Witam. Jedno mnie trochę irytuje. Jestem fanem Terminatora i zastanawiam się czy aby na pewno twórcy nowej części idą w dobrym kierunku?? Pierwsza część Terminatora była typowym horrorem (chodził cyborg i zabijał) w dwójce ( niesamowity film i zarazem najlepsza część) już wprowadzono drugiego cyborga który był dobry i walczył z tym złym zaś w trójce juz wprowadzono pewne elementy wojenne!!! Zaś T:Ocalenie mi się już nie podoba bo z typowego horroru "Terminator" staje się filmem wojennym (wojna między ludźmi a robotami)!!! Film z Horroru Sci-Fiction przemienił się w typowy Wojenny film Sci-Fi!!! A jak wy sądzicie czy to dobry pomysł żeby aż tak zmieniać film który (mówie tu o części 1 i 2) i tak był rewelacyjny ?! Nie chcę tu wspominać o braku Arnolda Schwarzeneggera bo jego tez da się zastąpić ale sama forma Terminatora:Ocalenie mnie rozczarowuje. Oglądałem ten film i szczerze się nie zawiodłem ale wolałbym jednak aby twórcy pozostali przy formie dwóch pierwszych części a nie wprowadzali aż tak drastyczne zmiany. Co prawda historia opowiadziana fajnie, efekty specjalne najwyższej klasy ale co z tego skoro to juz nie to samo. Wystarczy zmienic tytuł na inny i oglądalibysmy zupełnie inny film!!! PZDR i czekam na wasze zdanie!!
Od kiedy terminator to horror. Fakt, pierwsza część ma mroczny klimat, powiew nowości itp. ale absolutnie horrorem tego nazwać nie można. Dwójka to genialne efekty specjalne, akcja prze do przodu i to po prostu genialny film ,ale też w żadnym stopniu nie horror. Natomiast terminator ocalenie jest wojennym sci-fi dlatego, że wybuchła wojna. Więc co ty sobie wyobrażasz, że mają chodzić tylko dwa terminatory i lać się po mechanicznym pysku?? Od początku pierwszej części mowa jest o wybuchu wojny, w której zginą miliony, a przeciwnikami będą roboty. Więc nie wiem skąd twoje zdziwienie. Musisz się z tym pogodzić, że ta część jak i kolejne jeżeli powstaną, będą w wojenne otoczce.
Po pierwsze, część pierwsza jest thrillerem a nie horrorem, bo nie ma tazm elementów nadprzyrodzonych.
Po drugie, czego ty oczekiwałeś? Melodramatu? Film ten de facto MUSI BYĆ filmem wojennym, bo osią fabuły jest wojna ludzi z maszynami. Nie rozumiem więc w czym problem.
A poza tym gdyby film po raz kolejny opierał się na wysyłaniu Terminatora w przeszłość, by znów kogoś tam chronił to byłoby już nudne i nikt by tego nie oglądał, nie?
Z tym horrorem może przesadziłem ale trzeba przyznac że film miał swój klimat prawda?? Nikt nie mówi zeby znowu wysyłać nowego terminatora żeby zabijał!!! Chodziło mi żeby twórcy starali sie podtrzymać klimat terminatora 1 i 2 to wszystko!!! A najnowsza część ani trochę nie przypomina ani pierwszej ani drugiej części ( jeżeli chodzi o klimat)!!! Zastanawia mnie po co ludzie zmieniają coś co i tak było dobre?! Oczywiście należy wprowadzać zmiany abyśmy w pewnym momencie nie odczuli tego samego schematu ale zeby aż tak drastyczne zmiany?!
T1 na imdb 8,1 świetny klimat
T2 8,5 super film kacji ale gorszy klimat w niz w 1 Polecam wersje reżyserska 16 minut dłuższa która nie puszczali w Tv nigdy
T3 6,7 zdecydowanie gorsza częśc od 1 i 2
T4 7,4 Z kazdym dniem ocenka spada i widać ze niedługo bedzie oscylowała na poziomie T3.
Prawdopodobnie przerost formy nad treścią.
Jedyna nadzieja w Cameronie i jego "Avatarze" twórca legendarnych T1, T2,Obcy 2,Otchłani
"pawelek115" masz absolutną rację!!!! T4 to bezapelacyjnie przerost formy nad treścią!!! Film trzeba przyznac rewelacyjny ale sam przekaz niczego nowego nie wnosi !!! Twórcy mogli się bardziejpostarać!!! Stworzyć coś na miarę T2, wnieść jakieś nowości!!! Tego absolutnie brakuje!!! Ale ma powstac trylogia!!!Pozostaje tylko czekać!!!
To nie jest kwestia zmian. Po prostu McG to nie Cameron. A tylko Cameron potrafił zbudować ten fantastyczny klimat, o którym mówisz.
Brakuje obecnie filmów świetnych science-fiction i fantasy z mrocznym klimatem. Kiedys efekty były bardziej naturalne i nie uzywano ich nagminnie, nie były takie plastykowe jak dziś.
Uwielbialem klimaty starych gwiezdnych wojen,
Obcego 1,2, T1, Otchłani, Predatora.
Gdzie nowym filmom z tego gatunku do nich.
teksas55 nie martw się bo podobno mają takie plany żeby w T5 cofnąć w czasie dorosłego Connora (chyba do czasów z przed t3). Ja myślę że ten pomysł jest bardzo realny ponieważ dystrybutorzy liczyli na większą kasę a narazie słabo w amerykańskim boxie, a przede wszystkim jest to dobry pomysł odświeży fabułę z pierwszych części i wniesie film wojenny do filmu