PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=422895}

Templariusze. Miłość i krew

Arn: Tempelriddaren
2007
6,7 24 tys. ocen
6,7 10 1 24361
4,7 3 krytyków
Templariusze. Miłość i krew
powrót do forum filmu Templariusze. Miłość i krew

Film byłby świetny i dałabym wyższą ocenę, gdyby nie pewne oszukaństwo, czyli - zupełnie inny film pod oryginalnym ("Arn - Tempelriddaren") tytułem. Prawdziwy tytuł brzmi "Rycerz Templariuszy" czyli o Arnie część 1 (część druga brzmi "Arn - Królestwo na końcu drogi", i w przeciwieństwie do pierwszej części - figuruje w serwisie). Fakt ten trochę mnie oburzył. Obejrzałam jednak zarówno dwuczęściową wersję (w której jest o wiele więcej scen, niż w poprzycinanym i zmiksowanym "Miłość i krew"), jak i film ukazany tutaj. Oczywiście, że wolę oryginał, lecz "Miłość i krew" obejrzałam z taką samą ciekawością i efekt nie był wcale gorszy.

Polecam obie wersje fanom tego rodzaju kina.

Zaś moje pytanie brzmi: zna ktoś podobne filmy, historyczne i nie wiejące nudą? Jeśli tak, bardzo proszę o tytuły :)

BlackkRaven

Zgadzam się z Twoją oceną, znam również inne filmy o podobnej tematyce, ale nie są one jakieś "niszowe" i z pewnością już oglądałaś.
"Troja", "Trzystu", "Waleczne serce", wszystkie znane, niewiele mogę pomóc, chyba, że coś sobie przypomnę, albo obejrzę.
Ostatnio spotkałem się z tytułem "Patriota"/"The Patriot" z Melem Gibsonem. Gdy obejrzę to napiszę czy wiało nudą.