociaż motywem głównym tak na dobrą sprawę jest nie to co myślisz (sory że takim dziwnym językiem, ale nie chcę spoilerować) tylko starania ludzi uwięzionych w labiryncie jakie podejmują żeby się uwolnić i szczerze mówiąc to ta cała końcówka była najsłabszym punktem drugiej części, całkowicie wyeliminowała niedopowiedzenia i tajemniczość, a to minus zakładając że po części jest to także kino grozy.