Szukam filmow typu slasher. No wiecie...jeden psychol/seryjny morderca i grupka mlodych ludzi ktorzy z biegiem filmu będą bestialsko mordowani. Proszę pomóżcie....... :)
"Krzyk" "Halloween" "Piątek 13-tego" "Koszmar minionego lata" "Walentynki" "Prima Aprillis" "Kiedy dzwoni nieznajomy" "Ulice strachu" "Anatomia"
Osobiście polecam francuski "Houte Tension" - najlepszy horror jaki w życiu widziałem.
A tak poza tym:
HHE '77 i przede wszystkim '06
Black christmas oryginał i remake
Burning
Bloody birthday
Urban legends (ale tylko pierwsza część)
Wishcraft
Texas chainsaw massacre 1-4 (z czego tylko 1 i 3 przedstawiają jakąś wartość) no i oczywiście remake z '03 i prequel z '06
April fool's day
malevolence
wrong turn
wolf creek
just before dawn
...i mnóstwo innych mniej znanych tytułów.
Polecam zapoznać się z artykułem : http://horror.boo.pl/artykul_maniakalni_mordercy.html
oraz recenzjami przeróżnych slasherów na witrynie: http://horrormania.pl
"Texas chainsaw massacre 1-4 (z czego tylko 1 i 3 przedstawiają jakąś wartość) no i oczywiście remake z '03 i prequel z '06"
e, dwojka tez jest calkiem przyjemnym filmem, jesli zamiast na powazny horror nastawimy sie bardziej na komedie gore i swoisty pastisz pierwszej masakry (rezyserowal zreszta takze Tobe Hooper):) choc z typowym slasherem niezbyt wiele ma wspolnego, to mi bardziej podobala sie wlasnie dwojka od slabej trojki i beznadziejnej czesci czwartej (choc Leatherface jako transwestyta tez dawal rade:))
a ja zawsze i wszedzie bede polecal "Rituals", najlepszy survival/slasher jaki w zyciu widzialem, tyle ze zamiast grupki mlodziezy mamy zaprzyjaznionych ze soba pieciu lekarzy, ktorzy postanowili spedzic troche czasu na lonie natury posrod kanadyjskiej dziczy. Film jest do bolu realistyczny (co o innych slasherach powiedziec do konca nie mozna), trzyma niesamowicie w napieciu i posiada znakomity final w lesnej chatce, kiedy to dowiadujemy sie kto jest morderca...zareczam, jest na co czekac. Oprocz tego wymieniony wczesniej "Just Before Dawn" i rewelacyjny podobno "Madman" (ktorego osobiscie jeszcze nie widzialem ale slyszalem wiele pochlebnych opinii o nim).