Teksańska masakra piłą mechaniczną: Początek

The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning
2006
6,1 36 tys. ocen
6,1 10 1 35690
5,5 10 krytyków
Teksańska masakra piłą mechaniczną: Początek
powrót do forum filmu Teksańska masakra piłą mechaniczną: Początek

oglądałam 1 część, która była beznadziejna i choć druga część (początek) jest duża lepsza to i tak jest to dno!niestety dzisiejsze horrory nawet trudno nazwać horrorami bo tak naprawde nie straszą a raczej budzą obrzydzenie tak jak w przypadku tego filmu krew leje się litrami i nic ponadto fabuła zerowa nie budzi napięcia.żeby horror był horrorem musi budować napięcie i miec odpowiedni klimat taki klimat miały horrory w latach 90 niestety po roku 2000 zaczęto kręcić masowo horrory według 2 wzorów :albo banda nastolatków ucieczka przed mordercą albo grupa mutantów zabija ludzi i tyle.a niech stracę daje 5/10.aha i jeszcze na koniec tak naprawde to nie miałam zamiaru go oglądać ale pobrał mi się przypadkiem zamiast HANIBALA-PO DRUGIEJ STRONIE MASKI.

ocenił(a) film na 9
puma

"niestety po roku 2000 zaczęto kręcić masowo horrory według 2 wzorów :albo banda nastolatków ucieczka przed mordercą albo grupa mutantów zabija ludzi"

Co k***a?! Po roku 2000?! Ufff spokojnie nie będę przeklinał, spróbuję teraz na spokojnie wyjaśnić Ci o co chodzi. Filmy np.gdzie banda nastolatków ucieka przed mordercą to slashery, to taki podgatunek filmowy. Slasher trzymają się określonego schematu tzn grupa ludzi (bardzo często jest to właśnie grupa nastolatków) zostaje gdzieś zamknięta lub po prostu ucieka, a w miarę upływu czasu grupa ta zmniejsza się, ponieważ giną kolejne osoby. Podgatunek ten powstał jeszcze w latach 60, a ogromną popularnością cieszyły się szczególnie w latach 70 i 80. W dzisiejszych czasach filmów tych wychodzi dużo mniej niż w np. latach 80. Slashery często mieszają się z innymi rodzajami horroru, np. z gore stąd ta krew i flaki. Film "Teksańska masakra piłą mechaniczną" to właśnie taki slasher/gore.

Jeśli chodzi o grupę mutantów, nie jest to żaden wzór. Film taki jak "Wzgórza Mają Oczy" z 2006r to remake filmu Wesa Craven'a z 1977r. Więc jak widzisz nie jest to żaden schemat ani wzór.

Przed napisaniem kolejnego postu radzę Ci poczytać co nieco na temat danego gatunku filmowego, bo przez swoje głupie komentarze wystawiasz siebie na pośmiewisko.

paradox_2

bede pisac co bede chciała.

ocenił(a) film na 9
puma

haha no to sobie podyskutowaliśmy na poziomie...

paradox_2

podgatunek co to za róznica ja oceniam go jako horror bo taki jest zaklastfikowany i jest denny jako horror.

ocenił(a) film na 8
puma

Z tą panią nie radzę dyskutować, bo swój brak elementarnej wiedzy w połączeniu z ignorancją udowadniała już na niejednym forum ;)

dux

za to ty posiadasz zapewne rozległą wiedzę a szczególnie widać to po ilości punktów.

ocenił(a) film na 8
puma

Nie zamierzam pisać recenzji na filmwebie, ani zajmować sie dopieszczaniem podstron o filmach to strata czasu, właśnie poprzez wzgląd na to, że pełno tutaj tobie podobnych ignorantów. Wolę pisać i wypowiadać sie w miejscach stricte związanych ze środowiskiem grozy. Widzę, że nawet to jest ci ciężko zrozumieć, heh.

Tak swoją drogą to gratuluję rozumowania...

"za to ty posiadasz zapewne rozległą wiedzę a szczególnie widać to po ilości punktów."

Wierz mi dziecko, że większą od ciebie, być może porozmawiamy o tym za parę lat, w momencie gdy chociaż podstawy "zaliczysz".

dux

świetnie dziecko!