PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=422895}

Templariusze. Miłość i krew

Arn: Tempelriddaren
2007
6,7 24 tys. ocen
6,7 10 1 24361
4,7 3 krytyków
Templariusze. Miłość i krew
powrót do forum filmu Templariusze. Miłość i krew

Obejrzałem obie części, czyli wersję niewykastrowaną przez polską dystrybucję. Może i nie jest to arcydzieło epiki historycznej na miarę "Walecznego Serca" czy "Ben Hura", ale jak na warunki europejskie jest dużo powyżej oczekiwań. Przede wszystkim na uwagę i uznanie zasługuje brak wątków nawiązujących do obecnej polityki i ideologii (Avatatar), co w szwedzkojęzycznym filmie jest tym bardziej zaskakujące.

Zastanawia mnie jednak czemu wielu z Was odebrało film jako krytyczny wobec chrześcijaństwa. Moje wrażenie jest wręcz odwrotne. Obraz doskonale pokazuje jak hierarchia kościoła w tamtych czasach była wykorzystywana przez polityków do ich bieżących celów (wątek przeoryszy i pokuty Arna i Cecylii). Zwraca też uwagę na prawdziwą wiarę w Boga, zrozumienie, i szacunek wobec innowierców o ile są szlachetni i dobrego serca (Saladyn).
Scena spotkania Arna i Cecylii i wspólna modlitwa przed figurą Matki Boskiej jest nawet ździebko przegięta w stronę ich pobożności - jak z Tristana i Izoldy albo filmów z katechezy w podstawówce.

Tak czy siak: dla widza lubiącego kino historyczne i kostiumowe film godny polecenia. Dla widza nielubiącego lub średniozainteresowanego może być nużący. Ja dałem 8 bo lubię kino historyczne i doceniam rozmach filmu niespotykany w europejskich warunkach. Poza tym nie ma się do czego przyczepić jeżeli chodzi o aktorstwo - a to,że fabuła przewidywalna? W końcu to nie kryminał,a w kinie tego rodzaju przewidywalnośc jest niemal symptomatyczna.

ocenił(a) film na 7
glowa_3

Mam pytanie, na czym mniej wiecej konczy sie orginalna szwedzka 1 czesc? mam film pod tytulem Arn - Tempelriddaren(2007), mam nadzieje ze to nie polska wersja zmiksowana:)

ocenił(a) film na 7
glowa_3

Też uważam,że to dobra europejska produkcja,sam dałem 7 bbo brakowało mi trochę scen batalistycznych i troszkę mnie rozczarowało zakończenie.Oby więcej takich filmów w europejskiej produkcji.