PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=181219}

Teksańska masakra piłą mechaniczną: Początek

The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning
2006
6,1 36 tys. ocen
6,1 10 1 35529
5,4 13 krytyków
Teksańska masakra piłą mechaniczną: Początek
powrót do forum filmu Teksańska masakra piłą mechaniczną: Początek

W końcu ją zdobyłem - marzyłem o tym od pierwszej chwili jak usłyszałem że jest i to aż 8 minut dłuższa!
OK powiem tak - film zyskuje o niebo głównie brutalnością i to w taki sposób, że żadna Piła i Hostel do pięt mu nie dorastają!
Najbrutalniejszy współczesny horror!
Film oceniłem (wersje kinową) na 10/10 ale teraz to jest 100/100 ;)

Wrsja którą mam to 136min 08sek - z napisami końcowymi - niech ktoś sprawdzi ile trwała wersja kinowa bo ją usunąłem :(
Coś mi się wydaje że nie będzie osiem minut :(

UWAGA SPOJLERY!!!!!!!!- tak wersja będzie z pewnością na dvd więc jak ktoś nie chce psuć sobie zabawy to niech nie czyta ok?

Widziałem tylko raz (ale będzie więcej ;) - dlatego piszę wrażenie na gorąco i to co najbardzie rzuca się w oczy:

-dłuższy poród małego Tommiego - więcej wyciekających wód płodowych z krwią,
-jest więcej scen z motocyklistami np: jak cała ich grupa co byli na stacji mija samochód naszych żołnierzy - kopiac go, uderzając łańcuchami i rozbijając lusterko,
- jest też dialog na stacji tej parki motocyklistów,
- ogólnie więcej dialogów,
- prawie każda scena zabijania jest wyraźnie dłuższa i brutalniejsza,
-pierwsza kolacja kanibali Tommy jest zaproszony do stołu i rzuca sie na żarcie jak zwierzak,
- Tommy zabija szefa rzeźni wyraźnie teraz widać łamiące się kości nóg,
-chyba dodane ujęcie z tą blondynką w bieliźnie na poczatku na łózku,
- wisząca do góry nogami motocyklistka z obciętymi stopami na tle zakrwawionej piły(scena pierwszej klasy),
- makabrycznie pokazane zabijanie piłą tego gościa na stole w piwnicy - uf ta scena jest naprawdę teraz nieźle brutalna,
- zdejmowanie skóry z twarzy jest wydłużone i zyskuje o niebo,
- obcinanie nóg dziadka jest teraz naprawdę długie i ohydne,
-obcięte palce i języki w menu kolacji,
-po wypadku szeryf łapie za pierś blondyne a za chwilę wyjmuje jej szkło z boku,
-Tommy łamie motocykliscie ręce,
-szeryfowi pieknie wylatują ząbki na podłogę wiecie kiedy ;)
-więcej scen z Latherface,
-są jeszcze sceny ale na końcu języka.

To są sceny które zapamiętałem - jest ich więcej, więcej dialogów i jak pisałem więcej szczegółów w zabijanie np: w koncowej scenie w samochodzie itd.

I teraz to co wielu przewidywało a nie sprawdziło się - nie ma gwałtu szeryfa na blondynie :(
Na pewno w tym tygodniu zobaczę to wersję jeszcze raz to może coś więcej napiszę!

Pozdrawiam fanów-jeżeli podobała się Wam kinówka - to tą wersją będziecie zachwyceni!

ocenił(a) film na 8
Lord_10

Widzę, że zapowiada się to bardzo optymistycznie...

U nas pewnie od razu wejdzie wersja unrated (tak jak to było ze wzgórzami...) także już nie mogę się doczekać.

ocenił(a) film na 8
Lord_10

:-) małe sprostowanie... nie 136 minut tylko 96 minut -> 1h36m08s ;-)

ocenił(a) film na 10
Ponkey

:) z tym czasem trwania to faktycznie zapędziłem się :P

Jest jeszcze scena jal Latherface temu gościowi co miał go na stole zdejmuje skórę z ręki = nice

ocenił(a) film na 8
Lord_10

To jest także na kinówce, podobnie jak ta motocyklistka zwisająca na łańcuchach ;)

ocenił(a) film na 10
dux

Uuu to wpadka - chyba wiem czemu - miałem wersję nagrywaną z kina a wiecie jaka to tragedia - mimo to zdziwiłem się...

W sumie nieważne - najważniejsze, że ten film powstał i że jest arcydziełem współczesnego horroru.

Czy są jakieś informacje o kontynuacji - mam nadzieję bo marzy mi się trylogia ;)

ocenił(a) film na 9
Lord_10

Obejrzałem wersję UNRATED,kilka fajnych smaczków,ogólnie nei jest źle,jak najbardziej polecam ;]

ocenił(a) film na 10
Badi_2

'Najbrutalniejszy współczesny horror! '

Obejrzyj sobie 'Murder Set Pieces' z 2004 roku:) To taka hardcorowa wersja 'Masakry' - gosc zabija kobiety w niezwykle brutalny sposob, wczesniej je gwalci i torturuje w 'katowni', ktora ma pod domem. Strasznie pojechany film! Jak juz nieraz wspominalem jest jeszcze masakryczny 'August Underground's Mordum' z 2003, ale tego shitu nie polecam nikomu;/

ocenił(a) film na 7
Man_Behind_The_Sun

"najważniejsze, że ten film powstał i że jest arcydziełem współczesnego horroru."

Arcydziełem to bym go nie nazwał, jednak był całkiem całkiem.

Lord_10

Ze trzy tygodnie temu oglądałem kinówkę (z resztą słabej jakości) wczoraj oglądnąłem unrated i powiem jest poprostu świetnie. Część scen jest bardziej krwawa (czyli idealna dla fana gore). Naprawdę ostra jest ta scen w piwnicy gdy gostek leży na stole a leatherface masakruje go piła.

ocenił(a) film na 5
Lord_10

Chlopczyku sprawdz czy masz suche majtki. Ten film jest przecietny, najlepszy horror - ta jasne. Brutalny - chyba malo ogladales filmow brutalniejszy jest od niego Krolik doswiadczalny. Jestes fanatykiem tego filmu jak dux, jestescie tak zaslepieni tym filmem ze nie przyjmujecie jakiejkolwiek krytyki. Dla mnie 5/10 nic nowego, niektore sceny smieszne [np koles co wpadl w sidla, prawie umiera a pod koniec skacze jak kroliczek]. Polecam film jako odmozdzacz, jak niemacie nic innego do roboty to mozna obejrzec przy piwie ze znajomymi.
Tylko pierwsza czesc powinna powstac - gdzie klimat byl gesty, reszta robiona jest tylko i wylacznie dla kasy, a pozniej taki unrated kolo co ma 15 lat i niewiele filmow widzial dostaje orgazmow podczas ogladania.

ocenił(a) film na 10
kamil_d444

Tylko zwroc uwage, ze on napisal 'najbrutalniejszy wspolczesny horror', a 20 letnie'Kroliczki' z lat 80-tych chyba do wspolczesnych sie nie zaliczaja...

ocenił(a) film na 5
Man_Behind_The_Sun

a co w tym filmie takiego brutalnego ? pila 3 jest bardziej brutalna niz ten film

ocenił(a) film na 10
Lord_10

ja ogladalam na kompie wersje unrated ,ale nie widzialam jakby szeryfowi wypadaly zeby......kiedy to bylo ?moze przeoczylam..ogolem film jest zajebisty =P

ocenił(a) film na 8
warning

"Jestes fanatykiem tego filmu jak dux, jestescie tak zaslepieni tym filmem ze nie przyjmujecie jakiejkolwiek krytyki. "

Jak ja lubię takie teksty. Krytykę przyjmuję w wypadku każdego filmu. Tylko krytykę sensowną. Możesz krytykować Fulciego, Carpentera, Argento i całą masę moich ulubionych twórców kina grozy. Nic mi do tego, ale mam zasrane prawo doczepiać się do opinii z których nic nie wynika, z tej twojej właściwie nie wynika praktycznie nic o filmie. Żeby nabazgrać kilka zdań musiałeś skrytykować innego użytkownika i odwołać się do innego filmu, tak na marginesie to oglądałeś go w ogóle?

GP 2... 4... itd. ok. Ale, że co, że jedynka jest niby bardziej brutalne od TCM:TB ha! Może pokarzesz mi w którym miejscu? Jeden efekt gore w ostatniej minucie filmu nijak ma się do ich ogromu ukazanemu w prequelu masakry. Przy czym pragnę zaznaczyć, że GP jest filmem gore, który szokować winien przez cały szans, masakra od zawsze była slasherem w którym gore w każdej minucie się nie przewija. Raczysz sobie więc ze mnie chyba najwyraźniej żartować, i śmiem wątpić czy GP widziałeś, ilość gore jest bowiem w tych filmach nieporównywalnie różna to po pierwsze, a po drugie:

realizm i imitacja snuffa... to nie to samo co gore... być może o to ci chodziło mówiąc, że GP jest krwawsze.

I coś jeszcze. Na dobry koniec: zapominasz o podstawowej funkcji forum DYSKUSYJNEGO jakim jest dyskusja... dziwne, nieprawdaż?

ocenił(a) film na 5
dux

Jedynka miala klimat , a ten film niestety go nie ma, jak wiekszosc filmow tego typu ktore teraz sie ukazuja. Jezeli masz 12 lat to ten film moze ci sie podobac. Nie lubie tylko jak jakis fanatyk nie dostrzega minusow filmu , chociaz sa one oczywiste.

Co do nowej masakry dalem 5/10. Film mozna obejrzec chociaz jest on praktycznie identyczny jak poprzednie czesci. Robiony jest tylko i wylacznie dla kasy. Masa glupich scen, wiele scen naciaganych az do bolu.

Mozna go obejrzec jak niemacie nic do roboty, film do piwka ze znajomymi. Jedyne co w tym filmie mi sie podobalo to scenografia w niektorych miejscach.