PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=186343}

Terminator: Ocalenie

Terminator Salvation
2009
6,5 148 tys. ocen
6,5 10 1 147571
4,8 37 krytyków
Terminator: Ocalenie
powrót do forum filmu Terminator: Ocalenie

A no dla tego, że ta część w tym świecie nie mogła być lepiej zrobiona.
Wielu się czepia i zarzuca brak klimatu, ale jakiego klimatu spodziewali się w 2018 roku w wyniszczonynym świecie? Odp. Właśnie takiego jaki jest w filmie bo to już nie jest Los Angeles lat 80-tych.
Inni zaś płaczą bo nie ma już Arnolda. No trudno nie ma to nie ma. Włożył wielki wkład w wszystkie 3 części Terminatora i tego mu nikt nie zabierze, ale wszystko kiedyś przemija... On też. Co nie znaczy że kontynuacja Terminatora jest fe.
Można się doczepić do paru szczegułów w tej części np. Jak John Connor mógł prowadzić motor? Hmm? Miał biegi, rączke gazu miał chociaż siedzenie? No raczej nie. I pare innych, ale to nie psuje całości a efekty są rewelacyjne.

arturprime

Chyba żartujesz. Zobacz sobie fragmenty przedstawaiające świat po dniu sądu w T1 i T2, te krótkie fragmenty mają 100 razu więcej klimatu niż Ocalenie, które nawet w ułamku procenta się do nich nie zbliża.

ocenił(a) film na 7
rycerz1984

kurwa ale te fragmenty się dzieją az 11 lat przed T:S. Ludzie no myslcie co piszenie ;/

SzOpMaN

11 lat po T:S. Racja, w 2018r. świat nie musi wygladać jak w tych fragmentach np. z T2. To dopiero początek wojny.

użytkownik usunięty
maRCIN7462

Jaki początek? Wojna trwa już około 15 lat.

ocenił(a) film na 6

no ale wydarzenia z T1, T2i T3 przecież mogły zachwiać linie czasową i postapokaliptyczny świat mógł przez to stać sie odrobine inny niż pierwotnie go ukazywano. przeciez wogóle przez wydarzenia z T2 został poóźniony dzień sądu...

...co by nie twierdze że film jest idealny. ma sporo niedociągnięć i dziur (może to przez okrojenie filmu dla przedziału U-13). no i mocno irytujący Bale jako Connor, który zagrał niby ok ale jednak brakowało mu tej kropki nad "i" (i to duuużej kropki ;-p )

ja jednak film oceniłem na 8/10, zawyżając jednak troche chyba ale to z uwielbienia dla serii na której spędziłem moje dzieciństwo hehehe :-)

użytkownik usunięty
hbk06_qbas

Wiem, że linia czasowa została zmieniona. Nie podoba mi się tym niemniej usprawiedliwianie niedociągnięć tego filmu (wątpliwe IQ maszyn) argumentami typu: "to dopiero początek wojny, w następnych częściach będzie lepiej". Nie chodzi o wczesne stadium wojny, tylko o ograniczenia wynikające z PG-13.

ocenił(a) film na 7

wg. mnie przede wszystkim ciężko by było odtworzyć świat z czesci 1,2,3 tak by opowiadał cały film. Mogliby te wydarzenia z T1 i T2 dać na piątą część, czyli wysłanie Kyle'a (jakby zrobili chociaz tak ten swiat jak w futurospekcjach w TTSCC t obyły zadowolony)a rok 2032 dac na VI część. Smierc Connora, wyslanie T-850 i koniec wojny. wg. mnie to by idealnie zakonczyło serie.

ocenił(a) film na 8
SzOpMaN

Ale mnie wkurzaja ludzie najezdzajacy na Salvation. Wedlug mnie przy odrzuconym pierwszym scenariuszu (zakonczeniu) oraz przy nacisku na McG ze film ma byc PG-13 i tak wyszlo bardzo dobrze. Pewnie - jak to wspomnieli ludzie w postach nad moim sa pewne wtopy i dziury logiczne, ale nie jest tak zle. Jezeli chcecie zobaczyc skopana adaptacje, ktora pograzyla kategoria wiekowa i ktora zawiodla tysiace fanow obejrzyjcie sobie Wolverine: Geneza.

Film powstal po latach od 1ki i 2ki, ma innego rezysera. Widzieliscie kilka urywkow z brudasami biegajacymi miedzy runami i scigajacymi ich maszynami, wszystko to w nocy, i sie jaracie. Cameron mial latwiej - byl pierwszy, nie myslal o kontynuacjach, a jego sceny to faktycznie kilka sekund. Sprobujcie pociagnac na tym caly film pomijajac oczywista glupote - po jakiego grzyba ludzie mieliby walczyc z maszynami w nocy, kiedy ledwo widza a Terminatory operuja na podczerwieni i moga poslac komus kulke miedzy oczy nim sie zorientuje, ze nie jest sam.

Druga sprawa - ludzie nabijaja sie z klimatu, oskarzaja Salvation o glupie akcje typu "terminator rzuca kolesiem bawiac sie z nim zamiast zabic". Obejrzyjcie sobie dokladnie wszystkie czesci, w tym te wychwalane pierwsze - ZAWSZE tak bylo. Wraca ten motyw, wraca I'll be back, wraca Come with me if you want to live, wraca uderzanie terminatora w gebe co i tak nie odniesie efektu, poza tym ze zobaczymy powolne odwracanie glowy cyborga.

Wrzucmy wszyscy na luz to nie jest kino moralnego niepokoju tylko film akcji i w tej kategorii 6-7 mu sie nalezy. Zakonczenie za bardzo cukierkowe i po lebkach, ale wczesniejsze sceny maja klimat.

ocenił(a) film na 4
arturprime

"A no dla tego, że ta część w tym świecie nie mogła być lepiej zrobiona. "

nie badz smieszny