PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=186343}

Terminator: Ocalenie

Terminator Salvation
2009
6,5 148 tys. ocen
6,5 10 1 147572
4,8 37 krytyków
Terminator: Ocalenie
powrót do forum filmu Terminator: Ocalenie

Męskie (menskie?) kino z wysokiej półki. Plastikowe laski (ciasno ubrane), wrzeszczący (ew. szepczący) Bale, efekty specjalne... I zdjęcia!
Tak, zdjęcia tutaj to kompletny nokaut! Czegoś takiego się nie spodziewałem. Ujęcia są tu tak rewelacyjnie montowane (dodatkowo podpakowano tu i ówdzie efektami specjalnymi), że sprawiają wrażenie mastershotów(!). Przykład? Bale wychodzi z wielkiej dziury, zauważa że wszyscy na powierzchni zostali wycięci. Zgłasza to do bazy, wbija do helikoptera, wywala ciało pilota, startuje (kamera wchodzi na pokład i trzyma się za plecami Bale’a), na pewnej wysokości robi się bum, Bale traci kontrolę nad maszyną, awaryjnie ląduje i sru... Dym opada, Bale rozpina pasy i – niespodzianka! – spada na sufit.J Okazuje się, że helikopter „dachował”. Bale wyczołguje się z pojazdu, ujęcie się kończy.

Że to wszystko niszczy legendę „Terminatora” i tak naprawdę jest tylko skokiem na kasę fanów (historia tak naprawdę po tych 2 godzinach zatacza koło)? Na ocenie się fakt odbija... Ale mi to nie przeszkadzało. Dobrze jest...

5/10

ocenił(a) film na 7
_Garret_Reza_

"Zgłasza to do bazy, wbija do helikoptera, wywala ciało pilota, startuje (kamera wchodzi na pokład i trzyma się za plecami Bale’a), na pewnej wysokości robi się bum, Bale traci kontrolę nad maszyną, awaryjnie ląduje i sru..."

Troche w tym prawdy jest...to tak jakby twórcy chcieli upchnąc jak najwięcej scen w krótkim czasie(panowie dalej!dokładamy węgla do lokomotywy,przyspieszamy!)

I taka następna scena,rozciągnięcie liny,bach,bach motocykl na ziemi,podczepienie się i suru i juz Bale zapierdala w długą).

ocenił(a) film na 3
_Garret_Reza_

Musze przyznac ze to jedyna naprawde dobra scena w filmie. Niezle przemyslaen jeszcze lepiej wykonane. Az zal czlowieka sciska jak pomysli ze tylko nad tym pracowali i reszte olali.

ocenił(a) film na 7
Jester_2

Wszystko sie dzieje za szybko....no ale w dobie gier,młodym to sie może podobać.

ocenił(a) film na 3
aronn

Wiesz, ja mlody bylem jak na ekrany wchodzil T1:) Ale ta scena naprawde byla fajnie zrobiona. Nie widzialem do tej pory czegos podobnego. No ale sie glupio powtorze i dla pewnosci powiem, ze to byla jedyna fajna scena. Reszta to zwykle sredniaki.

ocenił(a) film na 5
Jester_2

Sprzeciw! Było kilka innych - sam początek, jak kamera pikuje na polu i się rozdupcza, a następnie lądują helikoptery, żołnierze biegają, bum, bum, bum... Swoją drogą, też mastershot.

ocenił(a) film na 3
_Garret_Reza_

No dobra, nie bylo to najgorze. Przez mysl nawet mi wtedy przebiegl pulkownik Kilgore ;) Ale to nadal tylko i wylacznie poczatek filmu. Dalej jest conajwyzej srednio.

ocenił(a) film na 5
aronn

No przepraszam, w filmie akcji takie rzeczy są naturalne. Narzekałeś, że w kinie dialogu za dużo mówią? Nie, bo to by było irracjonalne.

Kino akcji = akcja. A że jest dobra, tym lepiej.

I co do tego mają gry, to nie rozumiem.

ocenił(a) film na 7
_Garret_Reza_

Chodzi mi o to że w tych scenach czuć pośpiech,jak by były zrobione mało drobiazgowo albo za mało rozciągnięte,np podłączenie sie do motocykla rach ciach i jest.

ocenił(a) film na 7
aronn

"I co do tego mają gry, to nie rozumiem"
Ci co uwielbiaja gry(szczególnie strzelanki)musi byc szybko, gdy jest za dużo dłużyzn wtedy sie trochę niecierpliwią.

ocenił(a) film na 3
aronn

Ale moze nie generalizuj. Nie wiem czy wiesz ale oprocz strzelanek jest cale mnostwo innych rodzajow gier, ktore niekoniecznie wymagaja szybkosci.

ocenił(a) film na 5
Jester_2

A ja nałogowo gram w TF2 (sieciowa strzelanka), a jednak zachwycam się Tarkowskim...:) Cuda, panie!

ocenił(a) film na 7
Jester_2

Ok,może i masz rację nie będę generalizował...

ocenił(a) film na 7
aronn

Dobrze prawi :)

ocenił(a) film na 7
Wojt4s

A bym zapomniał jest jedna scena przy której trochę mi tętno skoczyło,gdy Marcus z cała ferajną uciekają przed mototerminatorami.