Ja do prawdy chcial bym nie krytykowac i czekac z wielka nadzieja ale sie nie da. Jestem ogromnym fanem T. i z trudem jest mi wyrazac sie negatywnie ale niestety...
Juz w T3 zrobili wielki terminatorowy kabaret, T-Baba T-latajace wazki glowy rodem z zabakowych robotow , ale nie tylko to, zawiodlo tam wszystko john, trumna, okulary, sceniarusz, zero respektu , zero klimatu . Ale zostawiam juz T3, czekalem i totalnie mnie zawiodl, ale wymazalem go z pamieci. Nadchodzi bowiem T4, i znow wielki potencjal, wielkie nadzieje ale ? juz pomijam ze wszystkie filmy (pre, beginingi, continuacje) krecone dzis maja zero klimatu, takie niestety czasy, gdyby zrobic film z jajem i klimatem jak w '80 '90 to 95% publiki by go dzis nie zjadla wiec jako fan moge to zrozumiec ale filmu nawet jeszcze nie ma, a juz koslawa mina, wlaczam teaser i co widze , na dzien dobry pytam sie gdzie blizna na twarzy johna ? Bale jest idealny do tej roli ale to nie wystarczy.
Nastepnie, koniec teasera ostatnia scena, coz to za stwor startuje za plecami johna? T-tyranosaurorator ?? Pozytywem jest pustynia ale wojna w T. to przede wszystkim szara czarna ciemna noc, uciekajacy ludzie w swietle swiatel latajacych o charakterystycznych ksztaltach statkow rozwalajace swoja potezna wiazka laseru wszystko co zyje; 2 metrowe szkielety terminatorow ktore dopadna cie gdzie kolwiek bys nie uciekl.
To nie ma byc przedstawienie swojej wizji dnia sadu jak mamy to w przypadku TDK gdzie Nolan pokazal Batmana tak jak on go sobie wyobraza, tutaj ma byc judgment day taki jaki byl.
Ale wybaczcie zyje w swiecie T1 i T2. Jednak nie byl bym fanem gdyby bylo inaczej.
http://www.img.vs1.pl/images/cqs1219790515k.jpg
http://www.img.vs1.pl/images/bwy1219790583w.jpg
Myslę, że to jest tak. W T2 John ma blizny i OK ale to jest rok 2029 gdzie wojna z maszynami trwa na dobre. A akcja filmu "Ocalenie" toczy się w 2018. W T1 Reese mówił o tym, że na początku ludzie pracowali jak niewolnicy (nie byli eksterminowani, na pewno nie wszyscy), pokazywał znak na ręce wypalony laserem. I dopiero John pokazał im, że można walczyć z maszynami i je pokonać (jak to zrobił nie wiadomo). A więc wygląda na to, że w 2018 roku wojna nie wyglądała tak jak w 2029. John dopiero zaczyna zbierać ludzi do walki przeciwko maszynom. Więc wydaje mi się, że nie zobaczymy w nowym filmie takiego starcia jak z T2. Rola ludzi może się ograniczyć do ucieczki przed maszynami, ewentualnie do jakiś małych powstań. A wię ostatecznie John nie ma żadnych blizn, które zdobędzie prawdopodobnie w przyszłych potyczkach. A szarej ciemnej nocy znanej z T2 może być mniej bo ludzie jeszcze nie wiedzą jak walczyć z maszynami. Dopiero John im powie co i jak.
PS: Szara, ciemna noc. chodziło mi o to, że ludzie wtedy zapewne nie wiedzieli, że nie powinni się pokazywać w dzień i że nocą mają większe szanse na przetrwanie.
Jest to do przyjecia co piszesz. Jesli faktycznie scenariusz sie tego bedzie trzymal to jako tako bedzie to poukladane, no ale przkonamy sie sami. Jednak widzac w koncowce treasera tego "raptora" to trace nadzieje. Kojarzy mi sie on odrazu z niewypalem T3, w ktorej poczawszy od T-X (co za dziecinna prostacka nazwa modelu przypominajaca zabawke) az po pozostale stworki kompletnie nie przypominajace terminatorow i z zerowa "dusza" terminatora.
Faktycznie też mi się to (ten "raptor") nie spodobało, nie wiem czemu. Wyglądał jak zabawka wisząca na linie. Ale film jeszcze się kręci, dojdzie jeszcze końcowa obróbka obrazu, efekty cyfrowe więc może to jeszcze wyglądać zupełnie inaczej. Coś musieli pokazać. W sumie to tej sceny może wcale nie być w końcowej wersji filmu. Może to być jedna z takich scen występujących tylko w reklamie. Ale zapewne będzie pare nowych "zabawek" tzn. wcześniejszych modeli maszyn, które widzieliśmy już w filmach (T1, T2 w 2029r i T3 w 2032 ). I oby wyszło to dobrze bo sam jestem ciekawy jak wyglądała cała akcja w 2018r., włącznie z wszystkimi maszynami z tamtego okresu.
Pierwsze H-K nie musiały wyglądać jak modele terminatora z T1 i T2 zresztą Reese opowiadał o tym w pierwszym filmie. Pierwsze inflirtratory miały gumową skórę. To co wyłania sie zza pleców Connora w trailerze to jedna z kolejnych serii H-K "pierwszego" Terminatora ujrzymy pewnie dopiero na końcu filmu. A co do robotó z T3 to przecież były pierwsze modele dlatego wyglądały tak pokracznie ^^
Zgoda , mozna przyjac iz zanim skynet rozwinal infiltratory do ludzkich postaci wygladaly one rajk typowe roboty, maszyny, ale to co zrobili w T3 to kompletna przesada ktora w ogole nie zakrawa na pierwsze H-K. I w treaserze T4 jest to samo. To psuje caly klimat. Bardziej przypomina to jakies stworki niz maszyny do zabijania.