Krążą plotki, jakoby najnowsza odsłona Terminatora miała dostać kategorię PG-13, czyli brak brutalniejszych scen i 'faków'. Jeśli informacje się potwierdzą będzie to oczywiście fatalna wiadomość.
Jedna wersję, a w zasadzie to dwie: Bunt Maszyn, Kroniki Sary Connor, w wersji MTV już były. Jak się to skończyło każdy wie...
Po tym nołnejmowym reżyserze nie spodziewam się niczego dobrego, ale kategoria wiekowa z półki 'Opowieści z Narnii' to będzie już ostateczny gwóźdź do trumny.
Także mam nadzieję, że to tylko głupie plotki...
Ehhh przecież cały film był kręcony pod PG-13, i jest w nim dosyć dużo scen brutalnych, ale ta komisja co przyznaję kategorie wiekowe odróżnia przemoc w filmach sci-fi, a w filmach sensacyjnych...i w filmach sci-fi dużo więcej owej przemocy akceptuje(bo niby jest wyimaginowana)
Poza tym to nie ma znaczenie czy będzie PG 13 czy R, jeśli będzie R to będzie wycięta TYLKO JEDNA SCENA...spacer nagiej Moon Blodgood, i to wszystko...nie ma więcej scen do wycięcia, kwestia czy będzie PG 13 czy R, to tylko kwestia czy pójdą dzieciaki na ten film i więcej on zarobi, skoro nie ma scen do ocenzurowania to po co kategoria R?
Więc nie pisz bzdur, bo po raz kolejny się tylko ośmieszasz, jeśli po kategorii wiekowej, jaką dostał, oceniasz film którego notabene nawet jeszcze nie widziałeś, to na pewno musi być z Tobą coś poważnie nie tak.
A zatem skoro o wyższej kategorii wiekowej decydują tylko cycki znaczy to że nowy Terminator jest filmem dla dzieci.
Co to znaczy "przemoc sci-fi"? Film toczy się w postapokaliptycznym świecie, w którym roboty wyżynają ludzi. Albo ludzie będą ginąć w realistyczny, brutalny sposób, albo w sposób charakterystyczny dla wakacyjnego, popcornowego kina.
"przemoc sci-fi"
A tak właśnie, przemoc to przemoc, ale Ci debile z MPAA uważają, że jeśli film jest fantastyczny, bądź sci-fi to przemoc w tym filmie jest wyimaginowana, tak samo jak film, i mają o wiele mniejsze restrykcje niż np. w jakimś filmie sensacyjnym, dramatem, obyczajowym w którym występuje przemoc, brutalność, gwałty lub sceny erotyczne. Są w stanie zaakceptować co brutalniejsze sceny w filmie fantastycznym, a za te same sceny film sensacyjny/dramat dostanie kategorie R.
Jak dla mnie to debilny proceder, ale zdarzały się już takie przypadki...
PS Aby zrozumieć czym naprawdę jest Motion Picture Association of America, proponuję obejrzeć dokument 'This Film Is Not Yet Rated' polski tytuł 'Filmy na cenzurowanym' zdradza on tajemnicę tej potężnej organizacji, która okazuję się siedliskiem rozpusty, korupcji i sprzedawczyków, nikt nie zna członków tej organizacji, a w dokumencie ich wyśledzono i przeprowadzono wywiad z paroma członkami, praktycznie nie smarując MPAA nie można wydać żadnego dobrego filmu, polecam gorąco ten dokument, jeśli ktoś zainteresowany mogę wrzucić na rapida...
Jak to za takie same sceny? Wskaż mi choć jeden film PG-13, w którym tzw. przemoc sci-fi jest krwawa. Nie wskażesz, bo takiego nie ma.
Właśnie dlatego w filmach PG-13 nawet gdy trup ściele się gęsto nie uświadczysz kropli krwi.
Został miesiąc z 'górką' do premiery, przekonamy się o tym sami...nie oczekuję dużo od McG i nie nastawiam się tak na T:S, jak na 'Avatar' bo od Camerona zawsze wymagam cudów, chce zobaczyć koncepcje Nolana i McG, trailer wbrew opiniom nie wyglądał tak źle...więc może i film nie będzie zły.
To w takim razie Gwiezdne Wojny i Indiana Jones to też filmy dla dzieciaków? (tutaj to nawet przedszkolaków, bo oba są z kategorią PG). Wiele jest dzieł rozrywkowych, które mają taką kategorię a są świetne i b. znane (Władca Pierścieni, Szczęki). A fakt, iż Terminator powinien mieć R (zwłaszcza, że to wojna, a wojna jest brutalna) to już trochę inna sprawa. Ja cały czas liczę na ten film, choć nie tak bardzo jak wtedy, kiedy 1 zwiastun obejrzałem.
"To w takim razie Gwiezdne Wojny i Indiana Jones to też filmy dla dzieciaków? (tutaj to nawet przedszkolaków, bo oba są z kategorią PG)."
Indiana Jones powstał w innych czasach. Przypomnij sobie Poszukiwaczy, takich krwawych scen nie uświadczysz w filmach PG-13.
A z tymi Gwiezdnymi Wojnami to ty tak na serio? Klasyczna trylogia to takie połączenie fantasy i sci-fi, filmy dla wszystkich, ale już nowa powstała ewidentnie dla bachorów (zwłaszcza nieszczęsny EI).
Ja go idioto nie oceniam, tylko piszę co to zwiastuje. Ocenie jak obejrzę.
Chociaż ja wiem, że Ci takie bajki robotów odpowiadają.
Odpowiadają nie odpowiadają, terminator to mój ulubiony film, i moje ukochane uniwersum, i nawet jak wyjdzie najgorsze gówno, a będzie miało szyld terminatora to ja to będę oglądał, i będę oglądał wszystko co z nim związane..nie interesują mnie nowe Aliensy, ani Indiany, obejrzałem raz i nawet zapomniałem o czym było, ale terminatora nie przeposzczę, każdy na tym forum psioczy, że brak Arniego, że trailer do niczego, teraz, że kategoria wieku zła, ludzie wstrzymajcie się do premiery chociaż...
Nie liczyłbym na to - typowa "polaczkowata" natura nakazuje utyskiwać, złorzeczyć, wytykać i szydzić nawet na zapas, co tłumaczyłoby tyle negatywnych opinii na forum filmwebu o tym filmie przed (sic!) jego premierą. Jednocześnie wszyscy ci znawcy kinematografii tak naprawdę nie są w stanie określić, czego oczekiwaliby od takiego filmu, powołując się co najwyżej mgliście na "wizję Camerona". Trzeba ten bełkot puścić mimo uszu (oczu) i cierpliwie czekać na premierę. Z nadzieją, że film ten okaże się być lepszym przynajmniej od T3...
Gówno wyszło. Jednakże podejście było prawidłowe, a że scenariusz był gówniany to już inna historia.
Czyli jednak.
PG-13 stało się faktem.
Sceny zabójstw rodem z 'Kronik Sary Connor', o fak, nawet nie chcę sobie tego wyobrażać.
Może wersja uncut da więcej satysfakcji.
Ile razy mam Ci tłumaczyć, że wydanie dvd będzie miało tylko scenę paradującej nagiej Moon Bloodgood i nic poza tym, NIE MA ŻADNYCH INNYCH SCEN WYCIĘTYCH!....już szukam tego wywiadu z Mcg bo ten temat będzie wałkowany w nieskończoność...
Nie płacz.
Zakładam, że śpisz z panem 'McG', będąc tak pewnym?
Zakończenie też pewnie ci powiedział?
Nie trzeba z nikim spać, aby się domyślić, że ten film od początku był pomyślany jako wakacyjny blockbuster, z którego zabawki będą dodawane do zestawów w McDonaldzie. W związku z tym nie będzie żadnych krwawych scen na DVD, bo nikt nawet nie myślał o ich kręceniu.
Ja nie wiem czy nikt tego nie widzi, że amerykańskie kino jest kaleczone przez to durne MPAA? Jakoś w innych krajach te durne kategorie nie funkcjonują i ludzie sobie spokojnie żyją.
"Jakoś w innych krajach te durne kategorie nie funkcjonują i ludzie sobie spokojnie żyją."
W Anglii na ten przykład tną amerykańskie filmy na DVD, a w kinach mają czasem nawet obcięte w stosunku do tego co w USA zatwierdziło MPAA.
"NIE MA ŻADNYCH INNYCH SCEN WYCIĘTYCH!...."
Akurat o tym to g*wno za przeproszeniem możesz wiedzieć.
"Bunt Maszyn, Kroniki Sary Connor, w wersji MTV już były"
Bunt Maszyn miał Rkę :P A skoro tak ma wyglądać Rka to spokojnie mogą robić w PG-13 I dont care.
Skoro sam Mcg w wywiadzie mówił, że wszystkie sceny zmieściły się w ramy czasowe, to chyba specjalnie do DVD innych nie dokręcą, co tłumoku?
Bunt maszyn miał jedną wyciętą scenę, i wcale nie była krwawa, ani brutalna, była to reklama żołnierza o wyglądzie Arnolda, jakiś zabawek ala Skynet....i miało to na celu pokazanie, skąd się wzięła twarz serii 101.
"Winy MPAA tu nie widzę."
Cóż, wiadomo, że większość widzów lubi kolorowe, odmóżdżające filmy. Zawsze tak było. Nigdy natomiast nie dochodziło do takich sytuacji, że filmy dla dorosłych były specjalnie przerabiane pod dzieci. I o takich sytuacjach mówię mając na myśli 'kaleczenie filmów'. Zatem jest to jak najbardziej wina MPAA.
'This Film Is Not Yet Rated' polski tytuł 'Filmy na cenzurowanym'
To niezależny dokument o MPAA, naprawdę warto go zobaczyć, ujrzycie cały szokujący mechanizm powstawania filmów o nadawaniu im kategorii wiekowych...
"Skoro sam Mcg w wywiadzie mówił, że wszystkie sceny zmieściły się w ramy czasowe, to chyba specjalnie do DVD innych nie dokręcą, co tłumoku?"
Widać jakie masz pojęcie o kręceniu filmów. Nic tylko poratulować. Zwłaszcza naiwności.
A Bunt Maszyn miał kategorię R.