PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=186343}

Terminator: Ocalenie

Terminator Salvation
2009
6,5 148 tys. ocen
6,5 10 1 147571
4,8 37 krytyków
Terminator: Ocalenie
powrót do forum filmu Terminator: Ocalenie

Rozczarowanie. Prawdziwy Terminator straszył, gonił, prześladował, podążał jak łowca za ofiarą, tropił, zmieniał głosy i wygląd. Sceny trzymały w napięciu - to tylko Terminator I oraz Terminator II. Trójki nie biorę pod uwagę. Termiantor 4 - najgorszy. Nie trzyma w napięciu, co to wogóle za obsada? Z nikim nie można się "zaprzyjaźnić na dłużej", ani poczuć sympatii. Gdzie się podział ten Terminator, którego tak się bałem jako dziecko? W tym filmie zabrakło dosłownie wszystkiego. Wyszła ponizej oczekiwać strzelanina. Cała otoczka z części I oraz II zostałą zatracona - chodzi mi o klimat. Gdzie główni bohaterzy non stop uciekali, czując na sobie "stalowy oddech terminatora". ehhhh, wielka szkoda. Lubię kristjana bale - ale tu się nie sprawdził wcale, jak i cała reszta. Z wielkiego hitu Terminator I i II przerodził się w coś co już nie jest takie jak kiedyś. I po co?

ocenił(a) film na 8
orcinus21

no daj spokój, co ty niby oczekiwałeś, że to będzie jakiś klon dwójki?
Pomyśl najpierw jak zrobiona o fabule a potem głupio komentuj. Popatrz
także, że autorzy również postawili na pewien realizm, ludzie przez te lata
wojny ze skynetem zmądrzeli, znają słabe punkty, taktykę i tak jak w filmie
widać powinni zmieść skynet z powierzchni ziemi. Nie wiem czy ty oczekujesz
jakiejś wybitnej przerastającej człowieka od sztucznej inteligencji?????

ocenił(a) film na 4
hakowy

Przeczytaj ze zrozumieniem o co mi chodzi. Chodzi mi o ten klimat, który się zgubił po drugiej części. Nastrój typowy dla TERMINATORA. Nie chodzi mi o klon dwójki. Sorry ale dla mnie klimat Terminatora skonczył się na dwójce. Rozumiem, że świat poszedł na przód ale żal mi tego, że nie było to Terminatora, który uparcie, z mozołem tropił podążając za głównym bohaterem z celu likwidacji. Scenariusz był tak zrobiony w 4rce ze tego zabrakło bo nie było tu na to miejsca. i tego mi żal najbardziej.

ocenił(a) film na 6
orcinus21

nom zgadzam się z tobą ale i tak ostatnia część nie była taka zła Ranking : T2,T, T3 i ocalenie najgorsza jak dla mnie :D

ocenił(a) film na 7
bentik

Ocalenie po prostu jest już innym filmie i opowiadającym o czym innym... jest najsłabszy z całej serii o terminatorze. Nie ma w nim konsekwencji z poprzednich części (m.in T i T2) gdzie są ukazane sceny wojny kiedy to jednak wojna była wojną. Ludzie się napierdalali z maszynami tak, że aż miło. W T3 tą scene potraktowano trochę po macoszemu ukazując tylko armię terminatorów z minigunami, oraz samego Johna który mobilizuje swoje oddziały pięknym okrzykiem. Mimo wszystko spodziewałem się że Ocalenie będzie działo się w nocy... będzie miało mroczny klimat. Terminatory są śmieszne, a nie straszne...

ocenił(a) film na 7
orcinus21

Wy nie rozumiecie chyba "kiedy" ten film się dział. To co widzieliśmy, te wstawki z wojny w T1 i T2 były z Los Angeles z roku 2029 a akcja "Ocalenia" dzieje sie w 2016 jak sie nie myle więc to jest 13 lat różnicy, a że film jest zaplanowany jako trylogia więc nam ten rozwój wojny pokaże, i pewnie 3 część bedzie już wyglądać jak ta ze wstawek w 1 i 2. Troche wyrozumiałości dla zamiarów twórców. Ma swoje minusy ten film ale pod tym względem nie powinno być żadnego ale....

ocenił(a) film na 7
darek_sith

co ty ziomek piszesz, jak już dało się słyszeć, że druga część ma opowiadać ponownie o podróży w czasie... znowu ktoś ma lecieć do przeszłości coś ratować (mowa była o Johnie Connorze), ale znów też coś wyczytałem na temat tego, że T5 będzie pisany pod postać Marcusa, czyli może to sam zagra główną rolę i to on będzie musiał coś ratować. W ukazanie wojny taką jaka została ukazana w poprzednich częściach po prostu nie wierzę. Brak pomysłów niestety na zrealizowanie czegoś fajnego w czasach wojny. Co jak co, ale już fabuła z Ocalenia była zajebiście naciągana wciągając w tą całą wojnę jakichś hybryd czy innych tam autobotów xD

ocenił(a) film na 7
alanero

To znaczy dla mnie Terminator kończy się na T2 i koniec, T3 nie istnieje w moim mniemaniu jako w ogóle część tej serii a co do Salvation to moim zdaniem zamysł twórców dobry (skoro już jadą z serią dalej to wole jakąś nową trylogię ale opowiedzianą z nowej strony, niż ciągnięcie serii do T7 albo T8 gdzie za każdym razem ktoś kogoś wysyła).

Nie słyszałem o tym że T5 ma znowu zmierzać do tego samego, ale skoro tak piszesz to mnie tym dobiłeś bo Salvation oglądałem z wyrozumiałością że to dopiero początek tej wojny i się klimat rozkręci i zanim podejdę do oceny tej części obiektywnie chciałbym zobaczyc co tam natworzą w kolejnych jako całości (bo takie były plany) ale jak znowu mają robić to samo to dziękuje.....

ocenił(a) film na 4
orcinus21

zgadzam się w 100%. mnie zwyczajnie znudził.

ocenił(a) film na 4
radas_4

odpowiedź dotyczy pierwszej wypowiedzi w wątku ;)

ocenił(a) film na 7
radas_4

http://www.filmweb.pl/McG+ju%C5%BC+planuje+pi%C4%85tego+%22Terminatora%22,News,i d=53536

Daj linka po to żeby nie rozsiewać plotek. Czarno na białym, że w T5 znowu będą ruchy w przeszłość do współczesnych czasów. Zatem z ukazania wojny nici:) Tak jak wcześniej wywnioskowałem, po prostu panowie Ferris i Brancato plus McG nie mają żadnego pomysłu wg mnie na to by wkomponować jakąś ciekawą historię w czasach wojny z maszynami. Szkoda, ale cieszę się, że wrócą przynajmniej do sprawdzonego statusu, ale z drugiej strony "co za dużo to niezdrowo"